Toyota si Honda sfideaza deficitul de piese din industrie prin cresterea productiei in luna februarie.

Sursa: forbes.com

Intreruperile aprovizionarii cu piese au continuat sa afecteze productia globala a producatorilor auto japonezi pentru februarie, dar rezultatele publicate miercuri au aratat un contrast clar intre ei, Toyota si Honda fiind printre primii.

Toyota a declarat ca grupul sau, inclusiv Daihatsu si Hino Motors, a produs 884.528 de vehicule la nivel global in aceasta luna, o crestere de aproape 11% fata de aceeasi luna a anului trecut. Grupul a produs, de asemenea, un numar record de vehicule pentru luna februarie pe pietele din afara Japoniei, in ciuda lipsei de piese declansate de focarul de COVID-19. De asemenea, Honda a declarat ca productia sa globala din februarie a crescut cu 8,1%, pana la 344.712 vehicule.

Numai Toyota si-a depasit planul tinta de productie globala in februarie, lansat cu o luna mai devreme, cu aproape 41.000 de vehicule. Insa nivelul de productie a fost sub cel din perioada anului anterior, din cauza lipsei de aprovizionare de piese indusa de COVID-19 in America de Nord si a ofertei reduse de piese in Europa, din cauza cererii in crestere. In timp ce producatorul de automobile s-a confruntat, de asemenea, cu livrari de semiconductori reduse in China, compania a spus ca a folosit cipuri care au devenit excedente de la inchiderea fabricii in ianuarie din cauza COVID-19 pentru a atenua acest lucru.

Sursa: asia.nikkei.com

Desi deficitul de semiconductori si pandemia COVID-19 au perturbat lanturile de aprovizionare si au scazut nivelul de productie fata de februarie anul trecut in Europa si America de Nord, problema nu a fost grava in Asia. Dar, in contrast, Nissan a spus ca productia sa globala pentru februarie a scazut cu 7,8% fata de anul trecut, la 275.437 de unitati, din cauza penuriei de semiconductori.

Productia globala a Subaru din februarie a scazut cu 24% in aceeasi perioada, la 47.625. Compania a declarat ca a ajustat si a suspendat functionarea din cauza furnizarii stranse de piese care utilizeaza semiconductori.