Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Kia Sportage III ( 2015 – 2022 )

Kia Sportage IV, un nou concept, o noua frizura, by Adi Chirila. Nu, stai, nu asta. Kia Sportage III, un Sportage II facelift pe care ai toate sansele ca sa il cumperi din greseala.



Serios acuma, Kia Sportage III e doar un facelift masiv a lui Sportage II, doar ca asta se intampla in 2015, pe cand VW a aplicat schema asta prin 2010 cu Passat si cu Golf. Dar probabil ca au facut asta atunci cand au aflat ca nu geme femeia in pat cum geme in spate la Passat.


Sau doar pentru ca Sportage II a fost o masina foarte buna si singurul motiv pentru care au adus o noua generatie a fost pentru ca trebuie. Dupa cum spuneam si in cazul lui Fiesta, o masina normala are un ciclu mediu de viata de 4 ani, cu un facelift venind la mijloc. Si asta a fost valabil si pentru Sportage II care a fost vandut din 2010 pana in 2015, iar Sportage IV din 2015 pana in 2022 pentru ca s-au prins ca e treaba buna. Daca le punem la gramada, ei au vandut aceeasi masina timp de 12 (doisprezece) ani.


Si sunt destule motive pentru succesul lui Sportage III. In primul rand fratele Tucson era de fapt ix35 si care nu a fost cel mai bun model al lor, Tucson III abia intra pe piata dar lumea inca nu era familiarizata cu el, Tiguan-ul avea probleme de fiabilitate, Rav4 inca avea o reputatie proasta dupa aventura cu chiuloasa si majoritatea producatorilor nu venisera inca cu ideea unui cross-over cu motor pe benzina de 1.6 litri si tractiune fata si cutie manuala, cum oferea Sportage. Practic, cel mai mare dusman a fost Nissan Qashqai, dusman care l-a si maturat dar asta e alta discutie pentru alt birt.


 


Kia Sportage II side aproapemasini


Pai si de ce sa cumpar un Sportage III si nu un Sportage II?



  • Foarte buna intrebare. In afara de simplul motiv ca e mai nou, Sportage III nu se prezinta cu prea multe pentru cumparatorul mediu. Avem aceleasi motoare de baza, singurul nou venit real fiind dieselul SmartStream de 1.6 si 136 cai.

  • Apoi vine aia moale….asta, aia mare. Kia Sportage III face parte din generatia Hyundai si Kia sportive, pentru ca aici debuteaza N-Line-ul. Aici debuteaza 1.6 Turbo si 2.0 Turbo benzina, pachetele N-Line si multe optiuni de sportivitate pe asfalt si absolut nimic pentru off-road. Daca mai aveai o sansa pe camp cu vechiul Sportage, cu Sportage-ul asta n-ai nicio sansa. Si caracterul de strada se reflecta foarte mult si la interior, unde avem un salt demn de Adrian Neagu pe partea de dotari si confort.


 


Kia Sportage IV side aproapemasini


Motoare Kia Sportage III


Benzina



  • 1.6 Gamma GDI de 132 cai – Vedeta pe benzina a lui Sportage III, cu motorul asta aveai un Cee’d cu picioroange si un cross-over civilizat ca si intretinere. Mai ales daca il legi la o cutie manuala si transmiti puterea doar spre rotile din fata, ai un cross-over modern si relativ ieftin la intretinere. Ca si probleme specifice e un motor GDI deci urmeaza problemele complementare legate de consumul de ulei si depunerile de carbon.

  • 1.6 T-GDI de 177 cai – Cum spuneam, aici debuteaza motoarele e-germane cu figuri orizontale si opturi paranormale si motorul asta e inceputul dar nu sfarsitul pentru ca privesc viata dintr-un alt unghi dar nu opus pentru ca altfel n-as avea nimic de spus. Pe langa asta, ai probleme ocazionale la turbina.

  • 2.0 Nu MPI de 150 cai – Clasicul in viata 2.0 MPI de la Hyundai si Kia isi striga ultima plimbare, ultima strigare. Grabiti pasul, ca sa nu pierdeti vasul! Nu dati banii pe prostii, luati bilete la copii! Si niste bidoane de benzina cu tine pentru ca nu te va impresiona consumul neaparat la fel cum nici eu nu am impresionat-o pe Delia. Si mai are si tacanitul specific benzinarelor de la Hyundai / Kia dar n-ai treaba fratzica, asa face ele boss. Apropo, stiati ca Velea si-a lansat noua colectie de haine „Fratzi-wear”?

  • 2.0 T-GDI de 240 cai – Nu. Probleme la turbina, probleme la scurgeri de ulei pe la turbina si distributia sare de parca danseaza hore si sarbe 2021 la cununie Rucar Mountain Village.

  • 2.4 Nu MPI de 181 si 184 cai – Nici pe asta nu il recomand pentru ca a fost unul din actorii principali din scandalurile din SUA, pentru ca au pistoane din carton si unele din ele pot lua si foc. Si au luat. Nu multumim. In teorie si motorul de 2.0 si 150 de cai e inclus in acest scandal dar e mai putin predispus la combustie interna si externa.


 


Diesel



  • 1.6 CRDi de 115 si 136 cai – Venit tarziu la petrecere, acest 1.6 SmartStream a venit ca sa pensioneze motoarele vechi si e un motor decent atata timp cat e tinut departe de oras la fel cum sunt si eu tinut departe de compilatiile marelui maestru Robert Calota pentru ca ma incing cand le vad si sar la fel cum sare si distributia pe curea la motorul asta daca nu o schimbi mai devreme decat scrie in manual.

  • 1.7 CRDI de 114 cai  – Foarte lent dar macar e fiabil si discutia sincer se da intre 1.6 si 1.7 diesel si piata oricum e invadata de motorul asta. Un motor fiabil si economic doar ca nu se impaca cu cutia manuala care agata si se blocheaza, asa ca recomand sa mergi doar pe mana cutiei automate.

  • 2.0 CRDi de 136 si 184 cai – Si asta e un motor decent in sinea lui dar e mult prea scump la piese pentru ce ofera asa ca voi spune pas. Chiar daca Sportage III se vrea a fi un cross-over sport, cumparatorul mediu nu este interesat de sport.


 


Kia Sportage IV interior aproapemasini


Probleme Generale Kia Sportage III



  • Bluetooth-ul nu se conecteaza la nimic in esenta asa ca fa-ti temele inainte ca sa vezi daca telefonul tau e compatibil cu sistemul masinii.

  • Inca suntem in era in care interiorul ieftin e foarte ieftin pentru ca ne aflam in mijlocul tranzitiei dintre low-cost si mediu.

  • Si acum vine aia moale…asta, mare. Cutia automata cu dublu ambreiaj 7DCT este demna de un Show Pacatos! cu Dan Capatos si as evita-o cu totul. Exista si o cutie automata in 6 trepte cu convertizor de cuplu care e mai lenta dar mai fiabila si pe care o recomand, si cutia automata in 7 trepte cu dublu ambreiaj pe care nu o recomand. De fapt, asta e unul din motivele principale pentru care acest Sportage nu este cel mai popular / laudat model posibil.


 


Kia Sportage III front side aproapemasini


Verdict Kia Sportage III


Repet, la exterior nu prea iti dai seama care e Sportage II si care e III. Si asta pentru ca a fost o masina atat de buna, si daca te limitezi la motoarele de baza ai o masina fiabila si destul de economica. Am stat, m-am gandit, am baut o Mona Radler, m-am rostogolit, si mi-am dat seama ca daca vrei un cross-over de clasa medie si cu un motor pe benzina aspirat, din generatia lui Kia Sportage IV cam sta singur. Singura concurenta reala sunt Dacia Duster, Suzuki SX4 Cross si Nissan Juke, dar toate sunt mai mici ca si dimensiuni. Asa ca, realistic vorbind, sta singur intr-o nisa obscura dar cautata.


 


Ce motoare recomand? Pentru benzina clar 1.6 GDI de 132 cai, iar pentru diesel ori 1.6 ori 1.7 diesel, singura conditie fiind ca 1.7-ele sa fie legat cu o cutie automata.


 


Scrie un raspuns
  • AproapeMasini

    2024-04-01 12:00:13

    Salutare Ionut, Stiu ca la Kia Sportage nu se schimba piesele, dar doar de dragul discutiei, o volanta la 2.0 diesel de 184 cai e 8000-9000 lei, un EGR e 2500 lei, un electromotor sare de 1000 lei iar un alternator e 2500 lei. Repet, inteleg ce spui, la Sportage nu se schimba piesele niciodata, dar zic si eu de dragul discutiei. Succes!

  • AproapeMasini

    2024-04-01 12:00:13

    Salutare Ionut, Stiu ca la Kia Sportage nu se schimba piesele, dar doar de dragul discutiei, o volanta la 2.0 diesel de 184 cai e 8000-9000 lei, un EGR e 2500 lei, un electromotor sare de 1000 lei iar un alternator e 2500 lei. Repet, inteleg ce spui, la Sportage nu se schimba piesele niciodata, dar zic si eu de dragul discutiei. Succes!

  • Ionut

    2024-04-01 09:00:01

    Ai botezat generația 4 în generația 3 doar pentru ca nu a fost lansata la noi generația 1? :))) Generația 3 e mult inferioara generației 4 , de la insonorizare pana la comportament rutier. Interiorul la Ks4 numai low-cost nu e, in special la variantele mai dotate. Din pacate nu are inserții de mahon și diamante. Motorizări diesel cu piese scumpe pentru ce oferă? Și aici dai pe lângă, piesele sunt foarte rezonabile la preț(mai mici ca la multe sedan uri de ex) , de la diverși senzori pana la egr etc, suspensie , iar dacă 185hp și peste 400nm cuplu nu te satisfac, atunci probabil trebuie sa îți cumperi o tesla. Nu este un suv sportiv, ci un cruiser, foarte potrivit pentru călătorii lungi iar în off-road greu nici un suv de sosea nu excelează datorita trenurilor de rulare create pentru sosea, nu sleauri cu pietroaie, dar na, nu cred ca e vreun secret asta. Nu e mașina de băgat pe câmp prin sleauri de tractoare, pentru asta ai Jimmy. Cea mai fiabila varianta e dieselul de 185hp cu cutie automata, nu are nici o problema majora/medie. Probleme sunt cu rolele la motoarele de 1.7 și cutia Dct pe benzina.

  • Ionut

    2024-04-01 09:00:01

    Ai botezat generația 4 în generația 3 doar pentru ca nu a fost lansata la noi generația 1? :))) Generația 3 e mult inferioara generației 4 , de la insonorizare pana la comportament rutier. Interiorul la Ks4 numai low-cost nu e, in special la variantele mai dotate. Din pacate nu are inserții de mahon și diamante. Motorizări diesel cu piese scumpe pentru ce oferă? Și aici dai pe lângă, piesele sunt foarte rezonabile la preț(mai mici ca la multe sedan uri de ex) , de la diverși senzori pana la egr etc, suspensie , iar dacă 185hp și peste 400nm cuplu nu te satisfac, atunci probabil trebuie sa îți cumperi o tesla. Nu este un suv sportiv, ci un cruiser, foarte potrivit pentru călătorii lungi iar în off-road greu nici un suv de sosea nu excelează datorita trenurilor de rulare create pentru sosea, nu sleauri cu pietroaie, dar na, nu cred ca e vreun secret asta. Nu e mașina de băgat pe câmp prin sleauri de tractoare, pentru asta ai Jimmy. Cea mai fiabila varianta e dieselul de 185hp cu cutie automata, nu are nici o problema majora/medie. Probleme sunt cu rolele la motoarele de 1.7 și cutia Dct pe benzina.

  • Cornel

    2024-03-17 14:00:12

    Salut! Despre Kia Sportage 2021 2.5 hibrid diesel 180cp automat ceva detalii

  • Cornel

    2024-03-17 14:00:12

    Salut! Despre Kia Sportage 2021 2.5 hibrid diesel 180cp automat ceva detalii

  • AproapeMasini

    2023-12-31 11:48:25

    Salutare Catalin, Renegade e prea mic si prea scump iar Niro nu e masina de teren. Succes!

  • AproapeMasini

    2023-12-31 11:48:25

    Salutare Catalin, Renegade e prea mic si prea scump iar Niro nu e masina de teren. Succes!

  • AproapeMasini

    2023-12-31 11:47:45

    Salutare Liu, Pentru ce ai tu nevoie personal as lua un X Trail 2.0 diesel de 150 de cai, manual sau automat. Daca nu mergi doar prin oras cu el. La benzinare e mai complicat. Succes!

  • AproapeMasini

    2023-12-31 11:47:45

    Salutare Liu, Pentru ce ai tu nevoie personal as lua un X Trail 2.0 diesel de 150 de cai, manual sau automat. Daca nu mergi doar prin oras cu el. La benzinare e mai complicat. Succes!

  • Bsc

    2023-12-31 07:03:57

    Despre jeep renegate ce parere aveti si ce motorizare ar fi mai buna sau un kia niro care cred ca este o masina extraordinara . Mersi

  • Bsc

    2023-12-31 07:03:57

    Despre jeep renegate ce parere aveti si ce motorizare ar fi mai buna sau un kia niro care cred ca este o masina extraordinara . Mersi

  • Bsc

    2023-12-31 07:01:21

    Multumesc

  • Liu

    2023-12-30 21:52:38

    Salut. Te urmaresc de cv timp(6 luni cv de genul). Doresc ,cu o adanca rugaminte sa ma ghidezi spre un autoturism de mers atat pe asfalt cat si uneori in afara lui(deal ,munte,noroi). Cv mai spatios(detin familie ,copii,bla bla..) de preferat SUV. Dispun undeva la 12.000 de Euro si sincer, sunt intr.o pana maxima de idei. Toate cele vechi au cate ceva, toate alea noi sunt cam SCUMPE. As aprecia sincer, sa imi spui tu, azi, daca ai avea 12.000€ ce SUV ti.ai cumpara. Multumesc.

  • Liu

    2023-12-30 21:52:38

    Salut. Te urmaresc de cv timp(6 luni cv de genul). Doresc ,cu o adanca rugaminte sa ma ghidezi spre un autoturism de mers atat pe asfalt cat si uneori in afara lui(deal ,munte,noroi). Cv mai spatios(detin familie ,copii,bla bla..) de preferat SUV. Dispun undeva la 12.000 de Euro si sincer, sunt intr.o pana maxima de idei. Toate cele vechi au cate ceva, toate alea noi sunt cam SCUMPE. As aprecia sincer, sa imi spui tu, azi, daca ai avea 12.000€ ce SUV ti.ai cumpara. Multumesc.

  • AproapeMasini

    2023-12-30 17:48:12

    Salutare Catalin, Daca ai de gand sa conduci doar oras si nu iesi macar o data pe saptamana la drum lung, as merge pe Sportage / ix35 1.6 benzina si Suzuki SX4 Cross / Vitara benzina. Daca vrei diesel probabil m-as uita la Mitsubishi ASX / Citroen C4 AirCross 1.8 D-ID de 150 cai. Succes!

  • AproapeMasini

    2023-12-30 17:48:12

    Salutare Catalin, Daca ai de gand sa conduci doar oras si nu iesi macar o data pe saptamana la drum lung, as merge pe Sportage / ix35 1.6 benzina si Suzuki SX4 Cross / Vitara benzina. Daca vrei diesel probabil m-as uita la Mitsubishi ASX / Citroen C4 AirCross 1.8 D-ID de 150 cai. Succes!

  • Bsc

    2023-12-27 18:11:27

    Vreau sa achizitionez si eu o masina crossover undeva pana in 12500 € , mare parte conduc in oras dar mai ies si in zone de munte . Sunt din Brasov . Am vrut sa iau un Kadjar 1,6 diesel 4×4 , dar am gasit numai prostii si este si foarte scump la intretinere .Mersi

  • Bsc

    2023-12-27 18:11:27

    Vreau sa achizitionez si eu o masina crossover undeva pana in 12500 € , mare parte conduc in oras dar mai ies si in zone de munte . Sunt din Brasov . Am vrut sa iau un Kadjar 1,6 diesel 4×4 , dar am gasit numai prostii si este si foarte scump la intretinere .Mersi


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA