Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Kia Magentis II ( 2005 – 2010 )

Kia Magentis II, cea mai buna limuzina low-cost despre care nu ai auzit niciodata dar despre care trebuie neaparat sa auzi. Iar daca nu vrei sa auzi vei afla ca Magentis este inevitabil, la fel ca si scandalurile cu Sosoaca.



Dar daca nu ai auzit de Kia Magentis II, atunci probabil de Hyundai Sonata sigur ai auzit. Daca nu de pe internet sau daca nu ai vazut-o pe strada, atunci macar sigur ai vazut-o ca fiind masina unui youtuber auto destul de mare de la noi. Iar Kia Magentis este masina sora a lui Hyundai Sonata.


Venita din Coreea ca sa rupa fashul segmentului de berline compacte gen Passat, Seria 3 sau C Class, Kia Magentis II s-a pozitionat mai degraba ca un rival pentru Chevrolet Epica, ca sa vezi ca si in lumea obscura a berlinelor luxoase low-cost exista competitie. De fapt, Kia Magentis II imparte acelasi 2.0 diesel cu Chevrolet Epica, dar si conceptul intreg de masina: aducem o masina ieftina, ii punem niste piele si niste plastic care imita lemnul, ii dam niste motoare americane si o vindem ieftin. Dar nu ii facem o campanie agresiva de marketing cum a fost pentru succesorul Kia Optima. Nope, Kia Magentis II il tinem doar pentru noi, nu cumva sa afle cineva de el si nu cumva sa se intample inevitabilul si cineva chiar sa il cumpere.


Si uite asa Kia Magentis II s-a strecurat incognito prin lumea auto a anilor 2005-2010 si a fost cumparat ori de curiosi ori de cei care au prins oferte foarte bune. Nu de alta, dar imi este foarte greu sa cred ca s-au trezit prea multi oameni in Romanistan cu gandul „ah, ce mi-as dori un Kia Magentis” sau „visul meu este ca sa imi cumpar un Kia Magentis”. La Sorento poate ca tanjeau oamenii, dar la Magentis? Si cel mai naspa este ca nu stiu ce au pierdut, ca la o petrecere unde nu te-ai dus pentru ca nu avut chef si apoi sa afli ca la acea petrecere a fost cu striptease facut de fete bune, cu dansatoare pe mese care turnau vodka de sus, cu Chippendale’s si nu in ultimul rand cu Roby Bubble.


Kia Magentis, la fel ca si Chevrolet Epica, e o masina americana pur sange. Daca Epica venea cu un 2.0 in 6 cilindri amplasat transversal, Magentis si Sonata au venit cu motoare V6 demne de America atat de Nord cat si de Sud. Plasticele ieftine dau impresia ca interiorul masinii este un festival de materiale sintetice, croite de mana omului. Masini mari, Magentis fiind cat un Passat B6 de mare, masini care veneau des cu o cutie automata astfel incat sa poti manca si un dublu cheeseburger in timp ce conduci.



Motoare Kia Magentis II


Benzina



  • 2.0 MPI de 144 cai – Probabil cel mai popular benzinar din Europa, acest 2.0 MPI si-a facut treaba cu decenta sub capota lui Magentis. Desi, mai degraba a fost vedeta pompand muschii lui Hyundai Coupe. Era bun in sinea lui si avea nevoie doar de senzorul axei cu came schimbat ocazional, dar pe Kia Magentis II se vede ca nu se simte comfortabil. De fapt, se simte la fel de incomfortabil ca Aurelian Temisan atunci cand scrie orice pe facebook si il iau pe sus hoardele de daci liberi si iubitori de scandal.

  • 2.4 V6 de 175 si 177 cai – Lansat pentru 2 minute in perioada 2009 – 2010, acest 2.4 V6 este o evolutie a primului 2.4 V6 dezvoltat la comun de catre Hyundai, Chevrolet si Mitsubishi. Doar ca acest motor nu este o evolutie pe cat este o tumora. Dar nu ma crede pe mine, lasa pistoanele facute din guma de mestecat sa isi faca treaba.

  • 2.7 V6 de 188 si 193 cai – Acuma deja vorbim despre un motor responsabil. Daca motorul asta a fost pus pe Tucson, Sportage si Santa Fe, nu avea cum sa nu viziteze si Hyundai Sonata si Kia Magentis. Doar ca traim intr-o paradox mai ceva decat acela ca daca uzi apa, ea creste. Sa ai o masina low cost dar cu un motor mare si cu impozit si consum aferent mare, asta e o reteta pe care nu trebuie sa fie Sous Chef ca sa o refuzi. Singura ta salvare e sa montezi GPL, dar tot ramai cu impozitul si asigurare.


