Exista din ce in ce mai putine incarcatoare disponibile pentru fiecare vehicul electric de pe drum in Europa si SUA, pe masura ce vanzarile cresc iar infrastructura nu tine pasul. .

Sursa: neighborland.com

Pe masura ce vanzarile de vehicule electrice cresc, numarul acestora creste mai repede decat numarul punctelor de incarcare publice care le sustin. Aceasta este una dintre concluziile la nivel inalt dintr-un studiu aprofundat asupra starii infrastructurii publice de incarcare, realizat de organizatia de cercetare Bloomberg New Energy Finance.

Numarul de vehicule electrice pe sosea per punct de incarcare public a crescut la nivel global la 9,2 la sfarsitul anului trecut, de la 7,4 la sfarsitul anului 2020. Nu este surprinzator, deoarece 2021 a fost un an de varf pentru vanzarile de vehicule plug-in, cu un volum global de 6,6 milioane vandute.

Pe piete precum SUA, numarul de vehicule electrice pe sosea per incarcator a crescut constant in ultimul an, astfel incat exista mai putine incarcatoare pentru fiecare vehicul electric de pe sosea. Acest efect este si mai pronuntat in Europa, unde vanzarile de vehicule electrice au crescut din 2019. In Germania, raportul a trecut de la 8 vehicule electrice per punct de incarcare public in 2019, la 20 in 2021.

O tara precum China are nevoie probabil de mai multe incarcatoare publice decat SUA sau Germania, deoarece o pondere mult mai mare a oamenilor de acolo locuieste in apartamente cu mai multe etaje. Acei locuitori au mai putine sanse sa aiba optiuni de incarcare la domiciliu si vor trebui sa se bazeze pe reteaua publica mai mult decat un proprietar de vehicul electric dintr-o suburbie din SUA care isi incarca 80 pana la 90% acasa, in garaj.

Sursa: Tesla.com

Exista tentatia, atunci cand se analizeaza datele, de a recurge la notiuni generale acceptate pe scara larga cu privire la necesitatea mai multor infrastructuri de incarcare. Acest lucru este cu siguranta adevarat, mai ales avand in vedere flota de vehicule electrice in crestere in anii urmatori. Dar nu este in mod inerent un lucru rau daca raportul de vehicule electrice pe sosea per incarcator creste.

Sunt necesare mai multe investitii private in infrastructura de incarcare si pentru a ajunge acolo, va fi necesara o utilizare mai mare per incarcator pentru a imbunatati economia de operare a unei anumite statii.

Este nevoie de un act de echilibru: operatorii de incarcare rapida doresc mai multe sesiuni de incarcare pe zi. Dar prea multe sesiuni ar putea insemna ca exista momente in care un sofer va trebui sa astepte, deoarece o statie de incarcare este deja ocupata. Aceasta, la randul sau, inrautateste experienta clientilor.

Multe statii sunt subutilizate. Majoritatea incarcatoarelor rapide au nevoie intre 8 si 10 evenimente de incarcare pe zi pentru a incepe sa produca un profit decent pentru investitor, potrivit BNEF.

Sursa: bbc.com

Statiile Supercharger de la Tesla sunt unice in acest sens. Site-urile de supraincarcare au in medie 10 puncte de incarcare sau prize ultrarapide, in timp ce retelele concurente au in general doua pana la patru. Deloc surprinzator, clientilor Tesla le place asta.

Pe termen lung, BNEF se asteapta ca raportul sa se stabileasca undeva intre 30 si 40 de vehicule electrice pe sosea per punct de incarcare public. Cam aici se afla astazi Norvegia, cea mai matura piata de vehicule electrice din lume.

Unele piete vor fi mai mari sau mai scazute in functie de tipurile de case din zona, de puterea retelei electrice, de cat de mari ajung in cele din urma vitezele de incarcare si de politica guvernamentala.

Fiecare tara va ajunge probabil cu o combinatie diferita de incarcare la domiciliu, public si la locul de munca si diferite diferente de putere. La nivel global, raportul dintre vehiculele electrice de pe drum si punctele de incarcare va continua probabil sa creasca in anii urmatori.