Grupul Volkswagen si-a finalizat achizitia unui pachet de control in gigantul de inchirieri auto Europcar, cu partenerii Pon Holdings, un conglomerat olandez de mobilitate si Attestor, un manager de active britanic.

Sursa: reuters.com

Consortiul, cunoscut sub numele de Green Mobility Holding, intentioneaza sa preia Europcar dupa ce a asigurat 94% din capitalul social printr-o oferta de licitatie, a declarat marti VW, care va detine aproximativ 67% din companie.

VW va pozitiona Europcar in centrul strategiei sale de servicii de mobilitate, care va cuprinde inchirieri traditionale, car-sharing, abonamente, leasing si vehicule autonome dupa 2025.

Volkswagen Financial Services va gazdui noua platforma centrala, desi toate marcile Grupului VW vor avea propriile servicii adaptate nevoilor clientilor lor dupa spusele producatorului auto.

Christian Dahlheim, seful VW Financial Services, a declarat ca diversificarea serviciilor de mobilitate a fost un raspuns la schimbarea obiceiurilor clientilor.

„Oamenii doresc din ce in ce mai mult sa inchirieze vehiculele si nu sa le cumpere, ceea ce este o tendinta pe care am vazut-o in ultimele decenii”, a spus el intr-o conferinta de presa marti.

VW isi va lansa noile servicii de mobilitate in mai multe etape, incepand cu proiecte-pilot la Viena in al patrulea trimestru al acestui an, cu un alt proiect la Hamburg, Germania, planificat pentru primul trimestru al anului 2023.

In 2019, BMW si Mercedes si- au combinat fortele intr-o afacere de mobilitate numita Share Now, cu o investitie de peste 1 miliard de euro, cu planuri de a rivaliza cu Uber, dar a vandut afacerea lui Stellantis la inceputul acestui an.

Sursa: globalfleet.com

Stellantis va integra cei 3,4 milioane de clienti ai Share Now in ecosistemul sau de mobilitate Free2Move, cu o tinta de venituri de aproximativ 3 miliarde de euro pana in 2030.

Renault si-a transformat, de asemenea, eforturile de mobilitate intr-o marca separata, numita Mobilize.

Dahlheim a spus ca o Europcar extinsa ar putea avea succes acolo unde altii nu au, deoarece se bazeaza pe inchirierea traditionala de masini. „Daca te uiti la afacerile de partajare si abonament in mod izolat, ceea ce am facut in trecut, sa fim sinceri, nimeni nu a reusit sa faca asta profitabil intr-o maniera rezonabila”, a spus el.

„Afacerea de inchiriere de masini este o afacere profitabila”, a adaugat el. „Partajarea si abonamentul inseamna in mod fundamental inchirierea unei masini, asa ca noi consideram ca daca aveti o flota pe care o oferiti pentru inchiriere, partajare sau abonamente, in functie de nevoile clientilor, aceasta este un model de afaceri de succes.”