Multi directori de firme producatoare de semiconductori sunt deranjati de lipsa de intelegere a producatorilor de automobile cu privire la modul in care functioneaza lantul de aprovizionare cu cipuri.

Sursa: i-micronews.com

Lipsa de cipuri care i-a fortat pe producatorii auto mondiali sa renunte la planurile de productie pentru milioane de vehicule in ultimii doi ani se atenueaza, la un cost nou si permanent pentru companiile auto.

Echipele nou create de la General Motors, Volkswagen Group si Ford Motor negociaza direct cu producatorii de cipuri. Producatorii de automobile precum Nissan si altii accepta angajamente de comenzi mai lungi si stocuri mai mari. Furnizorii cheie, inclusiv Robert Bosch si Denso, investesc in productia de cipuri. GM si Stellantis au spus ca vor lucra cu designeri de cipuri pentru a proiecta componente.

Luate impreuna, aceste actiuni reprezinta o schimbare fundamentala pentru industria auto: costuri mai mari, mai multa munca practica in dezvoltarea de cipuri si mai mult angajament de capital in schimbul unei mai bune vizibilitati in aprovizionarea cu cipuri, spun directorii si analistii.

Pentru producatorii de cipuri, parteneriatul in curs de dezvoltare cu producatorii de automobile este o resetare binevenita si intarziata. Multi directori de semiconductori nu sunt multumiti de lipsa de intelegere a producatorilor de automobile cu privire la modul in care functioneaza lantul de aprovizionare cu cipuri si lipsa de dorinta de a imparti costurile si riscurile pentru o mare parte a crizei recente.

Schimbarile costisitoare se intalnesc exact in momentul in care industria auto pare sa treaca de cel mai grav dintr-o criza si mai costisitoare, care, dupa o estimare, a redus 13 milioane de vehicule din productia globala de la inceputul anului 2021, estimeaza AutoForecast Solutions (AFS).

Thomas Caulfield, directorul executiv al GlobalFoundries, a declarat ca industria auto intelege ca nu mai poate lasa riscul de a construi fabrici de cipuri de miliarde de dolari producatorilor de cipuri. „Nu vom spori capacitatea decat daca un client se angajeaza in acest sens si  va detine o cota de proprietate in aceasta calitate”.

Sursa: europe.autonews.com

Ford a anuntat ca va colabora cu GlobalFoundries pentru a-si asigura aprovizionarea cu cipuri. Mike Hogan, care conduce afacerea de automobile a GlobalFoundries, a declarat ca mai multe oferte de acest fel sunt in pregatire cu alti producatori de masini.

SkyWater Technology, un producator de cipuri din Minnesota, vorbeste cu producatorii de automobile pentru a-si pune „piele in joc” cumparand echipamente sau platind pentru cercetare si dezvoltare, a declarat CEO-ul Thomas Sonderman pentru Reuters.

Continutul mediu de semiconductori per vehicul va depasi 1.000 de dolari pana in 2026, dublandu-se fata de primul an al pandemiei, potrivit Gartner. Un exemplu: Porsche Taycan, alimentat de baterii, are peste 8.000 de cipuri. Aceasta se va dubla sau tripla pana la sfarsitul deceniului, potrivit Volkswagen.

„Am inteles ca facem parte din industria semiconductoarelor”, a declarat Berthold Hellenthal de la VW Group, manager senior pentru managementul semiconductorilor. „Acum avem oameni dedicati doar managementului strategic al semiconductorilor”.

Pastrarea inginerilor de cipuri va fi o provocare pentru producatorii de automobile, care vor trebui sa concureze cu Google, Amazon si Apple de la Alphabet, a declarat Evangelos Simoudis, un investitor si consilier de capital de risc din Silicon Valley, care lucreaza cu ambii producatori auto consacrati dar si startup-uri. „Cred ca asta ar duce la achizitii”, a spus el.

Spre deosebire de Tesla, care isi proiecteaza propriile cipuri de baza, Simoudis a spus ca producatorii auto traditionali vor trebui sa jongleze cu productia de modele auto mostenite pe masura ce fac noi investitii.