Mercedes si producatorul american de pickup-uri electrice Rivian vor construi impreuna camionete mari, complet electrice, intr-o fabrica din Europa.

Sursa: cnbc.com

Mercedes-Benz Vans si Rivian au semnat un memorandum de intelegere pentru un joint venture care va produce autoutilitare electrice intr-o fabrica din Europa Centrala sau de Est in urmatorii cativa ani, a declarat  Mercedes-Benz Vans.

Companiile planuiesc modalitati de a-si produce ambele modele pe o linie de productie comuna, a spus Mercedes, adaugand ca dezvolta si o noua arhitectura proprie de furgoneta complet electrica, numita VAN.EA.

Cele doua companii vor fabrica doua autoutilitare mari, una bazata pe platforma VAN.EA a Mercedes, iar cealalta bazata pe platforma electrica Rivian Light Van.

Mercedes a mai spus ca va restructura fabricile germane care construiesc in prezent camionete mari Sprinter pentru a compensa costurile mai mari pentru vehiculele electrice.

Producatorul auto va investi 400 de milioane de euro in fabrica sa din Dusseldorf, ca parte a tranzitiei. Fabrica, deschisa in 2012, produce in prezent masini Mercedes de intrare, cum ar fi modele Clasa A, Clasa B si Clasa C. Producatorul intentioneaza sa reduca productia de astfel de vehicule, ca parte a strategiei sale de trecere la modele superioare.

Platforma VAN.EA va fi utilizata pentru autoutilitare comerciale medii si mari, complet electrice, a spus Mercedes. Pana in 2025, toate modelele de furgonete Mercedes nou introduse vor fi doar electrice.

Mercedes are, de asemenea, un parteneriat cu Renault, care isi construieste autoutilitarele compacte Citan si T-Class ca versiuni ale Kangoo. Furgonetele au si o optiune complet electrica.

Colaborarea cu Mercedes vine intr-un moment crucial pentru Rivian. Compania de furgonete electrice si vehicule s-a straduit sa intensifice productia la fabrica sa din Illinois, deoarece intreruperile lantului de aprovizionare si cresterea preturilor materialelor au fortat-o sa reduca personalul si sa intarzie livrarea de produse.

Sursa: topelectricsuv.com

Rivian se afla intr-un domeniu aglomerat de startup-uri care incearca sa produca la cerere dube electrice comerciale, sub presiunea producatorilor auto consacrati care s-au reinventat rapid prin amenintarea cu camionete electrice proprii.

Stellantis a semnat la inceputul acestui an un acord cu Amazon pentru a furniza autoutilitare electrice de livrare. Si Rivian a fost de acord sa furnizeze catre  Amazon 100.000 de camionete electrice de livrare pana in 2030.

Mercedes-Benz Vans a declarat in aprilie ca agendele sale cu comenzi erau pline, dar fabricile se confrunta cu dificultati in lantul de aprovizionare.