Dealerii Smart spun ca sunt multumiti de schimbarea marcii la un model de agentie de vanzari directe, pe care marca comuna Mercedes-Geely l-a initiat anul trecut prin negocierea de noi contracte inainte de lansarea SUV-ului mic, complet electric, #1.

Sursa: ev-database.org

„Suntem fericiti de structura comisiilor pe care o obtinem pentru #1”, a declarat Ossuama Kaddoura, un dealer din Paris, care este, de asemenea, presedintele ASP (Smart Partner Association), pentru Automotive News Europe.

Pe locul 1, agentii Smart primesc in medie un comision fix de 7% la preturi care incep de la 41.490 de euro in Germania. #1 este facturat clientilor direct de Smart Europe, un joint venture 50-50 intre Mercedes-Benz Cars si Zhejiang Geely Holding Group din China.

La masina de oras electric ForTwo EQ, dealerii care inca vand acest model in baza unui contract de franciza cu Mercedes obtin o marja bruta medie de 15% la preturi care incep de la 19.262 de euro in Germania. ForTwo, un model ramas de cand marca era detinuta integral de Mercedes, va continua sa fie vandut pana in 2024.

Comisionul pe #1 si marja medie pe ForTwo sunt aproximativ aceleasi, dar dealerii castiga mai mult pe #1, deoarece nu trebuie sa suporte costurile de marketing si de inventar, care in modelul agentiei sunt responsabilitatea producatorului auto.

„Ceea ce avem cu adevarat nevoie pentru a fi mai fericiti sunt mai multe produse, pentru ca vedem un potential de 20.000 pana la 25.000 de unitati pentru #1 in Europa, dar doar Germania primeste livrari in acest moment”, a spus Kaddoura.

Din ce in ce mai multi producatori auto trec la modelul agentiei in efortul de a reduce costurile de distributie si de a obtine o relatie mai stransa cu clientii lor. Mercedes a inceput deja sa foloseasca modelul in Marea Britanie, Grupul Volkswagen foloseste o forma a schemei pentru masinile sale complet electrice iar Stellantis negociaza cu reteaua sa de dealeri in timp ce se pregateste sa introduca versiunea sa a modelului de vanzari incepand cu mijlocul acestui an.

Sursa: Motor1.com

Kaddoura a spus ca un avantaj pe care Smart il are fata de alte marci electrice care vin din China este ca se poate baza pe reteaua existenta a Mercedes pentru service si distributie de piese.

Dealerii Smart vor livra masina tuturor clientilor finali, oferindu-le o noua oportunitate de a crea o relatie si de a oferi, de asemenea, servicii celor care au cumparat masina in intregime digital, a declarat Kaddoura.

Smart are aproximativ 160 de dealeri parteneri si 300 de puncte de vanzare in Europa.