Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Nissan Almera ( 2000 – 2008 )

Nissan Almera sau cum sa faci un VW Golf care e mai Golf decat VW Golf. Mare pacat ca noi europenii suntem prea incuiati la minte ca sa vedem mai departe de sigla.



De ce spun ca Nissan Almera e mai Golf decat Golf-ul, Golf IV mai exact?


In primul rand trebuie sa vedem de ce VW Golf IV a fost succesul care a fost, aproape la fel de mare ca succesul Roxanei Ionescu in pozitia de „Mama Natura” la Ciao Darwin!. Dupa cum am explicat si in articolul despre Golf IV, acea lada cu roti a fost o masina relativ ieftina, dar fiabila si economica. O masina de scris intr-o lume laptop inca de la lansare, simplicitatea Golf-ului l-a facut popular chiar si in 2022, cand inca se mai vad chestiile astea, ca sa nu folosesc termeni mai duri care l-ar trezi pe Pilif si m-ar amenda.


Si apoi vine Nissan Almera N16, cel mai popular Almera pe care il vezi in Europa. Venit dintr-o familie de masini de familie butucanoase, fiabile dar la fel de plictistioare ca Marius Tuca Show, Nissan Almera a luat nastere prin anii ’90 sub forma de NIssan Sunny (mult prea obscur chiar si pentru tomberonul asta digital), dupa care a fost Almera N15 si acum vorbim despre Almera N16.


Chiar daca este un rival direct pentru Golf, Astra, Megane si alte compacte din clasa, Nissan Almera nu a fost niciodata promovat in felul asta. De fapt, Nissan Almera nu a fost promovat in nici un fel pentru ca in departamentul de marketing au uitat sa mai angajeze oameni si pentru modelul asta. De fapt, nici succesorul Tiida nu a avut parte de un minim de promovare si/sau marketing. Nici macar Nissan Pulsar, ultimul descendent nu a avut parte de asa ceva. De ce? Pentru ca Nissan.


Si uite asa una din cele mai fiabile masini din epoca noastra a trecut anonim pe langa noi, pentru ca oamenii care au cumparat Almera ori nu stiau ce cumpara, ori nu le-a pasat prea mult ce cumpara. SI totusi au ramas surprins sa vada ca au o masina pe cat de plictisitoare, pe atat de fiabila si rezistenta. Iar tinerii care au cumparat asa ceva l-au vandut repede, pentru ca Almera e la fel de agil si sportiv ca Doru Visan si uite asa majoritatea au ajuns pe mainile oamenilor de 50 de ani care habar n-au ce cumpara. Genul de om care schimba vitezele la 2000 de turatii si care asculta in mod neironic Radio Romania Actualitati. Are un carnetel unde si-a notat zilele de nastere ale rudelor. Pune poze pe Facebook cu „buna dimineata haideti la cafea”, cu trandafiri si sclipici.


 



 


Motoare Nissan Almera


Benzina



  • 1.5 MPI de 90 si 100 cai – De departe cel mai popular motor de pe Almera. Motoarele pana in 2003 au avut probleme cu distributia pe lant, iar singurul remediu era sa schimbi uleiul la fiecare a 3-a pornire de motor. Logic, majoritatea posesorilor nu au facut asta iar multe motoare si-au gasit asa sfarsitul. Dupa 2003 nu mai mare nimeni de distributie, dar vor muri de sete de ulei.

  • 1.8 MPI de 116 cai – Sincer, singurul motiv pentru care merita sa cumperi asa ceva era ca motorul asta avea disponibila si o cutie automata de tip CVT, pe care evident ca nu a cumparat-o nimeni. In rest avem exact acelasi motor, doar ca in versiune marginal mai mare.


Diesel


1.5 dCi de 82 cai – Legendarul 1.5 dCi K9K, bicicleta satului Renault-Nissan, montat pe orice de la Logan la Qashqai, acest motor se afla sub capota lui Almera, in zilele lui de tinerete. Din pacate avem disponibila doar versiunea de 82 de cai, predispusa la artritra, osteoporoza, cateva boli cu S, si injectoare. Dar probabil ca au fost deja schimbate injectoarele.


2.2 dCi de 136 cai – Mai o turbina, mai un EGR, mai o distributie, mai un injector cu probleme din astea marunte motorul asta si-a trait veacul pe la masini mai mari gen Primera sau X Trail, si cateodata pe Almera. Dar avand in vedere ca motorul asta e de 4 ori mai scump la impozit si cine stie de cate mii de ori mai scump la asigurare fata de 1.5 diesel, atunci motorul asta face la fel de mult sens pe Almera ca si viata mea.


 



Probleme Generale Nissan Almera



  • E o masina japoneza din anii 2000 deci trebuie sa vorbesc despre problemele complementare legate de rugina. Daca mai gasesti un exemplar in viata, trebuie neaparat ca sa il verifici pe dedesubt.

  • Si daca tot vorbim despre probleme complementare, trebuie sa vorbesc si despre interiorul tipic japonez. O mare de plastic, care nu e neaparat de calitate. Iar in cazul lui Almera trebuie avuta grija cu scaunele care se uzeaza prematur.

  • Senzorul axei cu came se poate strica si motorul nu mai porneste. Dauna totala 15 lei.

  • Nissan Almera nu a fost cea mai populara masina de la noi posibil asa ca unele piese vor fi mai greu de gasit sau mai scump de cumparat. Posibil altele. Dar macar se strica rar.


 


 


 



Verdict Nissan Almera


E ieftina, e fiabila, e economica, e plictisitoare. Majoritatea oamenilor nu stiu ce este Nissan Almera pentru ca japonezii nu s-au mai obosit ca sa ii faca marketing si promovare, dar acum afli aici ca Nissan Almera e probabil cea mai fiabila compacta la vremea ei, peste Golf, Astra, Megane si restul. Sigur, nu vei impresiona pe nimeni cu o Almera si majoritatea iti vor spune ca esti un fraier pentru ca nu ti-ai luat si tu un Golf ca tot omul gospodar, dar dupa 6 luni in care vezi ca ai bagat numai benzina si ulei, parca nu o sa iti mai para asa rau.


 


Ce motoare recomand? Pentru benzina clar 1.5 MPI de 100 de cai, iar pentru diesel 1.5 dCi de 82 de cai. Dar realitatea e ca nu m-as obosi cu dieselul, benzinarul de 1.5 e suficient.


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA