Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Gandurile mele : Cum a fost la protest.

Iashingtoon Iashington !


Am fost la proteste. Ce-i drept, seara târziu, după 10. Pe de o parte a fost mai puțin distractiv, pentru că nu am apucat să văd cei 5.000.000 de protestatari adunați în Piața Unirii, dar pe de altă parte a fost distractiv pentru că la ora asta singurii oameni pe care îi găsești în număr mai mare sunt studenții.


De ce fac articolul acesta ? Pentru că am fost  și vreau să vorbesc despre cum a fost la protest. Nu vreau să vorbesc despre politică, nu vreau să vorbesc despre Ordonanță, vreau să vorbesc despre protest ca eveniment social. Pentru că a devenit un eveniment social să ieșim in stradă seară de seară. Ieșim de la muncă și mergem în Piața Unirii.



De ce merg la proteste ?  Pentru că este o responsabilitate civică. Dacă nu ne  convine ceva, protestăm. E la fel de simplu ca a ștrangula un bebeluș.


 Pentru ce merg la proteste ? Pentru că facebook și pentru că, cur bun. La modul serios acum, motivele pentru care protestez le găsești în articolul dedicat Ordonanței de Urgență.


Ordonanta de Urgenta : Efecte asupra soferilor



 


Mare adevăr !


Seara abia dacă găsești 2-300 de oameni. Găseai. De  ieri temperatura a scăzut la -500 de grade. Asta nu oprește oamenii cu adevărat dedicați să participe.


M-am simțit ca la noaptea de inviere inițial. Foarte multă lume care mergea liniștit, din ambele sensuri, deși trebuie să recunosc că mai mulți plecau decat veneau. Fără huligăneală, fără scandări, fără borât pe stradă, nimeni nu era luat cu duba.


Sursa : Esti din Iasi daca…


În Piața Unirii era la fel. Liniște, făcând abstracție de tobele de acolo. Iată cum a fost la protest :



  1. Grupul care dă tonul


Nu știu dacă ăștia erau ultrași, lăutari sau protestatari de profesie. Eu cred că toate la un loc. Oameni profesioniști, veniți cu tobe, steaguri, fluiere și sLoganuri. Ei dau tonul și după ei cântă toată lumea. Ca o seară de poveste, ca un foc de tarabă, toată lumea ascultă ceea ce vor zice acești ultrași-deveniți-protestatari. Și mereu apărea replica. Oamenii ăștia mereu aveau versurile la ei, cum ar fi ”Ole, ole, ole, ole, mâine Dragnea nu mai e”. Mă așteptam să cânte și Scooter – Maria cu versuri adaptate contextului.


2. Pițipoanca de serviciu


Sursa : Esti din Iasi daca…


Nu e vorba despre acest domn. Doar că nu am putut să le fac poze acestor fete pentru că erau in grupuri de 30, blindate de masculi feroce și de un zid de Grivas. ”ânțeleg” că e dreptul fiecăruia dintre noi de a protesta și de a manifesta public nemulțumirea față de ceva. Dar să vii la protest doar pentru că e cool și dă bine pe facebook, să te pozezi pentru facebook în cele mai caracteristice poze pentru acea clasă socială….


…da, știu, sunt invidios că Mama Natură nu m-a făcut ca Mama Natură ( Roxana Ionescu ).


3.Conspiraționistul.


Sursa : Telefonul unei prietene care vrea să rămână anonimă ( Bună Mirela ! )


Cand e vorba de proteste și chestii contra statului ( de drept, nu degeaba ), este ca și cum ai chema conspiraționiștii la festivalul berii mentale. Oameni care abia așteaptă să arunce cu teoriile lor în oricine, cu speranța că vor primi admirație, dreptate, și câteva aplauze.


Scenarii : oho ! De la faptul că majoritatea lumii e manipulată, trecând pe la noua ordine mondială și ajungând la reptilieni. Cea mai mortală a fost cea din București : Oamenii au aprins telefoanele ca să facă o super lanternă și să anunțe extratereștrii unde să atace.


La noi în Iași a fost mai liniște : Doar legionari și anarhiști. ”Domle, eu am 35 de ani. Aveam 8 ani când a fost revoluția. Vreau să îți spun că atunci mă luau fiorii când se scanda și se bătea din tobe. Și acum mă trec fiorii când îmi amintesc. Asta acuma nu e protest, nu o să se rezolve nimic, trebuie intrat peste ei cu bâtele de fier. Ia dă tu 100 de bâte la niște ciobani și trimite-i la Cotroceni”.


Aceasta este o conversație reală în care am fost aspirat. Să-i omorâm, să-i epilăm, să le mâncăm coliva ! Înțeleg argumentațiilor celor care vor violență asupra politicienilor, vor anarhie și vor să facă o anumită categorie socială săpun, dar totuși suntem la un protest pașnic.


4. Campionatul național de pancarte


Best one by far. Sursa : Telefonul meu.


Pe langă faptul că mulți chiar eram să protestăm ceva, majoritatea ne uitam la pancartele celorlalți. Să vedem fiecare cu ce a venit. Majoritatea au avut pancarte normale, cu mesaje pașnice de genul ”Ne-am unit”, ”Nu vrem să fiți grațiați, nu vrem să fim furați”.


Dar au venit și pancartele pentru nivelul de civilizație al acestui site. Majoritatea nu le pot reda aici, voi scrie doar cele mai light dintre ele.


Băieții au venit cu un sicriu complet !


”Liberte , Egalite, M*ie PSD”


”Dragnea este c*catul în care a călcat România”


”Ciordache la brutărie !” – o variație a faimoasei ”Mitică la brutărie!” folosită de suporterii de fotbal care nu aveau voie să scandeze ”Mitică la pușcărie!” pe stadion.


”Gunoi PSD” – și o poză cu Stalin doar că avea editată fața lui Dragnea.


etc. etc.


 


Politicieni in drum spre proteste. Sursa : Iași, cartier Galata


Per total, a fost o experiență interesantă. Mai merg. Și vom mai merge. Protestele acestea s-au transformat deja într-un fenomen social. Mergem la muncă, iar după mergem la protest ! Mai protestăm, mai ne întâlnim cu prieteni, mai citim o pancartă. Eu cred că aceste proteste vor dura foarte mult de acum încolo, pentru că deja se planifică următoarele proteste masive pentru toate temele care ne dor ( următorul este pe tema dezpăduririlor masive ).


 


Eu vă mulțumesc pentru că ați ( ai ? ) citit acest articol ! Nu este despre mașini, acelea ”vine” mâine. Pur și simplu am vrut să vă spun cum a fost la protest, prin prisma evenimentului social, nu prin spectrul politic. Ne vedem mâine !


 


Drive safe & drumuri bune colegii !


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA