Cand soferii viitoarelor modele Mercedes AMG vor apasa acceleratia masinilor lor electrice de performanta, acestia vor putea obtine putere suplimentara si senzatia de accelerare instantanee de la baterii dar mai ales de la motoarele cu flux axial.

Sursa: mercedes-benz.ro

Motoarele cu flux axial sunt mult mai mici decat motoarele radiale utilizate in mod predominant, dar au mai multa putere.

Motoarele de ultima generatie ca acestea vor fi esentiale pentru marci precum Mercedes AMG si Ferrari, care se intrec pentru a electriza vehiculele de inalta performanta care castiga prestigiu si profituri extraordinare. Toate vehiculele electrice ofera senzatia de accelerare instantanee, de la Nissan Leaf la Model S Plaid de la Tesla.

„Raportul putere-greutate este intr-adevar un record si mult mai bun decat al motoarelor conventionale”, a spus Markus Schaefer, directorul de tehnologie al Mercedes, despre viitoarea platforma de vehicule electrice AMG a producatorului auto.

Cu fiecare apasare a acceleratiei, soferii de vehicule electrice imping sute si in unele cazuri mii de amperi de curent electric catre bobinele de cupru. Cand aceste bobine sunt alimentate, ele devin electromagneti cu forte atractive si de respingere. Forta magnetica creata de un stator stationar care inconjoara un rotor care se roteste produce cuplul care intoarce rotile vehiculului.

In motoarele axiale,  rotoarele in forma de disc se rotesc alaturi de un stator central. Acest lucru face ca fluxul de curent sa se deplaseze axial prin masina. Deoarece motorul genereaza cuplu la un diametru mai mare, este nevoie de mai putin material.

De dimensiunile mici si greutatea redusa ale motoarelor axiale nu vor beneficia doar  masinile de inalta performanta deoarece acestea se gasesc si in domeniul aerospatial.

Sursa: ccarprice.com

Cel mai rapid vehicul electric din lume, ce apartine Rolls-Royce Holdings, numit Spirit of Innovation, foloseste trei motoare cu flux axial. Acesta poate calatori in jur de 380 de mile pe ora, ceea ce il face mai rapid decat avionul de lupta Spitfire care era propulsat de un motor Rolls-Royce V-12.

Motoarele axiale nu vor fi neaparat semnul mortii motoarelor radiale, care ofera viteze mari. Acest lucru a determinat Ferrari sa foloseasca doua motoare radiale pe puntea din fata a lui SF90, impreuna cu un motor axial pe puntea spate. Pentru 296 GTB, agilitatea a fost considerata mai importanta, asa ca a fost folosit doar un motor axial mai usor intre motor si transmisie.

„Este doar o chestiune de ce fel de experienta de condus doriti sa proiectati pentru clientii dvs. cu un anumit motor”, a spus Davide Ferrara, managerul motoarelor electrice Ferrari.