Cererea se diminueaza pe masura ce perspectivele economice globale se deterioreaza, iar apetitul clientilor de a face achizitii mari, cum ar fi o masina noua, este temperat, au concluzionat prognozatorii LMC.

Sursa: toyota.ca

Vanzarile de masini in 2023 vor ramane sub nivelurile de dinainte de pandemie pentru al patrulea an, deoarece consumatorii devin precauti, inflatia si ratele dobanzilor cresc.

Livrarile sunt de asteptat sa ajunga la aproximativ 85 de milioane de vehicule, a spus LMC Automotive. Aceasta se compara cu aproximativ 90 de milioane de livrari in 2019, cu un an inainte ca pandemia de coronavirus sa inchida dealeri si sa tina oamenii acasa.

„Cererea se diminueaza, fara indoiala, pe masura ce perspectivele economice globale se deterioreaza, iar apetitul clientilor de a face achizitii mari, cum ar fi o masina noua, este temperat”, a declarat Jonathon Poskitt, directorul LMC pentru prognozele de vanzari globale.

„Volumele pietei globale dinainte de pandemie nu sunt prognozate inainte de 2024, riscurile ramanand inclinate spre scadere, in special avand in vedere potentialul unei recesiuni economice mult mai dure”, a spus Poskitt intr-un raport.

Vanzarile de masini s-au mentinut sub nivelurile din 2019, dupa ce cererea in crestere pentru produse de larg consum a eliminat stocurile globale de semiconductori, fortand producatorii sa opreasca fabricile.

Sursa: theverge.com

Cu putine masini disponibile si producatori precum BMW, Ford si Stellantis concentrandu-si productia pe cei mai mari generatori de bani, preturile masinilor au crescut.

In timp ce producatorii de autovehicule inca lucreaza la listele lungi de asteptare, preturile sunt programate sa scada pe masura ce bugetele gospodariilor sunt sub presiune si problemele prelungite ale lantului de aprovizionare se imbunatatesc. In SUA, pretul unei masini medii a ajuns la 46.000 de dolari.

„Pe masura ce Europa si America de Nord se indreapta spre lunile de iarna, perspectivele economice par din ce in ce mai sumbre in fata unei inflatii incapatanat de ridicate, iar cererea de baza pentru vehicule noi este inevitabil erodata”, a spus LMC.

Pentru acest an, prognoza de vanzari a LMC este acum cu cinci milioane de unitati mai mica decat inainte de invazia Rusiei in Ucraina , care a declansat un alt val de intrerupere a lantului de aprovizionare.