Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Daewoo Espero ( 1990 – 1997 )

Trebuie sa recunosc ca prin 1995-2000 Daewoo Espero arata foarte bine si era oarecum o masina de instariti, mai ales la ce era pe atunci pe drumurile Est Europene. Dar cum se comporta Daewoo Espero astazi?



Jalnic. Dar suntem in 1990, Germania abia se reunifica, Uniunea Sovietica e in picaj, telescopul Hubble e trimis in mana cu satelitul, doamna Thatcher se pensioneaza si internetul da primele semne de lansare. Cu siguranta Daewoo Espero avea o misiune grea de a impresiona, printre atat de multe evenimente.


Mai ales ca Daewoo Espero era speranta celor de la Daewoo de a intra pe piata europeana, ceva in stilul Hyundai Sonata care si acea masina a avut rolul de a sparge gheata de parca era in Fratelli. Si coreenii de la Daewoo au incercat tot ce au avut cu Espero. Au sunat la casa de moda Bertone (care s-a ocupat de cateva modele Citroen si Opel), au cumparat sub licenta motoare GM (aka Opel, Vauxhall, Holden si tot asa) si au facut inclusiv un prototip electric ce era capabil de 80 de km cu cele 22 de baterii pline.


Si a fost un efort formidabil, demn de efortul lui Fakiru atunci cand a tras lapte pe nas in direct si a lesinat. Daewoo Espero venea cu preturi de 10.000 euro sau mai putin, garantie standard de 3 ani sau 100.000 km iar pentru 500 de euro primeai garantie extra de pana la 5 ani sau 150.000 km. Primeai 3 ani de servicii de mentenanta si asistenta rutiera gratuita. Primeai optiuni si dotari turnate ca la cantina. Orice numai sa cumperi un Espero.


Si le-a mers? Ca baut berea cu biberonul.


Pentru ca Daewoo Espero a avut cateva probleme care il faceau destul de inaccesibil genului de om care vroia o masina de 10.000 de euro. Pe langa asta au venit si Daewoo Tico si Matiz si care erau intradevar masini low-cost pe care si le puteau permite ca sa le intretina chiar si oamenii cu 10.000 euro buget sau mai putin.



Motoare Daewoo Espero


Benzina



  • 1.5 MPI de 90 cai – Probabil ca a fost buna aceasta antichitate, dar venea cu un nivel de echipare atat de slab incat zici ca a luat sfaturi de slabit de la Silvia Ionita. Sau de la TJ Milles, care in cadrul Survivor a reusit performanta extraordinara de a se transforma in Ion Creanga. Pardon, John Creanga, like, stii ce I tell brah.

  • 1.8 MPI de 90 si 95 cai – Cel mai popular motor de pe Daewoo Espero si nu numai, pentru ca este in esenta motorul de pe Opel Vectra A, reciclat si vandut ca nou, cam cum s-a facut cu vechiul 1.4 rup asfaltu’ de la Renault, care a fost reciclat pe Dacia. Si pentru ca am spus ca asta este faimosul 1.8 benzina de la Opel, iti poti da seama in ce directie merg lucrurile si de ce nu am vorbit deloc inca despre probleme.

  • 2.0 MPI de 105 cai – Opel Calibra, Kadett, Omega, Vauxhall Cavalier si Daewoo Espero. Ce au in comun? Gloriosul 2.0 MPI cu aceleasi probleme cu care ne-am obisnuit pana acum.


 



 


Probleme Generale Daewoo Espero



  • Dupa cum spuneam, nu am vorbit de rau motoarele pe benzina pentru ca voi vorbi la comun. Avem deci motoarele clasice Opel iar asta inseamna maini taiete, picioare taiete CARUCIOR MAZGA COPTURA CARUCIOR APA CALDAAAA MMAAAAAA. CONSUM DE ULEI SI ECU DE UNICA FOLOSINTA. IA CU TINE IN PORTBAGAJ SI UN ECU DE REZERVA CA ORICE ALT POSESOR DE OPEL VECHI. OPELUL, NU TU.

  • Una din problemele faimoase pentru Daewoo Espero era ca aveau cablurile atat de proaste incat nici macar cetatenii noir nu se ating de ele. Iar asta inseamna ca vor da probleme electrice constante, absolut orice.

  • Suspensia fata cedeaza la fel cum a cedat Antonia presiunii sociale si a incetat ca sa mai iasa si sa mai vorbeasca in public pe motiv ca lumea e rele.

  • Cutia de viteze are probleme la sincroane asa ca verifica daca functioneaza si intra bine in viteze. Iar in mod halucinant a existat si optiunea cutiei automate, cutie automata care e decenta atata timp cat se schimba uleiul la timp.

  • Galeria de evacuare crapa si aici sunt doua probleme. Prima problema este ca o galerie de evacuare noua costa mai mult decat un Daewoo Espero in zilele noastre, iar a doua problema este ca nu vei gasi o galerie de evacuare din dezmembrari pentru ca nimeni nu o are functionala si nimeni nu a cumparat una noua pentru schimb.

  • Modulul ABS era atat de scump incat majoritatea masinilor erau scoase din circulatie in momentul in care pica. Asta pentru cei mai instariti care aveau ABS.

  • Rugina trece prin tabla la fel cum trece shotul prin gatul studentilor pe Centrul Vechi, noapte de noapte, zi dupa zi eu stau, noapte de noapte, eu te vreau, mereu langa mine tu sa fii.


 



 


 


Verdict Daewoo Espero


In tara Sangria, Daewoo Espero inseamna „Eu sper” si cred ca e cea mai buna expresia pentru ceea ce a incercat Daewoo sa faca cu aceasta masina. Si-au dat seama ca masinile mai de Doamne ajuta nu sunt de ei, asa ca s-au decis sa se concentreze pe masini de spalat, aspiratoare si Matiz. Dar cu Espero macar au incercat.


 


Ce motoare recomand? Ce gasesti, in esenta. Ca nu pot recomanda nimic in mod deosebit.


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA