Credeai ca tot episodul cu Dieselgate s-a terminat? Iata ca VW se pregateste de runda a doua, dupa ce oficialii de la UE au inceput o noua investigatie – Dieselgate 2.

Problema e destul de clara si de vizibila si din satelit. E foarte greu sa construiesti motoare diesel care sa mai fie conforme cu standardele de poluare impuse de catre UE. Multi producatori au renuntat complet la motoarele diesel, iar primii care au anuntat moartea dieselului au fost cei de la Mercedes care au spus in 2016 ca noul lor 2.0 diesel va fi ultimul lor diesel. Iar Dieselgate a fost cuiul care a sigilat cavoul pentru motoarele diesel.

Scandalul Dieselgate a inceput in Septembrie 2015 cand oficialii UE au descoperit ca motoarele EA189 de la VW nu respectau emisiile impuse Euro 6 decat daca faceau anumite modificari care functionau strict in conditii de test, ca sa poata trece clasa. Dupa imensul scandal cu VW au urmat si Toyota si Mercedes si apoi practic toata lumea care construia motoare diesel. Asta i-a determinat pe majoritatea producatorilor auto sa renunte complet la diesel si sa mearga spre electric si hibrid, VW inclusiv primind un sut inainte spre electric, dar cativa au insistat sa ramana in zona diesel si sa dezvolte in continuare devoratoare de ulei si motorina.

Mergem mai departe si ajungem in Mai 2021 cand oficialii UE au descoperit ca motoarele diesel ale nemtilor de la VW si BMW s-ar putea sa fie modificate pentru a trece clasa in timpul testelor de emisii. Practic, Dieselgate 2 incepe si o luam de la capat, doar ca acum vorbim despre modificari la nivel de EGR pentru motoarele diesel si acum producatorii sunt cercetati de catre UE.

Septembrie 2021 si avem un verdict al Curtii Europene care recomanda inceperea actionarii in instanta fata de cei 2 producatori in cazul Dieselgate 2. Totusi, este o recomandare momentan si asta nu inseamna ca au inceput procesul dar pe de alta parte au unda verde pentru a face asa ceva.

Ce inseamna asta pentru motoarele diesel?

Daca primul Dieselgate nu a fost un mesaj suficient de puternic, Dieselgate 2 ar trebuie sa fie epilogul clar. Renault a anuntat anul trecut ca nu mai este fezabil din punct de vedere financiar ca sa mai dezvolte un motor diesel, Mercedes a abandonat dieselul de cativa ani iar asiaticii merg puternic in zona de hibrid si electric. Iar noile norme de poluare Euro 7 ce trebuie sa ajunga oficial in 2025 pun in pericol si motoarele pe benzina, ca sa nu mai vorbim despre motorina.

 

Mai are rost sa mai cumparam masini cu motoare diesel? Sau sa fie acesta sfarsitul inevitabil al aproape-vesnicului 1.9 TDI?