Europa poate asigura suficiente metale pentru baterii  chiar daca nu va mai cauta pe glob alte surse de combustibili fosili.

Sursa: investingnews.com

In timp ce lumea priveste ingrozita la razboiul continuu al Rusiei in Ucraina, guvernele europene continua sa sponsorizeze actiunile presedintelui rus prin importurile de petrol si gaze. Dar mai multe voci cer ca acest lucru sa se opreasca si T&E spera ca un embargo petrolier va fi anuntat in curand.

Cel mai bun mod structural de a opri sponsorizarile catre Rusia este dublarea electrificarii. Insa vanzarile de vehicule electrice au stagnat in toata Europa in urma relaxarii regulilor UE privind masinile curate.

Unii sustin ca intensificarea electrificarii in acesti ani nu este posibila, deoarece nu exista suficiente metale, cum ar fi litiu, disponibile pentru a construi bateriile litiu-ion care le propulseaza.

Un nou raport T&E, arata ca prioritatile politice gresite si nu lipsa de materii prime sunt problema. Volumele maxime de nichel de calitate(sulfat de nichel) si litiu (atat hidroxid, cat si carbonat) care se preconizeaza a fi extrase si rafinate la nivel global pana in 2025 sunt suficiente pentru a produce 14 milioane de masini electrice. Aceasta este cu 55% mai mult decat cantitatea de vehicule electrice estimata de LMC Automotive care va fi vanduta la nivel global in 2023.

Chiar daca piata materiilor prime devine mai stransa pana in 2025, 21 de milioane de masini electrice cu baterii pot fi produse, cu aproape 50% mai mult decat previziunile pietei.  Acest lucru arata ca piata de masini electrice nu este constransa de aprovizionarea cu materii prime, care va fi suficienta pentru a accelera vanzarile de vehicule electrice pana in 2025.

Sursa: azom.com

Mai degraba, regulamentul european privind CO2 al masinilor este cel care dicteaza cate vehicule electrice produc producatorii de automobile. Pe masura ce legislatorii europeni revizuiesc in prezent acest lucru, analiza T&E arata ca materiile prime nu vor constitui un obstacol pentru cresterea ambitiei pe termen scurt de a indeparta mai repede Europa de petrol rus.

Chiar daca exista suficiente materii prime pe termen scurt, acestea nu pot fi intotdeauna cumparate cu usurinta pe pietele globale.

Preturile spot ridicate actuale pentru litiu si nichel reprezinta o preocupare legitima. Ani de subinvestitii in furnizarea de noi metale, termene lungi de realizare a proiectelor si o crestere brusca a vanzarilor de vehicule electrice au dus la o piata stransa a metalelor.

Adevarata ingrijorare este ca cresterea rapida a vanzarilor de vehicule electrice in China si SUA inseamna ca exista concurenta pentru a asigura volume suficiente si pentru piata europeana.

In viitor va fi nevoie de o autoritate centrala care sa coordoneze securitatea aprovizionarii cu metale critice, cu competente de a investi, de a impune durabilitatea si de a urmari achizitii in comun.

Politica industriala si externa inteligenta si o atitudine totala fara echivoc fata de mobilitatea electrica din partea industriei auto europene, sustinuta de reguli puternice de durabilitate, vor ajuta Europa sa ramana in cursa.