Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Robotaxiul Verne de la Rimac va viza Germania si Marea Britanie dupa lansarea in Croatia

Robotaxi-ul Verne va avea doar doua locuri dupa ce cercetarile companiei au aratat ca 9 din 10 calatorii cu taxiul au fost facute de una sau doua persoane.



Sursa: motor1.com


Fondatorul Rimac Automobili Mate Rimac a dezvaluit un robotaxi cu doua locuri, care va intra in functiune incepand cu 2026.


Masina va functiona ca parte a serviciului de transport autonom numit Verne. Se va lansa in Zagreb, Croatia, urmand sa urmeze mai tarziu orase din Germania si Marea Britanie, a spus Verne intr-un comunicat.


Robotaxi-ul va folosi platforma Mobileye Drive si suita de senzori pentru a permite conducerea la nivelul 4.


Platforma Mobileye este aceeasi cu cea folosita de Grupul Volkswagen pentru un robot auto- robotaxi VW ID Buzz complet electric, care este programat sa intre in functiune in 2026.


Verne este numit dupa scriitorul francez de science-fiction Jules Verne.


Un model cu doua locuri a fost ales dupa ce compania a vazut cercetari care arata ca 9 din 10 calatorii cu taxiul au fost facute de una sau doua persoane.


Decizia a permis companiei sa „creeze spatiu interior de neegalat intr-un vehicul de dimensiuni compacte”, a declarat Adriano Mudri, directorul de proiectare Rimac.


Compania a spus ca robotaxiul are mai mult spatiu pentru picioare decat un Rolls-Royce.


Vehiculul nu are majoritatea accesoriilor care se afla in interiorul masinilor obisnuite, cum ar fi volanul sau pedalele. Are un ecran gigant de 43 de inchi pentru a afisa divertisment, precum si informatii despre calatorie.


Un touchpad permite interactiunea cu sistemul din vehicul, de exemplu pentru a schimba temperatura.


Masina va fi lansata impreuna cu o aplicatie care permite utilizatorilor sa-si mute setarile preferate de la masina la masina. Iluminarea, temperatura si chiar mirosul masinii pot fi reglate in aplicatie.


Sursa: drivencarguide.co.nz


„Chiar daca clientul nu va detine niciodata vehiculul, acesta va fi adaptat astfel incat sa se simta ca al sau”, a spus Verne in declaratie.


Masinile se vor intoarce la o „nava-mama” din fiecare oras pentru incarcare, curatare si inspectii regulate. „Rezultatul final ar fi cea mai buna experienta posibila de mobilitate pentru toata lumea”, a completat Mate Rimac.


Mobileye Drive combina lidar, precum si radar si camere pentru a localiza masina. Configuratia exacta nu a fost detaliata, dar versiunile de dezvoltare ale ID Buzz care utilizeaza acelasi sistem au doua computere de inalta performanta, precum si 13 camere, noua lidar si cinci unitati radar.


Verne a spus ca a semnat deja acorduri cu 11 orase din Uniunea Europeana, Marea Britanie si Orientul Mijlociu si ca negociaza cu peste 30 de orase din intreaga lume pentru a deveni parteneri.


Antreprenorul croat Mate Rimac a fondat Rimac Automobili in 2011 si acum supravegheaza divizia de masini a Grupului Rimac, afacerea de furnizare de piese care vizeaza transmisii electrice de inalta performanta, precum si societatea comuna Porsche si Rimac, formata in 2021, care a incorporat Bugatti.


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA