Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Subaru XV I ( 2012 – 2017 )

Subaru XV I continua filosofia Outback-ului pe care il inlocuieste, filosofie care spune cam asa – „in viata ne descurcam cu ce avem, iar daca nu avem nimic improvizam”.



Pentru ca Subaru XV I e continuarea lui Subaru Outback si cu asta mi-am amintit ca trebuie sa scriu si despre Subaru Outback. Ideea este ca in 1994 Subaru s-a gandit ca incepe isteria SUV si au vrut sa participe si ei, dar fiind un producator mic au trebuit sa improvizeze. Si uite asa Subaru au luat un Legacy break, i-au pus niste plastice si l-au lansat pe conducta. L-au sunat si pe Crocodile Dundee   ca sa le faca reclama si a fost un succes neasteptat.


Si ajungem in 2010 cand mania SUV s-a calmat si a inceput isteria cross-over pentru ca criza din 2008 i-a linistit pe multi geambasi ai cailor de curse si s-au orientat spre masini mai ieftine dar care tot arata a SUV. Qashqai si Rav4. Iar Subaru a tras iarasi cu ochiul si s-a uitat la fel cum ma uit eu la Mihaela Ispas si spun „mmmmm, trebuie sa incerc si eu”. Asa ca au luat un Impreza, l-au inaltat putin, i-au pus niste plastice si l-au trimis intr-o lume mai competitiva si decat bataliile de pe Tik Tok dintre Floricica Dansatoare si oricine in esenta.


Ne incheiem la slitz si trecem la treaba. Intotdeauna cand ma uit la o masina mai putin populara dintr-un segment, ma uit la motivele pentru care merita sa cumperi acea masina, iar in cazul lui Subaru XV I chiar trebuie sa ai niste argumente solide si/sau fetish-uri bizare pentru a il cumpara in defavoarea lui Qashqai, Kadjar, Duster, Vitara, Eclipse, Kuga si tot asa.


Subaru XV – cea mai muncitoreasca masina de fashion. Da, aceasta afirmatie face la fel de mult sens ca fosa asta septica online. Dar cu asta au venit cei de la Subaru si si-au propus ca sa ne ia ochii si banii.


 


Subaru XV I side aproapemasini


Si atunci de ce sunt la fel de multe anunturi de vanzare cu Subaru XV pe cate vizualizari are canalul meu de YouTube?


Criza de identitate. Subaru XV I costa pe vremea lui putin peste concurenta dar nu avea neaparat ce sa ofere, pentru ca cei care vor un cross-over de oras vor ceva comod si confortabil si care sa arate bine si nu vor ceva utilitar. Iar cei care doreau ceva mai utilitar isi cumparau un Forester direct pentru ca diferenta de pret nu era chiar atat de mare.


Reputatia proasta a motorului diesel. Mai proasta chiar si decat asistenta lui Vadim, conform analizei fine a tribunului. Subaru a pastrat dieselul EE20 si care e faimos pentru ca se face bucati, iar la noi in Europa primul instinct este sa cumparam diesel iar daca dieselul tau e prost si e singurul tau diesel pentru ca esti Subaru si esti un producator de cartier, atunci vei avea probleme. Dar macar cubanezii de la Subaru si-au dat seama de ceea ce fac si au retras dieselul pentru degeneratia urmatoare. Si in caz ca vrei sa arunci cu hate in mine, puneti mai degraba intrebari cand vezi ca un Subaru XV I diesel costa aproape jumate fata de un Subaru XV I benzina, din acelasi an, cu aceleasi dotari. Daca vezi un cross-over din 2015 cu motor diesel si cutie automata la vanzare pentru 8000 de euro si nu iti pui nici un fel de intrebari, probabil ca iti meriti soarta.


 


Subaru XV I rear aproapemasini


Motoare Subaru XV I


Benzina


1.6 FB16 de 114 cai – Sincer asta e tot motorul de care ai nevoie, daca vrei un cross-over simplu si fiabil si vrei sa il lasi zestre la nepoti. Daca vrei costurile mici de intretinere ale lui Suzuki Vitara 1.6 benzina dar vrei ceva de dimensiunea lui Rav4, atunci Subaru XV I 1.6 benzina e cea mai logica alegere.


2.0 FB20B de 150 cai – Inteleg motorul asta pentru ca asta e motorul de baza pentru Subaru si ii inteleg utilitatea pe Forester si Impreza-ul pe care XV-ul s-a construit, dar Subaru XV I nu e nici masina de munca (Forester) si nici masina de distractie (Impreza).


Diesel


2.0 EE20 de 109 si 147 cai – Nu.


Hibrid


2.0 FB20X de 160 cai – Faceliftul din 2016 aduce si varianta hibrida a lui 2.0 FB20 si 10 cai in plus. Ca majoritatea producatorilor mici, hibridul a fost pus pentru ca trebuie, in cazul asta ca sa le iasa norma medie de emisii per producator si ca sa se poata califica la bonusurile oferite de stat pentru hibride si electrice.


 


Subaru XV I interior aproapemasini


Probleme Generale Subaru XV I



  • Cutia automata CVT Lineatronic isi face debutul cu generatia asta de Subaru si e o cutie decenta oarecum dar nu e de munca si e cam limitata la viata de oras. Plus ca nu sunt fan cutii CVT si nici mecanicii nu sunt, pentru ca foarte rar gasesti mecanici dispusi sa lucreze la o cutie CVT.

  • Compresorul de AC este un punct slab pentru Subaru XV I si se strica la fel de dramatic ca discutia dintre Tribunul si Luis Lazarus.

  • Antifonare 0 si de la viteze mai mari de 15 km/h deja va trebui sa tipi la pasageri, pentru ca radioul nu este de acord cu Hi-Q ca sa muzica mai tare pentru ca o dai degeaba. Ori e radioul prea slab ori e antifonarea.

  • Interiorul este sponsorizat de catre Spartan si nu ma refer la faptul ca e uleios si mult.

  • Rulmentii si planetarele cedeaza mai des decat ti-ai dori asa ca nu te aventura prea des in afara asfaltului.

  • E un Subaru deci trebuie sa vina si momentul complementar in care vorbesc despre consumul de ulei al motoarelor pe benzina cat si consumul de benzina care e peste media clasei.


 


Subaru XV I front aproapemasini


Subaru XV I Verdict


Subaru XV I 1.6 benzina manual e un cross-over absolut decent si chiar genial. Costuri mici de intretinere, masina fiabila, solida, spartana si comparabila in dimensiuni cu Rav4, Qashqai si restul competitiei. Si motorul de 2 litri benzina e decent pentru ca e acelasi motor dar mai mare, dar pentru XV nu se justifica. Plus ca cei de la Subaru au facut o mare greseala si au oferit cutia automata si pe motorul entry-level asa ca nu prea are sens sa dai cateva mii de euro in plus pentru motorul superior, unde gasesti cutia automata. Dar la Subaru? Automata la toata lumea.


 


Ce motoare recomand? Ambele motoare pe benzina sunt decent pentru ca sunt acelasi motor in esenta, iar pentru diesel nici nu ma obosesc sa scriu. La revedere domnule prim ministru!


Scrie un raspuns
  • Zero

    2023-09-25 20:39:58

    Da’ chiar… Tu ce masina conduci? Io am un Logan DCI din 2009 cu injectie de Iasi (Delphi) – la care, recunosc, n-am schimbat niciun injector pana acum (are aproape 200.000 km si merge f bine in continuare), respectiv un I30 wagon din 2022, luat de nou, ca preturile la SH au cam pierdut legatura cu realitatea.

  • Zero

    2023-09-25 20:39:58

    Da’ chiar… Tu ce masina conduci? Io am un Logan DCI din 2009 cu injectie de Iasi (Delphi) – la care, recunosc, n-am schimbat niciun injector pana acum (are aproape 200.000 km si merge f bine in continuare), respectiv un I30 wagon din 2022, luat de nou, ca preturile la SH au cam pierdut legatura cu realitatea.


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA