Marelli si Continental prezinta solutii tehnologice pentru ecranele din masina care arata ca lemnul atunci cand nu sunt folosite.
Doua teme au dominat tehnologia ecranelor din masina la CES anul acesta.
Prima a fost cursa obisnuita pentru o definitie superioara pentru a tine pasul cu claritatea ecranelor TV de acasa. A doua a fost invizibilitatea, cu ecrane amestecandu-se in tabloul de bord pana la activare.
Marelli si Continental si-au aratat solutiile „tehnologice timide”. Ecranele lor se ascund in interiorul a ceea ce arata ca o suprafata de lemn cand sunt oprite, dar cand sunt pornite, sunt suficient de clare pentru a afisa filme, in ciuda finisajelor lor mate.
Un mare avantaj de a avea o suprafata mata in loc de una lucioasa: fara amprente.
Asa-numita suprafata inteligenta a lui Marelli foloseste o cerneala speciala in interiorul plasticului din lemn fals care ii permite sa actioneze la fel ca orice alt ecran tactil. In functie de mod, o parte din ecran ar putea fi oprita, astfel incat sa fie vizibil doar un rand de butoane. Pentru clientii care nu doresc ca suprafata sa arate ca lemn, Marelli poate face un efect de marmura.
Marelli a spus ca tehnologia sa se afla in etapele finale de validare. Asta inseamna ca ecranele sale ar putea aparea in masini inca din 2026, dar este mai probabil sa debuteze in 2027 sau 2028.
Intre timp, Continental a prezentat o versiune a afisajului In2visible care, la fel ca cel al lui Marelli, imita lemnul, rezultand o fascie curata si neaglomerata atunci cand este oprita.
Furnizorul german si-a aratat anterior ecranul invizibil intins pe latimea fasciei tabloului de bord, dar la CES din acest an, compania si-a demonstrat utilitatea ca locatie alternativa pentru comenzile de sub ecranul lucios ultralarg.
Pozitionarea ecranului in centru, oferind si feedback haptic de la comenzi, ar putea face operarea mai sigura decat ecranele de bord care se largesc mereu. Ar reduce, de asemenea, petele de amprenta.
Tehnologia timida a fost un cuvant la moda in designul interior de o vreme, deoarece producatorii de automobile echilibreaza nevoia de suprafete calme, fara dezordine cu gama larga de tehnologii noi furnizate de software.
In ciuda acestui fapt, ecranele clare, de inalta definitie, inca mai atrag clientii si au fost expuse multe la CES.
Poate cel mai stralucitor a fost ecranul microLED de 10 inchi al Continental, incadrat intr-o carcasa de cristal Swarovski, care a dat efectul ca pluteste.
Intre timp, Harman a aratat o alternativa la cea mai recenta tehnologie de ecran cu diode organice emitatoare de lumina (OLED), numita Neo QLED, care a folosit experienta de ecran a parintelui Samsung. Harman a promis costuri mai mici si consum redus de energie in comparatie cu solutiile OLED, fara a sacrifica claritatea.
Similar Articles
19 February 2024
achizitie , auto , baterie , baterie auto , electric , aproape masini , pareri , probleme , motoare , europa