Aproape Masini

Acum avem si magazin online

ASF prelungeste plafonarea preturilor politelor RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiara ASF doreste prelungirea plafonarii tarifelor RCA pana la 30 septembrie 2024.



 


Sursa: psnews.ro


ASF sustine ca o astfel de masura combate cresterea excesiva a preturilor ce poate avea loc brusc, pe fondul dezechilibrelor din piata, dupa cum se arata intr-un proiect de Hotarare de Guvern publicat de Ministerul Finantelor.


„In prezent, in piata asigurarilor RCA din Romania se manifesta in continuare o reticenta in ceea ce priveste apetitul la risc al asiguratorilor RCA pentru anumite categorii de asigurati si exista un grad ridicat de concentrare care continua sa reprezinte o vulnerabilitate a pietei atat din prisma expunerii pe clase de asigurare, cat si din perspectiva cotelor de piata semnificative detinute de un numar relativ mic de societati de asigurare, ceea ce arata un grad scazut de concurenta. In acelasi timp, se constata mentinerea unui numar ridicat de incadrari in categoria asiguratilor cu risc ridicat a unor intregi categorii de risc, ceea ce conduce la un risc sistemic in ceea ce priveste acoperirea gradului de cuprindere in asigurare a parcului auto din Romania si la neindeplinirea obligatiilor Romaniei ce rezulta din Tratatul de aderare la Uniunea Europeana”, dupa cum a fost notat in cadrul proiectului de act normativ, citat de Agerpres.


Documentul prevede ca din numarul total de vehicule din parcul national auto, anume 10.333.293, la data de 6 iunie 2024 doar un numar de 7.486.349 de vehicule, erau asigurate.


Sursa: national.ro


Cazurile ce au fost prelucrate si incadrate in categoria asiguratilor cu risc ridicat, in perioada 1 ianuarie – 2 iunie 2024, sunt in numar de aproximativ 41.500.


Initiatorii proiectului doresc ca prin prelungirea pana la data de 30 septembrie 2024 a perioadei de aplicare a hotararii privind stabilirea tarifelor de prima maxime, sa combata cresterea excesiva a preturilor si se urmareste stabilizarea graduala a pietei de asigurari RCA.


Un comunicat de presa al Ministerului Finantelor, explica ca tarifele de prima maxime au fost stabilite la nivelul propriilor tarife de prima care au fost practicate de catre fiecare asigurator RCA la data de 28 februarie 2023 si care pot fi ajustate cu un procent de maximum 6,8% si sunt valabile pentru o perioada de 3 luni de la data intrarii in vigoare a proiectului de act normativ. De asemenea, tarifele se aplica in cazul contractelor RCA incheiate dupa data intrarii in vigoare a propunerii de prelungire. Potrivit Agerpres, comisioanele de distributie aferente contractelor RCA se limiteaza la maximum 8% din prima neta de cheltuieli de distributie pentru o perioada de 3 luni de la data intrarii in vigoare a hotararii.


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA