Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Producatorii de vehicule electrice din China se confrunta cu provocari in Europa

Producatorii de vehicule electrice din China, care au concurat cu rivalii straini in topul vanzarilor de acasa, ajung in Europa si se confrunta cu un nou set de provocari.



Sursa: carmagazine.co.uk


Costurile de import si stereotipurile de productie se numara printre problemele pe care marcile chineze vor trebui sa le depaseasca pentru a prospera in Europa.


Stereotipurile productiei chineze, costurile de import si o piata de vehicule electrice mai putin dezvoltate sunt doar cateva dintre problemele pe care marcile chineze precum BYD, Nio si MG de la SAIC vor trebui sa le depaseasca pentru a prospera in Europa.


Dintre vehiculele electrice noi vandute in Europa pana in acest an, 8% au fost produse de marci chineze, in crestere fata de 6% anul trecut si 4% in 2021, potrivit companiei de consultanta auto Inovev.


Si vor mai urma. Cel putin 11 vehicule electrice noi, pe piata de masa, fabricate in China, vor fi lansate in Europa pana in 2025, potrivit unui studiu realizat de Allianz.


Producatorii de automobile din vest sunt zguduiti, Carlos Tavares, CEO-ul Stellantis, a avertizat deja luna trecuta cu privire la o „invazie” a vehiculelor electrice chinezesti ieftine in Europa.


Dar, de asemenea, riposteaza cu propria lor serie de lansari de vehicule electrice si intentioneaza sa reduca costurile si preturile de productie, astfel incat noii veniti chinezi vor trebui sa fie in varful jocului lor.


La un briefing de saptamana trecuta la Beijing, Chen Shihua, general adjunct al asociatiei de productie de automobile din China, a avertizat ca membrii sai ar putea fi prea slabi in planurile lor de expansiune.


„Nu este atat de usor ca producatorii nostri de automobile sa se globalizeze”, a declarat Shihua. „Ar trebui sa fim atenti la riscurile din prezent, companiile ar putea fi excesiv de extinse, pasind in fiecare regiune fara un focus clar”.


Asul din pachetul lor este pretul. Pretul mediu al unui vehicul electric in China a fost mai mic de 32.000 de euro (35.000 de dolari) in prima jumatate a anului 2022, comparativ cu aproximativ 56.000 de euro in Europa, potrivit cercetatorilor de la JATO Dynamics.


Dar este rpobabil ca marcile chineze  sa se lupte sa vanda masini in Europa la fel de ieftin ca acasa.


Logistica, taxele de vanzare, taxele de import si indeplinirea cerintelor europene de certificare, toate aduc costuri, a declarat Spiros Fotinos, CEO Europa pentru marca Zeekr, detinuta de Geely.


MG, cel mai bine vandut brand de fabricatie chineza din Europa, a declarat ca cea mai mare provocare a sa a fost sa aduca masini din China catre site-urile de distributie europene prin porturi saturate, cu termene de livrare lungi.


Preferintele europene, cum ar fi bateriile mari pentru a alimenta calatorii mai lungi, ar putea, de asemenea, sa aduca costuri, a spus Alexander Klose, seful de peste mari al startup-ului chinez de vehicule electrice Aiways.


In timp ce unele marci chineze, cum ar fi MG, sunt bine cunoscute in Europa, altele precum XPeng si Nio trebuie sa construiasca incredere.


Sondajele arata ca majoritatea potentialilor cumparatori de vehicule electrice din Europa nu recunosc marcile chineze. Cei care o fac, ezita sa cumpere o masina chinezeasca, amintind de lupta de decenii a producatorilor auto japonezi si sud-coreeni de a castiga incredere si de a se adapta gusturilor europene.


Sursa: electrive.com


Doar 14% dintre cei 1.629 de consumatori germani chestionati de YouGov in 2022 auzisera de BYD, al doilea producator de vehicule electrice din lume dupa Tesla. Un total de 17%  au auzit de marca premium Nio, in timp ce 10%  stiau despre Lynk & CO de la Geely si 8%  despre XPeng.


Din cei 95% dintre consumatori care cunosc Tesla, 10% ar lua in considerare sa cumpere una ca urmatoarea lor masina, arata sondajul. Dar dintre cei care cunosc marcile chinezesti, 1% sau mai putini ar lua in considerare sa cumpere unul.


Mai multi producatori de automobile chinezi si-au asigurat evaluari de siguranta de cinci stele conform standardelor de siguranta ale Europei, mergand mult dincolo de cerintele legale pentru a incerca sa depaseasca indoielile clientilor.


Fotinos de la Zeekr a spus ca va cauta sa castige increderea consumatorilor prin test drive si showroom-uri in care cumparatorii europeni ar putea evalua calitatea vehiculelor sale electrice din prima mana.


„Cand intra in contact cu produsul, in comparatie cu un produs european comparabil cu care ar fi obisnuiti, calitatea si specificatiile sunt mult mai mari. Acest lucru ii va surprinde”, a spus Fotinos.


Producatorul auto de stat chinez GAC, al treilea cel mai mare vanzator de vehicule electrice din China, a deschis un birou de design in Milano pentru a intelege preferintele consumatorilor inainte de a trece la vanzari.


„Singura modalitate de a ocoli (stereotipul) este sa imbratisezi concurenta”, a spus Klose de la Aiways.


 


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA