Companiile de transport maritim au fost fortate sa directioneze navele departe de Marea Rosie pe fondul atacurilor sustinute de Iran.
Volvo si Tesla intrerup productia la fabricile europene dupa ce atacurile asupra navelor din Marea Rosie au intrerupt livrarile de componente din Asia, in timp ce Stellantis se bazeaza pe transportul aerian pentru a face fata intreruperilor aprovizionarii.
Fabrica Volvo din Gent, Belgia, va opri productia timp de trei zile dupa ce navele au trebuit sa fie redirectionate pentru a evita violenta pe una dintre cele mai aglomerate cai maritime din lume, intarziind livrarea cutiilor de viteze.
Tesla a declarat ca va suspenda majoritatea productiei de masini la fabrica sa de langa Berlin in perioada 29 ianuarie – 11 februarie.
Alti producatori auto iau masuri pentru a evita opririle de productie. Stellantis a spus ca se bazeaza pe transportul aerian pentru a face fata intreruperilor temporare de aprovizionare.
„Stellantis a luat masuri adecvate pentru a compensa extinderea temporara a unor nave redirectionate prin utilizarea unor solutii limitate de transport aerian”, a declarat vineri un purtator de cuvant al companiei.
Producatorul auto nu a vazut „aproape niciun impact asupra productiei pana in prezent”, a adaugat purtatorul de cuvant.
Volkswagen a spus ca este in stransa coordonare cu companiile de transport maritim si ca monitorizeaza indeaproape situatia pentru a evalua impactul asupra productiei si, pe cat posibil, pentru a-l evita.
VW nu se asteapta la restrictii „semnificative” ale productiei, a declarat un purtator de cuvant al companiei.
Volvo, care produce modelele XC40 si C40 la uzina sa din Gent, a declarat ca opreste temporar productia din Gent din cauza livrarii intarziate a cutiilor de viteze. Livrarile de masini, obiectivele de productie si celelalte fabrici europene din Goteborg, Suedia, nu au fost afectate de pauza, a declarat un purtator de cuvant al Volvo.
Tesla nu a dat un motiv pentru suspendarea productiei, dar producatorul de vehicule electrice se bazeaza pe bateriile din China pentru a construi modelul Y pentru pietele europene la fabrica sa din Gruenheide, langa Berlin.
Alti producatori de automobile se bazeaza, de asemenea, pe Asia pentru aprovizionarea cu vehiculele electrice.
Asia a reprezentat 67% din importurile UE de componente pentru bateriile EV in cele 12 luni pana la 30 septembrie si putin peste doua treimi din livrarile de baterii litiu-ion, potrivit datelor S&P Market Intelligence. BMW si Renault au declarat vineri ca productia nu a fost afectata.
Atacurile militantilor Houthi sustinuti de Iran, in solidaritate cu grupul islamist palestinian Hamas in lupta sa impotriva Israelului in Gaza, au fortat navele containere sa evite Canalul Suez.
Marii proprietari de nave containere, cum ar fi Maersk si Hapag-Lloyd, au schimbat navele care se indreapta spre Canalul Suez pe ruta mai lunga in jurul Capului Bunei Sperante din Africa. Acest lucru a perturbat programele complexe ale navelor, a intarziat incarcatura si a determinat costurile de transport maritime mult mai mari.
Redirectionarea unei nave in jurul Africii adauga aproximativ 2 milioane de dolari in costuri de combustibil pentru fiecare calatorie dus-intors Asia-Europa de Nord. Transportatorii recupereaza asta si lanseaza alte suprataxe.
Maersk a spus ca se asteapta ca redirectionarea, care adauga aproximativ 10 zile unei calatorii din Asia in Europa de Nord, sa dureze in viitorul apropiat.
„Cu cat aceasta criza dureaza mai mult, cu atat va provoca mai multe perturbari transportului de marfuri maritime pe tot globul, iar costurile vor continua sa creasca”, a declarat Peter Sand, analist sef la platforma de transport de marfa Xeneta.
„Ne uitam la luni mai degraba decat la saptamani sau zile inainte ca aceasta criza sa ajunga la orice fel de rezolvare”, a spus acesta, referindu-se la conflictul in crestere.
Sam Fiorani, vicepresedinte la AutoForecast Solutions, care urmareste lanturile de aprovizionare si productia auto, a declarat ca mai multi producatori auto vor fi probabil afectati de intreruperile aprovizionarii.
Bazandu-se pe atat de multe componente cheie din Asia, si in special din China, a fost un potential punct slab in lantul de aprovizionare al oricarui producator de automobile, a spus el.
„Tesla se bazeaza foarte mult pe China pentru componentele bateriilor, care trebuie transportate in Europa prin Marea Rosie, punand productia in mod constant in pericol”, a spus el.
Similar Articles
16 January 2024
achizitie , auto , baterie , baterie auto , electric , aproape masini , pareri , probleme , china , europa