Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Kia Rio I ( 1999 – 2005 )

Realitatea este ca m-am intors atat de tare in timp cu Kia Rio I, incat a inceput deodata sa cante Dina Vass – The Love I Have For You. Dar oare am ceva dragoste sau macar simpatii fata de primul Rio?



Kia Rio I practic si teoretic e o masina din mileniul trecut. Productia masinii s-a oprit in acelasi an in care a aparut Facebook. Kia Rio I este mult mai veche decat majoritatea fanilor Dorian Popa si/sau Selly. Mai rau decat atat, nu este facuta la gramada cu Hyundai Accident, pentru ca asta se intampla abia la degeneratia urmatoare.


Ce avem aici in cazul asta?


Avem o tentativa proprie a celor de la Kia de a construi o aproape masina. Ne aflam in 1999, vremuri in care dinspre Coreea veneau containere cu Daewoo, Kia, Hyundai si toate erau foarte apropiate ca si masini. Problema in schimb a fost ca a venit si combinatia Daewoo Cielo + Daewoo Espero si le-au cam luat fata celor de la Kia si Hyundai. Cielo era un Opel Kadett recarosat, deci o masina cu semi-origini europene, iar Espero deja era peste Kia Rio. Plus ca Daewoo din aceasta perioada folosea motoare de origine Opel.


In schimb se pare ca ultimul cuvant l-a avut de spus Kia Rio. Neavand problemele de fiabilitate mortale precum cele din gradina Daewoo, Kia Rio I a supravietuit si supravietuieste si astazi pe strazile patriei. Extraordinar de rezistenta la rugina si cu interioare ieftine dar rezistente, Kia Rio I a ajuns sa isi ingroape toti adversarii. Kia Rio I – Traian Basescu al lumii auto.


Plus ca venea si cu motoare Mazda cumparate sub licenta, folosite intens pe Mazda 323 si care si-au demonstrat si fiabilitatea in timp. Si mai venea si in versiune break / dric. Si optional aveai disponibila o cutie automata in 4 trepte. Sigur, nu se transforma peste noapte ca Raluca Badulescu sau ca magazinele Plus ce s-au transformat peste noapte in Lidl. Kia Rio I in schimb ramane o masina excelenta la categoria 3000 lei sau mai putin.



Motoare Kia Rio I


Benzina



  • 1.3 MPI de 75 si 80 cai – Demaram in tromba, cu primul benzinar disponibil si anume cel de 1.3 si 75 de cai.

  • 1.5 MPI de 98 si 108 cai – Si continuam sa demaram spre al doilea benzinar disponibil, care de fapt e acelasi 1.3 MPI doar ca unpic mai mare. Spun demarat pentru ca e un motor japonez de moda veche, iar in traducere libera inseamna ca motorul functioneaza doar la turatii mari. Daca mergi civilizat, vei simti ca e mai lipsit de vlaga decat George Buhnici in podcasturi. Iar daca ii dai sa sara si conduci turat constant, o sa inceapa sa consume ulei. Csf, ncsf. Pe langa asta mai trebuie sa ai grija la bujii si la distributia care se poate uza prematur.


 



Probleme Generale Kio Rio I



  • Nu te-ai gandi ca o masina de genul asta poate avea probleme electrice dar uite ca sunt. Punctele notabile sunt stopurile, farurile, incuietorile si instrumentele de bord.

  • Suspensia nu e ultimul cuvant in materie de confort. Si nici interiorul. Intre suspensie si interior, nu stiu care foloseste plastic mai gri, mai anost si mai ieftin.

  • E o masina care costa 1000 de euro in stare exceptionala, asa ca de obicei vei cumpara ce a mai ramas dintr-o Kia Rio I.


 



 


Verdict Kia Rio I


E o masina de moda veche marca Hyundai si Kia si orice masina coreeana din anii 2000 ca sa fiu sincer. Vremuri in care masinile astea erau mai degraba niste masini de spalat pe roti, pe care le cumparau doar cei care isi doreau cea mai ieftina masina noua de pe piata. Si apoi s-au trezit cu o surpriza destul de placuta. Nu spun ca primul Rio a rupt fashul targului la fel cum Prodanca i-ar rupt fashul lui Reghe, dar pentru simplul fapt ca inca le gasesti la vanzare, in principal functionale si fara rugina, asta spune destul despre Kia Rio I.


 


Ce motoare recomand? Ce gasesti, in esenta. Pentru ca amandoua sunt de fapt 2 varianta diferite ale aceluiasi motor. Nu uita sa iei uleiul cu tine.


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA