Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Opel Ampera ( 2012- 2015 )

La fel ca si Daewoo Tico, Opel Ampera a fost o masina cu mult inaintea vremurilor, doar ca spre deosebire de Tico a avut un succes la fel de mare ca emisiunea „Brigitte si Pastrama”.



Ne aflam prin 2008 si criza economica ne-a lovit in moalele capului la fel cum este lovita o absolventa de facultate care descopera ca nu o angajeaza nimeni pe mai mult de salariul minim pe economie asa ca isi cauta un loc de munca gen asistenta la un casino. Suntem in 2008 si mastodontii mari si ineficienti gen Touareg, A6 sau Range Rover sunt maturati de pe piata si lumea incepe sa se reorienteze spre masini mai eficiente. Sau mai ecologice, pentru ca in aceeasi perioada incepe si isteria ecologica a lui Toyota Prius. Iar Opel Ampera?


Americanii au vazut succesul hibridei japoneze si au zis ca trebuie sa vina si ei cu o solutie rapida si care sa nu fie CIF sau Domestos. Au cautat repede niste oameni capabili, pe care i-au gasit prin Coreea si s-au apucat de treaba. Mai ales (sau maiales??) ca General Motors avea deja experienta in domeniu, participand la proiectul Tesla Roadster a lui Musk. Initial Chevrolet Volt / Opel Ampera trebuia sa fie o masina complet electrica, dar infrastructura, tehnologia cat si nivelul de pregatire al americanilor i-a facut sa se suceasca.


 


Opel Ampera in Bilbao, Spain


Ca orice chestie americana, e facuta ca sa iti ia ochii si banii la exterior, dar pe dedesubt lucrurile nu stau asa de bine. La propriu. Masini gen Jeep Commander arata a superioritate americana la exterior, dar inferioritate americana la interior. Iar acelasi concept se aplica si lui Chevrolet Volt / Opel Ampera.


Te-ai gandi ca o masina hibrida, construita de americani, e o chestie complexa si la fel de buna ca formele Roxanei Ionescu, dar realitatea e alta. In esenta s-au luat cateva baterii, motorul de 1.4 benzina aspirat de 80 de cai de pe Astra H, care au fost trantite pe platforma de Chevrolet Cruze. As spune ca ingredientele au fost combinate, dar dupa ma suna Jamilla ca sa ma dea in judecata. Am sa imi asum riscul si am sa spun ca reteta este simpla din doua motive. 1. Americani si 2. Au vrut ca sa tina pretul masinii normale pana in 30.000$, cu un extra de 8000$ pentru baterii si sistemul electric. Au aflat apoi ca mai trebuiau sa puna 3500$ pentru un alt sistem de servodirectie si aer conditionat si asa masina ajungea la un total de 41000$ pret de lista. Dar se oferea o reducere de 7500$ din partea statului si uite asa Chevrolet Volt / Opel Ampera ajungea la 34000$ pret de lista in SUA si 800000 euro in Europa. Aveai o autonomie electrica de aproximativ 45-50 de km si un benzinar astmatic in restul timpului care iti mai oferea inca vreo 450-500 de km autonomie.


Si cum s-a descurcat?


In SUA Chevrolet Volt a fost cel mai bine vandut hibrid si a dominat piata multi ani, pana a aparut Chevrolet Bolt, editia compacta a lui Volt. Sincer sa fiu, daca in 2016 aparea VW Polo sau Clio Hibrid, cu siguranta lumea se calca in picioare mai ceva decat o fac acum in 2022 pentru masini compacte hibride. Iar in Europa Opel Ampera a fost mai degraba o curiozitate pe care prea putini au cumparat-o. Faptul ca avea un pret de pornire de 40.000 de euro, avea doar 4 locuri disponibile si lipsa infrastructurii de incarcare electrica au facut din Opel Ampera o victima sigura, iar cumparatorii principali au fost in esenta taximetristi care vroiau altceva decat Prius.


 



Motoare Opel Ampera


Hibrid


1.4 benzina + electric de 150 cai – Nu sunt probleme specifice la motorul asta si nici la trenul de rulare electric. Exista in schimb o problema la transmisie si anume la un senzor de la schimbator ce se uzeaza in timp si nu mai lasa cutia sa schimbe din P in D.


 



Probleme Generale Opel Ampera



  • Servodirectia este diferita de sistemul conventional de pe Chevrolet Cruze de exemplu, iar in momentul in care se va strica o sa te usture de parca ai avut momente intime cu Catalin Zmarandescu si nu ma refer la nimic sexual ci doar la faptul ca ai niste datorii la el si a venit ca sa le recupereze.

  • Opel Ampera a fost o masina atat de exotica incat primarul din Baia Mare a vrut ca sa ii construiasca un zid imprejur. Iar in traducere libera asta inseamna ca vei avea probleme mari la servisare cat si la piese.


 



Verdict Opel Ampera


Nu te-ai astepta ca o masina americana hibrida sa fie fiabila si buna. Sigur, astazi sunt optiuni mai bune pe piata, dar pentru o masina din 2015 Ampera chiar a fost ceva revolutionar. Si nici macar nu m-as agita cu bateria, pentru ca dupa 10 ani bateriile isi pierd doar 10-30% din capacitate pentru ca americanii de la General Motors chiar au testat cap-coada masina. Fapt pentru care a fost si este cea mai de succes hibrida din SUA. Singurul minus real astazi e ca are doar 4 locuri si poti argumenta si partea de piese si servisare, dar in rest Opel Ampera chiar e un hibrid ieftin si bun, pentru ceea ce ofera.


 


Ce motoare recomand? Oricum ai doar 1.4 benzina hibrid de 150 de cai, americanii nu cred in diesel.


Scrie un raspuns
  • AproapeMasini

    2022-04-17 07:34:31

    Teoretic se poate pune GPL pentru ca e 1.4 de pe Astra H. Plus ca la Prius majoritatea taximetristilor au pus si GPL pentru ca de ce nu. Mai ramane problema spatiului, Ampera e mai inghesuit decat atza de la slip.

  • AproapeMasini

    2022-04-17 07:34:31

    Teoretic se poate pune GPL pentru ca e 1.4 de pe Astra H. Plus ca la Prius majoritatea taximetristilor au pus si GPL pentru ca de ce nu. Mai ramane problema spatiului, Ampera e mai inghesuit decat atza de la slip.

  • Zero

    2022-04-15 11:30:43

    Daca era si pe GPL o luam, asa da-o in ma-sa!

  • Zero

    2022-04-15 11:30:43

    Daca era si pe GPL o luam, asa da-o in ma-sa!

  • Gabi

    2022-04-14 14:16:25

    Salut. Chevrolet/Daewoo Kalos când ?

  • Gabi

    2022-04-14 14:16:25

    Salut. Chevrolet/Daewoo Kalos când ?


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA