Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Perspective sumbre ale industriei auto din Marea Britanie

Marea Britanie risca sa ramana in urma in trecerea de la motorul cu combustie catre masinile electrice si ar putea deveni un jucator minor in industria auto.



Sursa: bloomberg.com


Saptamana trecuta CEO-ul celui mai mare producator de automobile Jaguar Land Rover din Marea Britanie, Thierry Bollore, a demisionat dupa un progres redus intr-o schimbare complet electrica care a fost anuntata in urma cu aproape doi ani.


Si Britishvolt, compania considerata a fi cea mai buna speranta a tarii pentru un producator autohton de baterii EV, se lupta sa ramana pe linia de plutire.


Este o imagine sumbra, in contrast puternic cu SUA, unde producatorii de masini si baterii sunt atrasi cu miliarde de dolari in timp ce presedintele Joe Biden contesta dominatia Chinei asupra lantului global de aprovizionare cu vehicule electrice.


Acest efort a atras atentia cancelarului german Olaf Scholz si a presedintelui francez Emmanuel Macron, care pun la cale planuri pentru a-si promova si proteja producatorii si furnizorii de automobile.


Cancelarul Finantelor Jeremy Hunt a dezvaluit saptamana trecuta un set de majorari de taxe si reduceri de cheltuieli de 55 de miliarde de lire sterline (66,7 miliarde de dolari).


In cele 12 luni care au precedat referendumul din 2016, Marea Britanie a produs aproape 1,7 milioane de masini. In ultimul an, producatorii de automobile au produs mai putin de jumatate.  Lupta Regatului Unit de a-si moderniza industria auto ameninta mii de locuri de munca, deoarece transformarea redeseneaza harta unde sunt fabricate masinile.


BMW a declarat luna trecuta ca va muta productia de mini-hatchback electrice din Oxford, Anglia, in China. Honda si-a inchis fabrica de masini din Swindon anul trecut, lasand Marea Britanie cu doar patru producatori de masa: JLR, Nissan, BMW si Toyota.


Si mai ingrijoratoare este lipsa in Marea Britanie a unui lant de aprovizionare cu baterii substantial necesar pentru a sprijini productia in masa a vehiculelor electrice. Tara are in functiune doar o singura fabrica de celule de dimensiuni rezonabile, detinuta de grupul chinez Envision si nu a reusit sa atraga investitii in facilitati suplimentare la scara larga.


Sursa: theguardian.com


Britishvolt fusese in centrul planurilor pentru o fabrica in nordul Angliei care sa furnizeze baterii pentru milioane de masini electrice. Dar startup-ul sustinut de gigantul minier Glencore cauta acum fonduri.


Regatul Unit nu este expus riscului de colaps total al industriei auto. Bentley, detinuta de grupul Volkswagen, cheltuieste 2,5 miliarde de lire sterline pentru a-si moderniza fabrica din Crewe, Anglia si pentru a-si electriza intreaga linie pana la sfarsitul deceniului.


Nissan s-a angajat sa produca masini cu baterie la fabrica sa din Sunderland, astfel oferind 1.650 de locuri noi de munca. Stellantis investeste 100 de milioane de lire sterline pentru a-si reface fabrica Vauxhall, veche de 60 de ani, de langa Liverpool, pentru a produce dube electrice.


Situl Britishvolt din Blyth este potrivit pentru o fabrica de baterii, datorita spatiului sau amplu si accesului la energie curata. Compania a purtat discutii despre vanzarea site-ului, potrivit unor declaratii.


Mari fabrici de baterii au fost anuntate sau deschise anul acesta din Italia si Spania pana in Suedia, in apropiere de Cercul Arctic.


 


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA