Se plimba gluma cu Audi la fel cum se plimba bolile din fund in mana, pentru ca daca te uiti la un Audi A4 si un Audi A6 de departe nu iti dai seama care e care. Dar in cazul lui Subaru XV II, daca il pui langa Subaru XV I, nu iti dai seama nici de aproape.

Pentru ca Subaru e un producator destul de mic si atunci cand esti mic trebuie sa improvizezi. Cwrede-ma k shtiu, fac asta de cativa ani doar ca aproape exclusiv particip la lectii de improvizatie online. Ce ziceam?

A da, Subaru XV II. Chiar daca nu iti dai cu seama care e prima generatie si care e a doua generatie atunci cand o privesti din exterior la fel cum privesc si eu viata printr-un geam de Mercedes (tot din exterior), iti vei da seama imediat in momentul in care deschizi portiera. Si da, la aceasta generatie de Subaru deschizi portiera si nu poarta, cum era cazul la generatiile mai vechi de Subaru.

 

Subaru XV II side aproapemasini

Ce aduce noua a doua generatie de XV?

  • Sistemul Subaru Eyesight care nu functioneaza tot timpul si categoric nu functioneaza in Romanistan. In esenta sistemul monitorizeaza in timp real pozitia masinii si te anunta in timp real daca ai iesit de pe banda ta, calci pe o linie continua, ai depasit limita de viteza, citeste indicatoarele rutiere. Poate ca in momentul in care citesti acest articol nu te impresioneaza aceasta tehnologie, dar in 2017 tehnologia asta era rezervata pentru gama auto premium, si sa vii in 2017 cu o masina ieftina de la un producator mic, asta inseamna sa fii aspirational. Problema este ca la noi in Romanistan nu functioneaza pentru ca la noi benzile de circulatie nu sunt trasate foarte bine si indicatoarele ori sunt furate ori sunt deteriorate si nu ma refer la sistemul de pe Subaru, ci la toate.
  • Un sistem Plug-in Hybrid imprumutat de la Toyota Prius si folosit sub licenta, in caz ca iti pasa de mediul inconjurator.
  • Sistem audio optional Harman Kardon si un sistem de navigatie conectat la satelitii Starlink lui Elon Musk. Daca pana acum auzeai doar cum arde chiuloasa, acum ai un sistem audio de calitate.
  • Au pensionat motorizarea diesel care a ruinat perceptia publica despre Subaru. Din pacate motorul asta deja a creat o reputatie proasta, mai ramane doar sa ai puterea sa treci peste, ca Gica, sofer de buldozer. Au adus in schimb cutia automata de tip CVT Lineartronic standard pe toate cele 2 motoare.
  • Au niste preturi foarte atractive. In momentul in care am delirat acest articol, cel mai ieftin Subaru XV II costa 26,890 euro cu TVA inclus, cel mai ieftin Nissan Juke automat de exemplu costand 26,280 euro, cel mai ieftin C-HR costa 31,030 euro, cel mai ieftin Duster automat costa 21550 euro si cel mai ieftin Suzuki Vitara costa 24910 euro. Cu alte cuvinte, Subaru XV II sta undeva la jumatatea centrului, ferit de radiatii.

 

Subaru XV II interior aproapemasini

Motoare Subaru XV II

Benzina

  • 1.6 FB16 de 114 cai – Chiar daca sunt acelasi motor doar ca in diferite arome, benzinarul de 1.6 este tot motorul de care ai nevoie si singurul care merita cumparat. Subaru XV II nu este o masina de off-road si nici o masina de munca, iar pentru ce trebuie sa faca are suficienta putere si are si cutie automata.
  • 2.0 FB20D si FB20F de 148 si 156 cai – Motorul asta nu prea isi gaseste sensul pe Subaru XV II si se pare ca si Subaru a realizat asta si a retras versiunea aspirata din oferta si a mers doar cu hibridul. Si acum vin si cu momentul complementar de probleme si anume consumul de ulei caracteristic Subaru.

Hibrid

2.0 FB20X e-Boxer de 145 si 150 cai – Da, e un sistem hibrid imprumutat de pe Toyota Prius si e un sistem bun dar nu il pot recomanda neaparat din cauza pretului. In momentul asta cel mai ieftin XV hibrid incepe de la 33,930 euro si urca pana la 38,550 euro si abia de acolo incep optionalele. Hibridul costa cu 5-6000 euro mai mult decat versiunea de 1.6 in acelasi nivel de echipare, din care sa zicem ca 2500 euro primesti de la stat temporar, asa ca ai de platit 2500 euro in plus pentru 30 de cai (frumosi) si un consum ceva mai mic. Doar ca discutia este valabila doar pentru achizitia de noua, pentru piata SH hibridul este daramat ca discoteca lui Arthur.

 

Subaru XV II rear aproapemasini

Probleme Generale Subaru XV II

  • Stopurile se prajesc de parca merg in Kulturhaus sau la orice festival de tip rave.
  • Rugina se formeaza pe dedesubt si pe la aripi asa ca verifica masina inainte sa o cumperi, ca sa nu fii epiderma organului genital masculin in parohie.
  • Urmeaza acum momentul complementar despre cutia automata CVT Lineartronic care nu e rea in sinea ei, dar nu sunt fan cutii CVT si nici tu nu ar trebui sa fii. Doar ca in gama asta de pret cam toti producatorii au cutii automate de tip CVT deci nu ai de ales nici in alta parte.

 

Subaru XV II front aproapemasini

Verdict Subaru XV II

Subaru are mult de lucrat la imagine si la reputatie dupa dezastrul diesel si mai sunt si un producator mic cu buget mai limitat decat bugetul pentru fosa asta septica online. Si totusi, ramanand la verdictul degeneratiei anterioare, Subaru XV II 1.6 benzina CVT e un cross-over foarte bun pentru ce ofera si celelalte motorizari nu merita. Daca vrei ceva robust, care sacrifica din lux si opulenta in favoarea robustetii, Subaru XV II e o alegere cel putin interesanta si peste care merita sa te uiti. Si nici nu mai e asa de scumpa comparativ cu concurenta.

 

Ce motoare recomand? 1.6 benzina FB16 de 114 cai. Atat.