Grupul Renault declara ca s-a angajat sa respecte normele UE mai stricte privind emisiile de CO2 in acest an, dar considera ca producatorii de automobile care isi pun in comun emisiile ar putea slabi industria auto europeana.
Sursa: electriccarsreport.com
UE si-a redus semnificativ plafonul emisiilor de CO2 din automobile la 1 ianuarie, iar majoritatea producatorilor de automobile vor avea nevoie de vehiculele electrice pentru a reprezenta cel putin 20% din vanzarile lor totale in acest an, pentru a evita amenzi grele.
Companiile cu mai putine vanzari de vehicule electrice isi pot „comunifica” emisiile cu liderii de masini electrice, achizitionand credite pentru emisii de la concurentii lor pentru a-si scadea mediile generale si a economisi sute de milioane de euro in penalitati.
Documentele UE de la inceputul acestei saptamani au aratat ca Stellantis, Ford si Toyota planuiesc sa cumpere credite de la Tesla, in timp ce Mercedes-Benz va cumpara credite de la Volvo si Polestar.
Renault a declarat pe 8 ianuarie ca este prea devreme pentru a spune daca va pune in comun si emisiile, dar a adaugat ca miscarea ar fi daunatoare sectorului. In schimb, a cerut Bruxelles-ului sa usureze reglementarile.
„Fara o pozitie clara din partea Comisiei Europene, producatorii sunt obligati sa ia decizii contraproductive, cum ar fi achizitionarea de credite de la concurenti, potentiale reduceri de productie etc. Acest lucru duce la slabirea industriei europene”, a declarat compania intr-un comunicat pentru Reuters.
Sursa: events.renault.com
Anul acesta, Renault va lansa doua vehicule electrice cheie: masina mica Renault 5 creste productia, vanzarile in decembrie depasesc deja 5.000 in Franta. Acesta va fi urmat de SUV-ul mic Renault 4 pe aceeasi platforma AmpR Small.
Alti mari producatori auto europeni care nu s-au alaturat unui grup sunt BMW si Volkswagen Group. VW si-a ratat cu putin obiectivele in ultima reducere majora a emisiilor, in 2020-21. BMW a spus ca este increzator ca isi va indeplini obiectivele de emisii in acest an.