Diesel


2.0 CRDi de 150 cai – De departe cel mai popular motor prin Europa, Kia Magentis II 2.0 diesel va fi cea mai banala dar si mai populara masina din lista. Dar macar ai avantajul unei cutii automate fiabile si a unui motor care rezista aproximativ 400.000 de km dupa care isi transforma pistoanele in stropitori. Dar sansele sunt mici sa gasesti un Magentis mai uzat decat Alina Plugaru, iar daca il gasesti, poti spune pas. Desi eu personal nu i-as spune pas Alinei Plugaru. Mare atentie in schimb la versiunile cu cutie manuala si anume la volanta si la ambreiaj, care costa atat de mult incat poti schimba masina cu totul.



Probleme Generale Kia Magentis II



  • Kia Magentis II face parte din garda veche de Hyundai si Kia construite pentru America si nu pentru Europa, alaturi de Hyundai Santa Fe si Kia Sportage. Asadar, ai o reteta americana clasica. Foarte fiabile, foarte mari, cu motoare mari si gurmande si interioare atat de ieftine incat te gandesti de unde au putut gasi asa ieftineli.

  • Magentis si Sonata nu au fost cele mai populare masini in Europa asa ca mult noroc sa gasesti piese si mecanici. Da, se strica rar dar si cand se strica. Problema e ca, spre deosebire de Santa Fe sau Sportage unde gasesti piese din dezmembrari efectiv oriunde, la Magentis si Sonata situatia este mai trista decat povestea Loredanei Chivu si a complicatiilor de sanatate pe care i le-au provocat ultimele interventii chirurgicale.

  • Si nu doar interiorul din plastic ce imita lemnul e singura chestie americana la masina asta. In pura traditie de peste ocean, Kia Magentis II vireaza la fel indiferent ca e pe asfalt sau pe gheata. E o masina americana, de mers inainte, nu de luat curbe. Daca vrei ceva sportiv, uita de masina asta.

  • Daca o cumperi si ai sperante ca vei mai lua ceva bani pe ea atunci cand o vei vinde peste cativa ani, atunci uita de Kia Magentis II.



Verdict Kia Magentis II


Magentis vine dintr-o perioada interesanta in care Hyundai si Kia aveau dubla personalitate si o dezvoltau pe a treia. Aveau masini ieftine si super ieftine gen Kia Picanto si Hyundai Getz, aveau si masini americane gen Santa Fe sau Magentis sau Veracruz dar pregateau si masini europene gen i30 sau Cee’d. E un terci mai mare decat cerintele de proiect ale unui profesor universitar, asa ca nu ma voi agita prea mult pe subiect. Cert este ca Magentis este o masina extrem de sub-evaluata si daca vrei o masina americana, atunci Magentis poate fi competitie serioasa impotriva lui Epica.


Ce motoare recomand? Pentru benzina voi recomanda anemicul 2.0 MPI de 144 de cai iar pentru diesel clar 2.0 CRDi de 150 de cai.


 


 


Scrie un raspuns
  • AproapeMasini

    2022-10-31 12:52:43

    Aproape Masini – recenzii auto pentru toata lumea, dar nu pentru oricine.

  • george roberto

    2022-10-31 11:16:13

    interesanta prezentare, dar prost inceputa. doar daca ceea ce faci nu cumva are legatura cu politica. adica sunt atatea cuvinte prost alese ca iti vine sa nu mai citesti in continuare. daca te apuci sa prezinti un autovehicul, o faci serios, iar nu cu limbaj de pamblicar. pana la urma nu cred ca cineva poate face o alegere corecta pe baza la ceea ce ai scris.

  • AproapeMasini

    2021-04-25 09:50:35

    Salutare Andrei, Daca esti roman adevarat atunci iti recomand Audi A6 2015 2.0 TDI. Daca totusi vrei sa te documentezi, am aici pentru tine o lista de 69 de masini de cumparat cu 3000 de euro sau mai putin. https://aproapemasini.com/2021/02/13/top-69-de-masini-de-cumparat-in-2021-editia-3000/ Succes!

  • Alex

    2021-04-24 17:35:10

    Salut Am 22 de ani și un buget mic de 2000E .Pt prima mașină ce sfaturi mi-ai putea da,daca se poate,pt un model anume. A-și folosi mașină mai mult în oraș și doresc una cu un consum mic și cât de cât fiabila si ieftina la piese,căci deh sunt român și caut ieftin și bun ?? Multumesc


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA