Ministrii Energiei din tarile membre UE au adoptat in mod oficial reguli care obliga producatorii de automobile sa reduca emisiile de CO2 la zero in urmatorii 12 ani.

Sursa: transportenvironment.org

Oficialii Uniunii Europene au semnat un acord care pune sfarsit vanzarii majoritatii noilor motoare cu ardere din 2035, dupa ce Germania a primit prevederi privind modul in care anumite vehicule de ultima generatie, cum ar fi Ferrari si Porsche, pot obtine o scutire viitoare daca functioneaza exclusiv cu combustibili electronici.

Ministrii Energiei din cele 27 de state membre ale blocului au adoptat oficial marti reguli care vor insemna ca producatorii de automobile vor trebui sa reduca la zero emisiile de CO2 in urmatorii 12 ani.

Germania a renuntat la opozitia sa fata de planurile legate de emisiile de CO2, dupa ce s-a ajuns la un acord cu bratul executiv al UE privind modul in care masinile care ruleaza in intregime pe combustibili electronici vor putea fi luate in considerare pentru obiectivele climatice zero ale blocului.

Acordul de ultima ora este o concesie pentru marcile de masini sport de ultima generatie precum Porsche, dar se asteapta sa aiba un efect redus asupra planurilor majoritatii producatorilor de automobile importante.

„Nu exista nicio indoiala cu privire la directia industriei auto in ansamblu”, a declarat ministrul suedez al energiei Ebba Busch reporterilor. „Dupa cum vad eu, Suedia isi intareste acum avantajul competitiv, in timp ce Germania ar putea castiga mai mult timp pentru a prinde din urma celelalte tari.”

Sursa: ft.com

Ramura executiva a blocului va propune acum reguli care sa permita masinile cu combustibil electric pe drumurile europene, potrivit unei declaratii revizuite de Bloomberg. In toamna, vor fi propuse reglementari care sa le permita sa contribuie la obiectivele de emisii ale blocului.

Daca aceasta propunere este respinsa de parlament sau de statele membre, Comisia a spus ca va urma o procedura diferita pentru a lucra spre e-combustibili.

Combustibilii electronici, fabricati folosind energie regenerabila si dioxid de carbon captat din aer, nu sunt vazuti ca o solutie viabila pentru marea majoritate a masinilor, avand in vedere costul lor ridicat si lipsa actuala de disponibilitate.

In schimb, cea mai mare parte a producatorilor auto din regiune este de asteptat sa ramana concentrata pe vehiculele alimentate cu baterii.