BMW si Stellantis avertizeaza cu privire la cresterea costurilor si la scaderea vanzarilor, deoarece Germania se confrunta cu o potentiala recesiune.

Sursa: ft.com

Stellantis s-a alaturat BMW in avertizarile ce privesc Europa care se lupta sa faca fata costurilor in crestere. Drept urmare, consumatorii din regiune incep sa renunte la achizitiile de masini.

Nemultumirile apar pe masura ce comenzile din fabricile germane au continuat sa scada in septembrie, adaugandu-se la ingrijorarea cea mai mare, a faptului ca economia Europei aluneca in recesiune in timp ce se lupta cu cresterea costurilor energiei.

Cererea a scazut cu 4% fata de luna precedenta, o scadere mai abrupta decat estimarea de 0,5% dintr-un sondaj Bloomberg al economistilor si accelerand de la o scadere revizuita de 2% in august.

Scaderea, mai rea decat era de asteptat, a fost determinata de comenzile externe, care au scazut cu 7%, a anuntat vineri Oficiul Federal de Statistica, intr-un comunicat.

„Perspectivele pentru activitatea de productie raman sumbre in lumina preturilor ridicate la energie, care afecteaza din ce in ce mai mult consumatorii”, a declarat Ministerul German al Economiei intr-un comunicat.

„Dupa evolutia surprinzator de pozitiva a produsului intern brut in al treilea trimestru, se profileaza un al patrulea trimestru slab.”

Industria si productia au scazut si in Franta in septembrie, desi scaderile respective de 0,4% si 0,8% fata de luna precedenta au fost mai mici decat estimarile de 1,3% si 1% ale economistilor. Fabricile din intreaga regiune se lupta cu o inflatie record, care reduce cererea pentru bunurile lor.

Sursa: nytimes.com

Sondajele realizate de S&P Global au semnalat saptamana aceasta ca sectorul de productie din zona euro este deja in recesiune, Germania fiind printre tarile cu cele mai proaste performante.

Companiile din tara au fost nevoite sa-si reduca rapid dependenta de gazele naturale rusesti, dupa ce aprovizionarea a fost taiata, in timp ce presedintele Vladimir Putin isi continua razboiul in Ucraina.

In timp ce probabilitatea penuriei de incalzire in iarna ce urmeaza a scazut datorita unui inceput bland al sezonului, o crestere a preturilor afecteaza companiile si gospodariile.

Comenzile germane de bunuri de consum au crescut in continuare cu 7,2% in septembrie, dar producatorii de bunuri de capital utilizate pentru productie si furnizarea de servicii au inregistrat o scadere de 6% fata de luna precedenta, potrivit biroului de statistica.

Au fost finalizate mai multe comenzi decat cele noi primite pentru prima data din mai 2020, in ciuda tensiunilor continue din lantul de aprovizionare.