Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Toyota IQ ( 2008 – 2015 )

Mai mare decat un Smart ForTwo, mai scump decat un Yaris. Toyota IQ, pentru oamenii aproape inteligenti.



Nu e ca si cum cheile unui Toyota IQ te vor face mai inteligent, din contra. Te vor face sa pari un snob (sau o snoaba) pentru ca masina ta le spune tuturor ca e o masina inteligenta, in timp ce a lor nu e. 1 – 0 pentru Bate Borisov. Si da, stiu ca se scrie iQ dar voi scrie IQ tot articolul.


La fel cum e 1 – 0 si fata de Smart ForTwo. Ideea era cam aceeasi, masinile fiind similare ca si concept si ai putea spune ca Toyota IQ a fost creat ca un rival pentru Smart si ai avea partial dreptate. Asta pentru ca in 2009 s-a anuntat ca in UE se va lua in considerare standardul de medie de emisii la nivel de producator, incepand cu 2012. Asa ca japonezii de la Toyota au fost sunati de catre britanicii de la Aston Martin pentru ca aveau nevoie de o masina mica, cu emisii scazute, si uite asa a aparut Aston Martin Cygnet. Dar masina aia merita propriul articol, chiar daca sunt masini surori.


Doar ca bataia nu se opreste aici, pentru ca nu se poate abtine, la fel ca si Catalin Maruta atunci cand l-a enervat pe Liviu Artene. Si asta pentru ca Smart ForTwo avea, la fel cum spune si numele, doar doua (sau doo) locuri, pec and Toyota IQ avea 4 locuri. Bine, de fapt avea 3,5 locuri pentru ca pe partea cu soferul are 2 scaune normale cu spatiu normal, dar pe partea cu pasagerul scaunul din spate e mai inghesuit, ca sa lase loc transmisiei si altor componente. Ideea de baza fiind ca soferul avea scaunul lui, iar pe partea pasagerului ai acces facil pt 1 copil in fata si 1 in spate, ca sa ii duci la scoala pentru ca un copil incape si pe locul acela inghesuit din spate.


Si totusi de ce nu s-a vandut?


Sigur, a fost un efort pentru a crea o masina ecologica si economa si prietenoasa cu orasul, cu 5-8 ani inaintea isteriei electrice, dar toata tehnologia asta si tot efortul pentru a crea masina urbana perfecta l-a facut pe IQ sa fie mai scump decat Aygo, o masina mai mare, cu 4 porti si un portbagaj. Ai putea spune ca Toyota nu a facut o miscare inteligenta cu IQ. In orice caz, s-au vandut peste 70.000 de modele in Europa, iar cei mai slabi ani au fost 2014 cu 2 masini si 2015 cu 3 masini, dupa care IQ a fost pensionat permanent.


 


 



Motoare Toyota IQ


Benzina



  • 1.0 MPI de 67 cai – Stiu ca au fost probleme la ambreiaj la Aygo cu motorul asta, dar IQ a venit direct cu un ambreiaj marit asa ca nu ar trebui sa mai ai emotii aici. Oricum e singurul motor care a fost cumparat in mod realistic.

  • 1.33 MPI de 98 cai – Deliciosul 1.33 MPI ( ca la bere ), care a fost pus pe orice de la Aygo la Corolla, motorul asta cu siguranta isi merita banii, oriunde mai putin pe IQ pentru ca masina devine atat de scumpa incat e mai ieftin sa iti cumperi un Land Cruiser. Pe care ar fi montat japonezii motorul de 1.33, daca i-ar fi lasat legislatia.


Diesel


1.4 D de 90 cai – Il voi cita pe Fodor in Asia Express si voi spune „Nu inteleg! Nu inteleg nimic! Ba nu inteleg!”. De ce ai cumpara in IQ cu motor diesel? E ca si cum ai manca o ceafa de porc folosind o lingura. E ca si cum ai luat cu tine la piata o plasa de la Sephora, ca sa pui cartofi in ea. In orice caz, motorul are probleme mari la EGR daca este condus prin oras. Si are volanta dubla fireste (vorba lui Bombonel), pentru ca ai nevoie de o volanta dubla pentru ca motorul asta sa nu iti rupa picioarele de atata cuplu.


 



Probleme Generale Toyota IQ



  • Vopseaua este de calitate indoielnica si se exfoliaza, in special cea alba. De fapt, majoritatea plangerilor au fost la vopseaua alba.

  • Sincroanele cutiei manuale pentru treptele 2 si 3 cedeaza si vei schimba treptele mai greu decat schimba o persoana de 45 de ani locul de munca.

  • Nu e o masina de drum lung, iar insonorizarea slaba e acolo ca sa iti aduca aminte si mai mult de lucrul asta. Bine, insonorizarea nu a fost niciodata punctul forte Toyota.


 



Verdict Toyota IQ


Cumpara un Aygo. E mai ieftin, are 4 locuri pe bune, are 4 porti si are o tentativa de portbagaj.


 


Ce motoare recomand? Pentru benzina iti ajung cei 67 de cai furnizati de furiosul 1.0 MPI, iar pentru diesel recomand 1.4 D pentru ca e singurul si pentru ca nu am alternativa.


 


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA