Producatorii de automobile din Marea Britanie au avertizat ca actuala crestere a costurilor energiei ameninta o redresare a productiei de vehicule.

Sursa: autocar.co.uk

Productia din fabricile de masini din Marea Britanie a crescut cu 8,6% luna trecuta, la 58.043 de masini, dupa imbunatatirea constrangerilor din lantul de aprovizionare, dar aceasta este inca cu aproape 50% sub nivelurile de dinaintea pandemiei, a declarat joi Societatea Producatorilor si Comerciantilor de Automobile.

Preturile ridicate ale gazului si energiei electrice din Marea Britanie sunt la niveluri aproape record. Piata energiei a fost zguduita de Rusia, care a taiat livrarile catre Europa continentala dar si de temerile legate de penuria posibila, in aceasta iarna.

„Daca dorim sa atragem investitii atat de necesare pentru a stimula productia de vehicule cu emisii zero, sunt necesare actiuni urgente pentru a reduce aceste costuri pentru a face Marea Britanie mai competitiva pentru productie”, a declarat Mike Hawes, CEO al SMMT, intr-un comunicat.

„Acesta trebuie sa fie o prioritate pentru urmatorul prim-ministru, altfel vom ramane in urma rivalilor nostri globali, riscand locurile de munca si cresterea economica”, a spus Hawes.

Cresterea productiei din iulie a fost a treia luna consecutiva in care productia a fost in crestere.

Sursa: autocar.co.uk

„O a treia luna consecutiva de crestere a productiei de masini din Marea Britanie este, desigur, binevenita si ofera o oarecare speranta ca problemele lantului de aprovizionare care distrug sectorul ar putea in sfarsit sa inceapa sa se atenueze”, a spus Hawes. „Dar mai raman alte provocari, nu in ultimul rand costurile cu energia care cresc cu ritmuri alarmante”.

Exporturile au reprezentat opt ​​masini din 10 construite in Marea Britanie. Exporturile catre pietele de top, Uniunea Europeana si SUA, au scazut cu 7,3%, respectiv 23%. Comenzile din China au crescut cu 54%, in timp ce au crescut cu 40% pentru Japonia.

Lipsa lantului de aprovizionare, schimbarile structurale si exporturile slabe, impreuna cu criza din Ucraina, un centru major pentru piese auto si blocajele din China, au afectat productia de masini din Marea Britanie. si nu numai.