Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Mazda Tribute ( 2001 – 2006 )

Mazda Tribute, pentru ca daca vrei un Ford Maverick de buget sau vrei in general o masina de teren pe bani putini, atunci Mazda Tribute e pentru tine. Mazda Tribute, mancarea fast-food de la mare pentru ca nu iti permiti la impinge tava.



Suntem in 2000 si The Sims abia se lanseaza, impreuna cu marele show Big Brother, care avea sa schimbe fata televiziunii de zici ca s-a operat la aceeasi clinica unde si-a facut interventiile estetice Loredana Groza. Iar in lumea auto aveam Toyota Rav4 care incepea sa provoace isteria cross-over, asa ca Ford s-a gandit sa scoata primul cross-over, cu o caroseria monococa si nu sasiu scara cum aveau toate masinile de barbati adevarati de atunci. Iar Ford s-au gandit sa apeleze la Mazda, pentru ca in 1979 au cumparat 24,5% din Mazda si au ajuns in 1995 la 33,4% din Mazda asa ca erau propritari pe plantatie. Au sunat senegalezii de la centrul Mazda si le-au spus „Bai pl fii atent, facem o miscare sambata mai? Joaca astia ai nostri cu Debrecen mai!”…nu, stai, asta era Unguru Bulan….Americanii de la Ford i-au sunat pe nemtii de la centrul Mazda si le-au propus sa faca impreuna pozitii orizontale cu figuri paranormale si uite asa le-a primul lor cross-over.


Ceea ce a fost foarte important pentru Mazda, pentru ca Ford construia de ceva timp SUV-uri si camionete, dar pentru Mazda a fost efectiv primul lor cross-over / SUV. Si fara Mazda Tribute, sau Matsuda Toribyūto dupa cum spun japonezii, nu am fi avut parte in 2011 de Mazda CX-5. De fapt, unii spun chiar ca fara Mazda Tribute nu am fi avut branza tofu, apa care sa curga din perete si Dalimboba lui Sandu Ciorba.


Cu ce se deosebeste Tribute de Maverick?



  • Pai, in primul rand pe una scrie Mazda si pe cealalta Ford.

  • In al doilea rand, Mazda Tribute vine cu o suspensie ceva mai sport pentru ca Mazda nu s-au putut abtine, dar in rest sunt identice. Si cumva Tribute e mai ieftin decat Maverick pe piata second-hand.


 


Mazda Tribute rear side aproapemasini


Motoare Mazda Tribute


Benzina



  • 2.0 MPI YF de 124 cai – Acesta nu este motorul de origine Mazda, ci vechiul ZeTec de la Ford, pe care il gasesti pe Mondeo II si pe alte chestii de pe vremea cand erai tanar(a) si in putere. Ocazional trebuie sa ii schimbi termostatul, dar in rest este un motor de care poti sa uiti la fel cum am uitat si eu sa cobor la gara din Iasi si m-am trezit in Suceava. Am baut o bere Suceava in gara si apoi am plecat pe jos spre casa. Dar se poate si mai rau, am doi amici care s-au imbatat atat de tare incat au plecat spre gara cu gandul sa ia un tren spre Ceahlau si s-au trezit in Dorohoi.

  • 2.3 MPI L3 de 150 cai – Aici avem un motor Mazda get beget, dar dupa cum am spus si in articolul despre Maverick, motorul e fiabil dar este oropsit de directia de taxe si impozite la fel cum este si soferul suveran, om nascut viu.

  • 3.0 V6 AJ de 200 cai – Un motor american, pentru o masina japoneza. Da, are doar 200 de cai. Da, nu e foarte economic. Dar va rezista mai mult decat restul masinii.


 


Mazda Tribute front aproapemasini


Probleme Generale Mazda Tribute



  • Rugina, rugina, rugina. Verifica foarte atent pe dedesubt de rugina.

  • Nu e cea mai sigura in caz de accident. Nu vreau sa fac accident de fel, dar cu atat mai putin as face la volanul unui Mazda Tribute.

  • Exista si o cutie automata dar nu cred ca ai sa o gasesti la noi. Si daca o gasesti, urmeaza sfatul lui Radu Almasan si spune pas.


 


Mazda Tribute front side aproapemasini


Verdict Mazda Tribute


Mazda Tribute ramane versiunea de buget a lui Ford Maverick si categoric e o alegere buna pentru genul de om care vrea sa-si cumpere primul SUV cu care sa mearga pe camp si nu vrea sa faca plonjonul financiar spre ceva scump. Da, nu e un SUV si e tehnic primul cross-over de la Ford si primul cross-over pe bune al celor de la Mazda, dar e o masina aproape memorabila. Plus ca faca Mazda Tribute nu am fi avut parte de Mazda CX-5, succesorul lui direct. Se vede ca Mazda si-a invatat lectia bine de la Tribute.


 


Ce motoare recomand? Ori benzinarul de 2 litri de 125 de cai ori benzinarul de 3 litri de 200 de cai. Nu exista cale de mijloc.


 


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA