Scaderea preturilor pentru baterii auto a fost una dintre cele mai consistente tendinte din industria vehiculelor electrice din ultimul deceniu. Preturile au scazut de la peste 1.000 USD pe kWh in 2010 la 141 USD pe kWh anul trecut.

Sursa: carmagazine.co.uk

Acest salt a dat startul uneia dintre cele mai mari schimbari din industria auto din ultimul secol, determinand producatorii de automobile sa investeasca miliarde de dolari in vehicule electrice.

Tendinta s-a oprit in acest an, sondajul anual al preturilor bateriilor litiu-ion realizat de BloombergNEF aratand o crestere cu 7% a preturilor medii ale pachetelor in 2022 in termeni reali. Exista mai multi factori care determina cresterea, dar cel mai important este cresterea costurilor pentru materiale, inclusiv cobalt, nichel si litiu.

In timp ce preturile la nichel si cobalt au scazut in ultimele luni, iar litiul ar putea fi pe cale sa se transforme, fiecare dintre acestea fiind inca mai mare decat a fost in anii precedenti. Acest lucru este determinat de cresterea cererii de baterii si de o intarziere in ceea ce priveste viteza cu care noile consumabile pot fi aduse online.

Pretul mediu al bateriei ar fi fost chiar mai mare daca nu ar fi trecut la bateriile cu litiu fier fosfat (LFP) mai ieftine, care nu contin nichel sau cobalt.

Bateriile LFP au castigat o cota de piata semnificativa in ultimii trei ani, BloombergNEF asteaptandu-se ca acestea sa reprezinte aproximativ 40% din vanzarile globale de vehicule electrice in acest an. Marjele producatorilor de baterii sunt, de asemenea, mai mici in acest an, ceea ce sugereaza ca au absorbit o parte din costurile in crestere ale materialelor si componentelor.

Echipa BloombergNEF de stocare a energiei se asteapta ca preturile sa ramana ridicate anul viitor, crescand usor in termeni reali fata de nivelurile din 2022.

Vehiculele electrice cresc preturile tranzactiilor dar si costul fabricarii unui vehicul cu motor cu ardere interna creste.

Paritatea pretului vehiculelor electrice este mai bine gandita ca o gama decat un prag fix. La preturile actuale ale bateriilor, unele segmente de vehicule pot fi deja complet electrice rentabil, fara subventii.

Sursa: carmagazine.co.uk

Vehiculele electrice premium, de exemplu, sunt deja la egalitate de pret cu modelele cu combustie interna, precum masinile mini urbane din China, unde optiunile EV incep de la doar 5.000 de dolari.

Pentru vehiculele comerciale, cum ar fi autobuzele si furgonetele de livrare, unde costul total de proprietate conteaza cel mai mult, paritatea este in functie de regiune si de modelul de utilizare.

Preturile bateriilor trebuie inca sa scada si mai mult pentru ca mai multi producatori dintre pietele de mijloc sa produca vehicule electrice in acest deceniu. Acest lucru este cu siguranta inca realizabil, dar va necesita investitii mult mai mari in toate domeniile lantului de aprovizionare cu baterii, precum si in imbunatatirea procesului de cercetare si dezvoltare si de productie.