Stellantis se asteapta ca penuria de semiconductori sa reapara la cererea in crestere din partea vehiculelor electrice intr-un moment de risc geopolitic crescut, ceea ce face ca ragazul actual sa fie de scurta durata.
Riscul unei reveniri a furnizarii de cipuri extrem de intinse „va creste dramatic” in urmatorii ani, a spus Joachim Kahmann, care supravegheaza achizitiile de semiconductori pentru producatorul de automobile.
Pe masura ce Stellantis trece la vehiculele electrice care necesita cipuri mai complexe si platforme comune, orice lipsa „poate afecta nu numai una sau doua dintre fabricile noastre, ci poate cinci sau sase sau sapte”, a completat acesta.
Blocajele prelungite ale aprovizionarii cu semiconductori au afectat productia vehiculelor ca urmare a pandemiei. In timp ce criza s-ar putea termina, capacitatea de cip ramane limitata si pe fondul unui risc geopolitic sporit, dupa ce China a declarat ca va restrictiona exporturile a doua metale utilizate in industriile semiconductoare si EV.
Pentru a atenua aceste riscuri, Stellantis incheie contracte cu Infineon Technologies, NXP Semiconductors si Qualcomm, printre altele si creeaza o baza de date de semiconductori cu planuri de comenzi care se intind ani in viitor.
Stellantis se asteapta sa cheltuiasca 10 miliarde de euro (11,2 miliarde de dolari) pana in 2030 pentru a asigura diferite tipuri de semiconductori, a anuntat marti producatorul auto.
De asemenea, compania lucreaza cu AiMotive si SiliconAuto pentru a-si dezvolta proprii semiconductori.
Kahmann a spus ca restrictia Chinei asupra exporturilor de galiu si germaniu ar trebui sa fie gestionabila, dar cresterea tensiunilor cu China „este cu siguranta un subiect”. Stellantis lucreaza pentru a reduce dependenta de cipurile din China si Taiwan, a spus acesta.
Deocamdata, situatia cipurilor „este mult imbunatatita”, cu aprovizionare suficienta pentru a doua jumatate a anului, desi este „doar o chestiune de timp” ca urmatorul blocaj sa apara, a adaugat el.
Stellantis a spus ca lucreaza si cu producatorii de cipuri Infineon, NXP Semiconductors, Onsemi si Qualcomm pentru a-si imbunatati in continuare platformele si tehnologiile auto.
Producatorul auto a declarat ca noile sale acorduri de furnizare pana in 2030 acopera cipuri cu carbura de siliciu care extind gama de vehicule electrice, cipuri de calcul pentru operarea vehiculelor electrice si cipuri de calcul de inalta performanta care vor oferi functii de infotainment si asistenta la conducere autonoma.
Similar Articles
24 July 2023
sfat achizitie , auto , electric , stiri , stiri auto , aproape masini , pareri , probleme , stellantis , SUA