Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Jaguar F Pace I ( 2016 – prezent )

Era inevitabil ca Jaguar sa intre pe piata cu un cross-over de dimensiuni medii si in 2016 s-a intamplat si Jaguar F Pace I a intrat in ring. Si in ce stil a intrat.



Intr-un stil care ar fi aprobat de catre Iulia Albu in esenta. Nu mai am nevoie sa explic prea multe pentru ca Jaguar F Pace I e o prezenta populara pe strazile patriei si unele dintre ele chiar ajung la stirile nationale, din pacate. Dar sa revenim la istorie, pentru ca in 2016 putem spune ca am avut ultimul an bun. A fost primul an din istorie cand mai multi oameni au accesat internetul de pe un smartphone decat de pe un desktop/laptop si a fost si anul in care s-a lansat Pokemon Go si cu asta cred ca ti-am tras un sut in testiculele nostalgiei la fel cum i-a tras Prodanca un sut in forma de pumn lui Dan Alexa. De fapt, cred ca nu mai e nevoie sa mai vorbesc despre Jaguar F Pace si sa continui cu nebunia si isteria Pokemon Go. Si sa ma opresc acolo, pentru ca in 2016 a fost omorat Harambe si de atunci toate lucrurile au mers in jos si eu nu cred in coincidente.


Dar sa ramanem la 2016 pentru ca a fost un an fenomenal. Pokemon Go, Jaguar F Pace, Alfa Romeo Stelvio, Leonardo DiCaprio castiga primul Oscar. Gata, raman la F Pace.


Jaguar, la fel ca si Alfa Romeo, a simtit ca este loc pe piata pentru cross-over-e de clasa medie si din gama premium, mai ales dupa succesul nebun al lui X3 din a doua generatie si dupa ce si Lexus a intrat in 2014 pe piata cu al lor NX. Pana atunci era o nisa foarte putin exploatata, pentru ca se credea ca oamenii care isi cumpara cross-over premium isi cumpara de obicei ceva mai scump si mai mare dar uita ca exista piata si pentru asa ceva si producatorii premium s-au inarmat si s-au pregatit de bataie generala demna de Tandarei. Iar britanicii de la Tata pregateau ofensiva Jaguar Land Rover cu F Pace ce se lanseaza in 2016 si Velar ce se lanseaza un an mai tarziu.



Ca restul masinilor din clasa asta (X3, NX, Velar, Stelvio, Q5), Jaguar F Pace I nu e construit pentru off-road si e adeptului asfaltului, pentru ca genul de om care cumpara genul asta de masina nu va face off-road niciodata. Ideea lui/ei de off-road este sa treaca peste o balta si sa mearga pe un camp ocazional. Maxim sa nu aiba probleme iarna cu datul la lopata. Asa ca de ce sa te complici cu sasiu de tip scara, reductoare, diferentiale, cand omul doar vrea pozitia inalta de condus si vrea sa se poata urca pe borduri, oricand, oriunde si indiferent de cat de inalta e bordura.


De ce sa cumpar un F Pace si nu altceva?


Sa fim realisti, majoritatea il vor cumpara pentru cum arata si pentru ca e Jaguar. Majoritatea posesorilor habar nu au ce motor are masina lor de multe zeci de mii de euro. Dar ca si masina efectiv? Pai, fiind primul lor cross-over/SUV, cei de la Jaguar au luat toata tehnologia existenta si nu au mai adaptat-o in mod deosebit. Avem aceeasi suspensie foarte scumpa si complicata de pe Jaguar XE-ul cu care imparte platforma dar care ofera si abilitatile sportive de top din clasa, dar piesa de rezistenta e in zona motoarelor. Daca vrei intre 350 si 400 de cai putere, ai doar Audi SQ5 ( 354 cai ) ca si alternativa. Daca vrei peste 500 de cai putere in clasa asta singura alternativa e Alfa Romeo Stelvio cu motorul de 2.9 V6 de origine Ferrari ce dezvolta 520 cai putere. Iar cel mai puternic F Pace si Velar? 550 de cai putere. Asadar, poate ca in spectrul de jos Jaguar F Pace I nu te convinge cu mare lucru ca sa il cumperi, dar daca esti in cautarea unui cross-over de peste 300 de cai putere, atunci F Pace si Velar sunt singurele tale optiuni realiste.


 



Motoare Jaguar F Pace I


Benzina



  • 2.0 Turbo Ingenium de 250 cai  – Afara cu motoarele de origine Ford si bun venit motoare Jaguar Land Rover. Si in cazul lui 2.0 Turbo Ingenium chiar poti spune asta pentru ca e un motor surprinzator de fiabil.

  • 3.0 V6 AJ126 Supra-alimentat de 340 si 380 cai – Un alt motor foarte fiabil si care merita banii tai. Din pacate e motor de generatie veche pentru ca Jaguar nu a avut bani pentru a proiecta unul nou, dar in cazul lui AJ126 e de bine. In esenta e un derivat a motorului de 5 litri V8, doar cu 2 cilindri scosi. Partea interesanta este ca nu au schimbat restul componentelor, care sunt proiectate pentru a rezista modului de functionare a versiunii 5.0 V8 deci va rezista mai bine chiar si decat rezista Vacaroiu la bautura.

  • 5.0 V8 AJ133 Supra-alimentat de 550 cai – Arunca microfonul si danseaza la bar, pentru ca monstruosul 5.0 SC V8 inca traieste sub capota lui Jaguar F Pace SVR. Lansat in 2009 ca o continuare a motorului folosit inclusiv pe Aston Marin V8 Vantage, motorul asta isi pedepseste componentele mai ceva decat isi pedepseste Prodanca fotbalistii. Problemele in general sunt pe partea de supraincalzire pentru ca pompa de apa si conductele nu fac fata prea mult la asaltul acestui mastodont. Si ar mai fi si distributia care cedeaza mai repede decat ar trebui, dar cand iti permiti genul asta de motorizare deja costurile de mentenanta nu mai au relevanta.


Diesel



  • 2.0D Ingenium de 163, 180 si 240 cai – Din pacate cel mai comercial motor e si cel mai slab din punct de vedere al fiabilitatii si de asta Jaguar Land Rover au o reputatie proasta. Voi incepe in stilul Nicusor de la Braila si voi spune ax balansier, Sicutza, Morena, distributia, carucior, coptura galbena, pistoane APA PLATA MAAAA!!!! De ce se intampla toate astea? Pentru ca Jaguar Land Rover si mai toti producatorii ofera intervale foarte lungi de mentenanta si uleiul ar trebui schimbat la 30.000 de km. Daca nu vrei sa ramai cu blocul motor crapat sau cu motorul blocat, schimba uleiul la 10.000 km sau la fiecare a doua pornire si vei in regula.

  • 3.0D AJD-V6 / D17 de 300 cai – Mare pacat ca motorul asta e D17 si nu D12 ca sa cante „My Band”. E doar D17 de la PSA, motorul folosit anterior pe Range Rover Sport si care la fel are probleme cu pompa de ulei care cedeaza, dupa care cedeaza distributia si/sau vibrochenul. Aici cauza e ca nu se schimba pompa de ulei preventiv si se foloseste si ulei gresit, pentru ca Jaguar Land Rover recomanda o norma de ulei pentru motor iar PSA recomanda alta norma. Mergi pe mana francezi pentru ca e motorul lor. Sau evita-l cu totul. Tu alegi. Cheia e la tine.


Hibrid


2.0 Turbo Hybrid de 404 cai – Da, motorul asta e chiar 404 pentru ca e de negasit pe F Pace. Si e de inteles, pentru ca motorul asta nu isi gaseste sensul in viata pe caroseria de F Pace in conditiile in care ai si versiunea normala non-hibrid la dispozitie. Da, pentru Range Rover e o discutie interesanta intre P400e si 3.0 diesel, dar aici chiar nu are rost. Nu are probleme specifice, dar nici sens nu are. Ca motorul aspirat de 1.8 de pe Audi A6 C5.


 



Probleme Generale Jaguar F Pace I



  • E un Jaguar deci trebuie sa vina si momentul complementar despre problemele electrice, de la radioul care pierde semnal pana la bluetooth pana la haion electric.

  • Discurile ruginesc repede pentru ca genu de sofer care are F Pace nu are nevoie sa puna frana pentru ca restul(rile) din trafic se vor da la o parte. As mai continua sa vorbesc despre soferii de F Pace care nu pun frana dar nu pot sa fac misto de asta.

  • E o masina estetica deci spatiul din spate e mai limitat decat bugetul pentru fosa asta septica online. Si ca sa te asiguri si mai mult ca saracii nu iti vor murdari scaunele si carpetele din spate, portierele cantaresc 6 tone. Ar putea fi un impediment pentru mamici de pitici cu lipici pentru ca nu vei avea forta fizica necesara ca sa o deschizi, ceea ce e o omisiune destul de mare la Jaguar avand in vedere ca o buna bucata din clientela e formata din mamici de pitici cu lipici.


 



Jaguar F Pace I Verdict


In mod surprinzator e o masina fiabila, cel putin dupa standardele cu care ne-au obisnuit Jaguar si Land Rover. Si atata timp cat eviti motorul de 2 litri diesel care isi fractureaza motorul si reputatia masinii la fel cum mi-am fracturat eu piciorul cand am cazut in santul de langa Surubelnita, atunci ai o masina care arata bine si care fuge. De fapt, daca vrei un cross-over de peste 300 de cai, Jaguar F Pace I e una din putinele masini care se incadreaza, alaturi de fratele Velar. Dar oricum o cumperi pentru aspect.


 


Ce motoare recomand? Pentru benzina motorul turbo de 2 litri si 250 de cai e tot motorul de care ai nevoie, iar pentru diesel nu recomand nimic pentru ca au probleme amandoua.


Scrie un raspuns
  • AproapeMasini

    2024-06-28 09:42:24

    Sau, dupa cum spunea Carmaciul Iubit, „Sa-ti fie rusine, Dinu Patriciu!”

  • AproapeMasini

    2024-06-28 09:42:24

    Sau, dupa cum spunea Carmaciul Iubit, „Sa-ti fie rusine, Dinu Patriciu!”

  • DUMITRU ADRIAN

    2024-06-28 07:34:58

    Tot respectul pentru acest fel de a transmite informatia, cu o ,,picatura de umor”(mini rost). Nu luati totul mot a mot, se poate citi printre randuri si eventual compilat si cu informatia din alte surse pt. un subiect dat, tabloul se poate reintregi. Totusi s-a depus o munca de documentare destul de serioasa pentru a primi aceasta informatie chiar si preliminara, acum ar trebui sa lasam autorul din respect pentru aceasta munca, sa-si prezinte ,,marfa” in stilul propriu. Până la urmă alegerea vă aparține.

  • DUMITRU ADRIAN

    2024-06-28 07:34:58

    Tot respectul pentru acest fel de a transmite informatia, cu o ,,picatura de umor”(mini rost). Nu luati totul mot a mot, se poate citi printre randuri si eventual compilat si cu informatia din alte surse pt. un subiect dat, tabloul se poate reintregi. Totusi s-a depus o munca de documentare destul de serioasa pentru a primi aceasta informatie chiar si preliminara, acum ar trebui sa lasam autorul din respect pentru aceasta munca, sa-si prezinte ,,marfa” in stilul propriu. Până la urmă alegerea vă aparține.

  • Clarkson De Romania

    2024-04-08 16:08:40

    Superb articol. La fel ca toate celelalte. Am simtit nevoia sa ti spun asta stimulat si de aia 3 idioti de mai sus. E drept ca si comentariile scrise de imbecili sunt superbe, recomand in acest sens articolul si discutiile de la mercedes eklass generatia veche. Tine-o tot asa, esti f bun.

  • Clarkson De Romania

    2024-04-08 16:08:40

    Superb articol. La fel ca toate celelalte. Am simtit nevoia sa ti spun asta stimulat si de aia 3 idioti de mai sus. E drept ca si comentariile scrise de imbecili sunt superbe, recomand in acest sens articolul si discutiile de la mercedes eklass generatia veche. Tine-o tot asa, esti f bun.

  • Cineva necunoscut

    2023-10-17 14:08:08

    Exact punctul pe “i” . Probabil publicul lui tinta e ragaie mici-bere.

  • Cineva necunoscut

    2023-10-17 14:08:08

    Exact punctul pe “i” . Probabil publicul lui tinta e ragaie mici-bere.

  • Cineva necunoscut

    2023-10-17 14:03:13

    Dece mama dracului tot faci referinte aberante la tot soiu de personalitati de-am pla necunoscute ?! Scrie naibii articolul si scade nivelul de “umor” acru de soseta lunara……este enervant cand citesc un raport de 25-40% din articol aberatii imbecile

  • Cineva necunoscut

    2023-10-17 14:03:13

    Dece mama dracului tot faci referinte aberante la tot soiu de personalitati de-am pla necunoscute ?! Scrie naibii articolul si scade nivelul de “umor” acru de soseta lunara……este enervant cand citesc un raport de 25-40% din articol aberatii imbecile

  • Lupu T.

    2023-08-22 17:30:46

    Nu am Jaguar, dar ca om ce voia sa se informeze acest articol neprofesionist ma dezgusta maxim. Nu inteleg de ce atata subiectivitate, iar comparatiile alea gen Radu Banciu ce te voiai credeai ca te propulseaza jurnalist la ProMotor sau care e sensul lor? Esti irelevant sincer

  • Lupu T.

    2023-08-22 17:30:46

    Nu am Jaguar, dar ca om ce voia sa se informeze acest articol neprofesionist ma dezgusta maxim. Nu inteleg de ce atata subiectivitate, iar comparatiile alea gen Radu Banciu ce te voiai credeai ca te propulseaza jurnalist la ProMotor sau care e sensul lor? Esti irelevant sincer

  • AproapeMasini

    2023-07-24 21:31:44

    Pentru ca Lexus NX e in aproximativ aceeasi gama de pret cu astea, cu aproximativ aceeasi clientela. Te invit sa mai citesti pe aici si sa vezi ca nu sunt fan japoneze, eu urasc pe toata lumea la fel. Intotdeauna masinile trebuiesc comparate si cu concurenta, eu cel putin asa fac.

  • AproapeMasini

    2023-07-24 21:31:44

    Pentru ca Lexus NX e in aproximativ aceeasi gama de pret cu astea, cu aproximativ aceeasi clientela. Te invit sa mai citesti pe aici si sa vezi ca nu sunt fan japoneze, eu urasc pe toata lumea la fel. Intotdeauna masinile trebuiesc comparate si cu concurenta, eu cel putin asa fac.

  • Codd

    2023-07-24 12:17:23

    Nu inteleg de ce compari nx cu genul asta de masini. In primul rand nx e irelevant in romania, in al doilea rand stii ff bine ca e un gunoi dpdv arhitectura in comparatie cu f pace, x3, q5, glc, stelvio, etc. In al 3lea rand genul de cumparatori f pace si restul amintite mai sus n au nicio trb cu cumparatorii de nx. Asta e propaganda clasica a jurnalistilor auto romani care incearca sa ridice japonezele la nivelul de glorie din state. Pana la urma de ce sa dau bani de q5 pentru un rav4 care a luat forma de gandac?

  • Codd

    2023-07-24 12:17:23

    Nu inteleg de ce compari nx cu genul asta de masini. In primul rand nx e irelevant in romania, in al doilea rand stii ff bine ca e un gunoi dpdv arhitectura in comparatie cu f pace, x3, q5, glc, stelvio, etc. In al 3lea rand genul de cumparatori f pace si restul amintite mai sus n au nicio trb cu cumparatorii de nx. Asta e propaganda clasica a jurnalistilor auto romani care incearca sa ridice japonezele la nivelul de glorie din state. Pana la urma de ce sa dau bani de q5 pentru un rav4 care a luat forma de gandac?


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA