Cresterea ratelor dobanzilor si inflatia incep sa afecteze cererea de masini din Europa, in timp ce costurile mai mari pentru materiile prime, energie si logistica vor afecta profiturile.
Grupul financiar al Volkswagen se asteapta ca in acest an castigurile sa scada, deoarece cresterea ratelor dobanzilor si inflatia incep sa afecteze cererea de masini.
In timp ce Continental si-a confirmat previziunile pentru acest an, producatorul german de piese a spus ca trebuie sa suporte costuri suplimentare de aproximativ 3,5 miliarde de euro pentru materii prime, energie si logistica, preturile pentru containerele de transport maritim de peste mari crescand in unele cazuri de opt ori.
CFO Continental, Katja Duerrfeld, a descris conditiile ca fiind „mai degraba ca un uragan” si a prezis ca aceste presiuni „nu se vor diminua prea curand”.
Economia germana, cea mai mare din Europa, a stagnat in al doilea trimestru pe fondul cresterii preturilor, penuriei de aprovizionare si amenintarii rationalizarii energiei in cazul in care Rusia va intrerupe fluxurile de gaze.
In timp ce vanzarile de vehicule in Europa au scazut in ultimul an, Mercedes-Benz, VW, BMW si altii au observat profiturile crescand deoarece si-au concentrat productia limitata pe modele cu marja mare.
Unii producatori, inclusiv Stellantis si Mercedes, raman optimisti ca pot mentine castiguri puternice in a doua jumatate a anului. BMW a declarat saptamana trecuta ca pentru acesta comenzile raman mari, dar a avertizat ca nu va putea trece pe deplin peste costurile in crestere ale materialelor.
Preturile energiei electrice au doborat recorduri in ultimele saptamani, deoarece Rusia limiteaza aprovizionarea cu gaz in Europa.
Un val de caldura perturba caile navigabile care sunt necesare pentru a transporta carbune catre centralele si fabricile electrice. Germania a spus deja ca va acorda prioritate livrarilor de gaz catre casele particulare in detrimentul fabricilor daca va exista o penurie atunci cand vremea se va raci in urmatoarele luni. Si alte tari europene ar putea lua masuri similare.
Furnizorul de automobile Aptiv i-a speriat pe investitori si analisti saptamana trecuta, cand si-a redus indicatiile pentru intregul an si a avertizat ca fabricile de automobile ar putea fi nevoite sa functioneze cat mai putin in aceasta iarna din cauza rationalizarii energiei.
Compania prezice acum ca productia de vehicule va scadea cu 5% in Europa in acest an, o reducere drastica fata de prognoza anterioara de crestere de 10%.
Aptiv „a avut din punct de vedere istoric mai mult dreptate decat gresit atunci cand a apelat la productie”, a spus analistul RBC Capital Markets, Joe Spak. „Daca Aptiv are dreptate in ceea ce priveste productia, atunci toti ceilalti gresesc si exista riscuri semnificativ mai mari pentru alti furnizori, in special pentru cei grei din Europa, in opinia noastra.”
Similar Articles
12 August 2022
sfat achizitie , achizitie , auto , stiri , stiri auto , aproape masini , pareri , probleme , motoare , UE