Cea mai personabizabila duba din industrie, Ford Transit III. Ford Transit III, Golf IV al Angliei.

Ultimul Transit construit de britanici. Roaba suprema a celor care cauta o duba cu punte dubla, cu care sa transporte tone de ciment de la bricolaj la poarta si inapoi pentru ca ai dat de un client care nu stie ce a comandat si care acum face retur. Dar tu nu iti faci griji, pentru ca ai un Ford Transit III. Pui paletii la vanzare si in jumate de ora ii vinzi.

Mereu delirez pe aici cand vorbesc despre dube si spun ca fiecare duba e buna la ceva anume. Cum ar fi Mercedes Vito care e bun la carat pasageri si pacienti pentru ca Vito a fost baza ambulantelor din Romanistan multa vreme. Sau a fost duba oficiala a jandarmeriei si/sau a mascatilor. Apoi ai VW Transporter, care e o masina excelenta pentru camping si pentru vacante. Sau ai Renault Trafic, unde exceleaza la carat marfa.

Iar Ford Transit?

Ford Transit a venit in milioane de combinatii de personalizari, de la carosari la culoare la optiuni, iar majoritatea au venit cu punte dubla, gata de munca si de actiune. Ca ai o bena sau o platforma, Ford Transit III este cea mai murdara si mai intensa duba de la noi, care stie doar sa care paleti si metri cubi de ciment. Asta e tot ce stie. Poate ca si spatiul de incarcare e mai mic decat al concurentei, daca vorbim de carosari inchise. Nu stie nici macar sa functioneze corect, dar prostii de genul frane sau rugina sau motor nu sunt suficiente incat sa il opreasca pe Transit.

Mai ales ca Ford Transit III a fost ultimul Transit construit in Anglea, iar Transit are o experienta bogata acolo si s-a vandut cu miliardele (ca si fanii lui Fuego), asa ca inevitabil si piata de la noi e invadata de Transit-uri cu volan in sant. Iar daca nu gasesti duba cu totul, macar o piesa sau o clanta tot vei gasi la dezmembrari.

 

Motoare Ford Transit III

Benzina

2.3 MPI de 145 cai – Nu stiu de ce ai vrea un Transit cu un benzinar de 2.3 si nici nu cred ca vei gasi asa ceva. Dar daca ai un fetish bizar pentru asa ceva, atunci il poti cumpara cu incredere. E acelasi benzinar ca pe Mondeo, doar ca are distributie pe lant in loc de curea deci e si mai fiabil.

Diesel

  • 2.2 TDCI de 86, 110, 116, 131 si 140 cai – Unele motoare au distributia pe lant, altele pe curea, deci e bine de vazut. EGR-ul ramane pe blocat pe deschis, supapa de presiune pentru motorina cedeaza. Si, probabil cel mai important si cel mai faimos este capitolul injectoare. Daca te uiti la lista asta ai zice ca s-au adunat toate problemele sub soare si au fost puse sub capota lui Transit. Doar ca sunt miliarde de Transit-uri cu motorul asta si din motivul asta se cunosc toate problemele cat si rezolvarile.
  • 2.4 TDCI de 101, 116 si 140 cai – Acelasi Duratorq in 4 cilindri ca si 2.2 TDCi. Aceleasi probleme, aceeasi uzura. Da, are probleme specifice, dar la cate miliarde de km are fiecare motor deja, te poti astepta la aproximativ orice.
  • 3.2 TDCI de 200 cai – Acelasi Duratorq doar ca in 5 cilindri, pe care evident ca nu si l-a cumparat nimeni pentru ca Transit nu merita mai mult.

 

Probleme Generale Ford Transit III

  • Rugina, rugina, rugina. Fie ca asa era din fabrica, fie ca anii de abuz isi arata efectele, Ford Transit III trebuie verificat de rugina „din scoarta in scoarta”.
  • De obicei cumperi ce o mai ramas dintr-un Ford Transit III si cu asta am spus totul si pot pleca acasa. Asta este problema principala a lui Ford Transit III, in 2022. La revedere domnule prim ministru.
  • Capacitatea de incarcare e sub media industriei. Dar asta nu e o problema pentru majoritatea propritarilor, pentru ca ei merg pe premiza „legea asta nu ma poate opri, daca eu nu stiu sa citesc”, asa ca manualul sau cartea masinii sunt la fel de relevante si importante ca secundele alea de dans traditional de la nunti.

 

 

Ford Transit III Verdict

Si chiar daca tu cumperi ce a mai ramas dintr-un Transit, Ford Transit III ramane o duba ce refuza sa moara. Indiferent de cat abuz primeste duba asta, Transit merge inainte. Nu a fost degeaba duba nationala a englezilor si este in continuare una din cele mai populare dube de la noi, asa ca daca vrei o duba de munca si atat, Ford Transit are raspunsul pentru tine. Daca nu te intereseaza confortul sau performantele sau fiabilitatea sau alte chestii pentru femei, daca tu vrei doar ceva cu punte dubla si care sa care 5 tone de ciment, atunci Transit este pentru tine.

 

Ce motoare recomand? Doar dieselul de 2.2 TDCI pentru ca asta e singurul disponibil realistic vorbind.