UE a amanat un vot cheie privind interzicerea efectiva a masinilor cu motor cu combustie, dupa ce Germania si-a exprimat in mod neasteptat obiectii de ultim moment pe fondul ingrijorarilor cu privire la modul in care planurile ecologice ale blocului vor afecta industria.
Oficialii UE si germani sunt in discutii pentru a ajunge la un compromis privind permiterea utilizarii combustibililor electronici in masinile noi dupa 2035 si au existat semne de la Berlin ca inca se poate ajunge la un acord care sa permita eliminarea treptata.
„Este contradictoriu atunci cand Comisia UE solicita obiective ridicate de protectie a climei, pe de o parte, dar pe de alta parte, face mai dificila atingerea acestor obiective printr-o reglementare prea ambitioasa”, a declarat ministrul german al Transporturilor, Volker Wissing.
Ministrii UE urmau sa voteze marti in ceea ce trebuia sa fie o aprobare de rutina a unui acord pe care blocul l-a incheiat anul trecut pentru a interzice efectiv vehiculele noi care functioneaza cu combustibili fosili incepand din 2035.
„Daca comisia are o pozitie credibila in conversatiile cu ministrii si guvernul german, sunt optimist ca se va gasi o solutie”, a declarat joi Sven Giegold, secretar de stat la Ministerul Federal al Afacerilor Economice si Climatice din Germania, adaugand ca negocierile sunt dificile.
Germania cauta asigurari de la Comisia Europeana, bratul executiv al UE, ca va prezenta dispozitii cu privire la modul in care asa-zisii combustibili electronici pot fi utilizati in masinile cu motor cu combustie dupa oprirea din 2035.
Piedicile de ultim moment sunt extrem de neobisnuite in legislatia UE, avand in vedere ca acordul dintre cele 27 de state membre ale UE si parlament a fost incheiat in octombrie anul trecut, iar votul viitor este de obicei o formalitate.
UE se straduieste sa vina cu o solutie care sa linisteasca Germania, ceea ce inseamna ca este inca probabil un compromis, chiar daca aprobarea finala este amanata.
Problema este ca proiectarea unei excluderi pentru combustibilii electronici, care sunt produsi din energie electrica regenerabila, este probabil sa fie tehnica si nu exista prea mult timp pentru a ajunge la un acord inainte de alegerile parlamentare ale UE de anul viitor.
Decarbonizarea transportului este vazuta ca un pilon cheie al obiectivelor blocului de a reduce emisiile cu 55% in acest deceniu pe drumul catre neutralitatea climatica pana in 2050, dar exista ingrijorari cu privire la impactul asupra industriei auto dominante a blocului.
Ingrijorarile legate de tranzitia la vehiculele electrice au fost clarificate luna trecuta, cand Ford a declarat ca va taia aproximativ 3.800 de locuri de munca in Europa, lucratorii din Germania si Marea Britanie fiind cei mai afectati.
Multi se indoiesc ca e-combustibilii sunt solutia, avand in vedere ca sunt semnificativ mai scumpi decat combustibilii conventionali si in prezent foarte putini. Ei sustin, de asemenea, ca astfel de combustibili ar trebui folositi in aviatie, care este mai greu de decarbonizat.
Wissing a declarat ca planul blocului de a impune asa-numitele standarde de combustibil Euro-7 pana in 2025, o miscare de reducere a oxizilor de azot si a altor emisii, ar trebui sa fie reexaminat.
„De aceea este clar pentru mine ca trebuie sa aruncam o alta privire fundamentala asupra Euro-7”, a spus el. „Rezultatul nu trebuie sa puna in pericol locurile de munca si nici mobilitatea nu trebuie sa devina un bun de lux.”
Similar Articles
Mai traiesc cei de la promotor? :))