Toyota intentioneaza sa fuzioneze filiala sa cu probleme de productie de camioane Hino Motors cu rivalul de camioane grele, detinut de Daimler, Mitsubishi Fuso, pentru a dezvolta in comun tehnologii avansate.

Sursa: tagesschau.de

Toyota si Daimler planuiesc sa investeasca in mod egal in producatorii fuzionati de camioane Hino si Mitsubishi Fuso si sa sprijine dezvoltarea hidrogenului, tehnologiei autonome, conectate si electrificate.

Acordul de baza, anuntat marti, va forma o fuziune pe „picior de egalitate”, au declarat companiile-mama Toyota Motor si Daimler Truck Holding intr-o declaratie comuna.

Hino Motors si Mitsubishi Fuso Truck and Bus vor colabora la dezvoltarea, achizitia si productia de vehicule comerciale pentru a forma un producator de camioane „competitiv la nivel global”, au declarat cele patru companii. Asia de Sud-Est va fi un accent deosebit al operatiunilor comune.

„In spatele acestei colaborari se afla dorinta puternica a celor patru companii ale noastre de a crea impreuna viitorul vehiculelor comerciale”, a declarat CEO-ul Toyota, Koji Sato.

Prin unirea fortelor, Hino si Mitsubishi Fuso vor „crea sinergii si vor spori competitivitatea producatorilor japonezi de camioane, contribuind la intarirea bazei industriilor auto japoneze si asiatice”, au spus companiile in declaratia lor comuna.

Vehiculele comerciale reprezinta aproximativ 40% din emisiile globale de dioxid de carbon din automobile, iar legatura va accelera trecerea catre neutralitatea carbonului, a spus Sato. „Adunarea celor patru companii ale noastre va deschide noi posibilitati pentru viitor”, a completat acesta.

Detaliile fuziunii, inclusiv domeniul de aplicare a cooperarii, precum si numele acesteia, cota de actionariat si structura holdingului, vor fi decise in urmatoarele 18 luni, au spus companiile.

„In mod simplu, lumea se schimba, iar industria noastra trebuie sa se schimbe odata cu ea”, a spus Karl Deppen, CEO-ul Mitsubishi Fuso. Daimler a luat un pachet de actiuni la Mitsubishi Fuso in 2003 si acum detine 89% din acesta.

Sursa: carscoops.com

Toyota a cumparat un pachet de control in Hino in 2001, facand-o o subsidiara detinuta in totalitate.

In 2021, producatorul auto de top din Japonia a creat un consortiu de vehicule comerciale la nivelul intregii Japonii de companii afiliate Toyota pentru a accelera trecerea la electrificare.

Asa-numita Commercial Japan Partnership Technologies, sau CJPT, a reunit initial Toyota, Hino si Isuzu, Toyota fiind de acord sa preia un pachet de 4,6% din Isuzu. Toyota detinea deja un pachet de 50,1% din actiunile Hino iar Suzuki si Daihatsu s-au alaturat mai tarziu.

„Colaborarea intre companii, pentru noi, este o oportunitate o data in viata”, a spus CEO-ul Hino, Satoshi Ogiso. „Hino se va ocupa de problemele de certificare si ne va restabili fundatia prin propriile noastre eforturi si apoi va crea viitorul cu aceasta colaborare a patru companii.”