Renault exploreaza cum sa-si transfere pachetul majoritar de actiuni la AvtoVAZ, care produce marca Lada, dupa ce saptamana trecuta a declarat ca va evalua viitorul companiei.

Sursa: Playtech.ro

Renault are in vedere transferul de proprietate al companiei sale majoritare rusesti AvtoVAZ catre un investitor local, ca o modalitate de a parasi tara, potrivit unor persoane familiare. Un transfer, optiunea preferata in prezent, l-ar ajuta pe producatorul auto de la responsabilitatile legale catre AvtoVAZ, care produce marca Lada, si cu personalul sau de 45.000 de oameni, au declarat angajatii.

Miscarea se numara printre optiunile existente, dupa ce Renault saptamana trecuta a declarat ca suspenda activitatile industriale din tara fara a oferi detalii despre cum se va retrage.

Nu s-a luat nicio decizie si ar putea aparea alte posibilitati, dupa cum au spus angajatii. Modul in care fabrica Renault detinuta in totalitate de Moscova s-ar integra in plan nu este inca clar. Constructorul francez de automobile nu ar putea transfera pachetul de 68% din pachetul de actiuni AvtoVAZ catre celalalt actionar, Rostec State Corporation, deoarece partenerul rus este sanctionat, au spus acestia.

Sursa: ro.wikipedia.org

Renault si-a oprit saptamana trecuta operatiunile la fabrica sa din Moscova si a declarat ca evalueaza optiunile disponibile pentru AvtoVAZ. Producatorul a evaluat afacerea din Rusia, a doua cea mai mare piata, la 2,2 miliarde de euro, inclusiv fondul comercial, la sfarsitul anului trecut. Autoritatile ruse au declarat saptamana trecuta ca vor lua o decizie cu privire la viitorul intreprinderii AvtoVAZ pana la sfarsitul acestei saptamani.

Decizia a plasat Renault intr-o lista tot mai mare de companii care se retrag din Rusia dupa ce presedintele Vladimir Putin a invadat Ucraina. Lada produce cele mai bine vandute masini din Rusia, Vesta si Granta, si detine aproximativ 22% din piata locala. Renault a obtinut aproximativ 10% din veniturile sale din Rusia anul trecut, iar AvtoVAZ a avut o marja de profit de 8,7%, mult mai mare decat cea de 0,6% atinsa de divizia de automobile a grupului fara asocieri, potrivit ultimului raport anual al sau.

Pe masura ce fabricile de masini din Rusia se lupta sa produca vehicule din cauza lipsei de piese importate, compania va incepe sa reduca din numerar. In 2021, AvtoVAZ a platit 393 de milioane de euro in costuri salariale, se arata in raport. Datoria financiara neta a fost de 597 milioane euro. Renault  si-a revizuit in scadere perspectivele financiare pentru acest an cu privire la decizia Rusiei si a declarat ca va duce la o reducere a valorii in declaratia de profit pentru prima jumatate a valorii afacerii rusesti.