Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Ford Galaxy IV ( 2015 – 2023 )

Capat de linie pentru legendarul Galaxy, asa ca sa vedem cum si-a luat Ford ramas bun de la segmentul dubelor cu geamuri, prin intermediul lui Ford Galaxy IV. Dar macar a procedat ca Selly si s-a retras in glorie, inainte sa devina un rebut social intr-o tara murdara.



Ca acei cantareti care refuza sa se pensioneze si care la 50 de ani in continuare canta despre cum au luat bac-ul si au 18 ani si sunt in drum spre mare. Mai bine te retragi. Nu mai poti la 50 de ani sa canti despre cum bei bere la pet si fumezi in spatele centralei de langa curtea scolii. Si asta a inteles si Ford prin intermediul lui Ford Galaxy IV si au decis sa il pensioneze in glorie in 2021 si i-au mai prelungit suferinta oficial pana in 20-23 ca sa vanda tot stocul ramas.


Merita sa cumperi un Galaxy in vremurile noastre?


In momentul in care am halucinat acest articol, pe autovit erau 2 (doo) Ford Galaxy IV la vanzare, iar pe mobile.de erau 575 de modele din care trebuie sa scad cateva „usor avariate”, in sensul ca le lipseau peste 1/3 din masina. Si din astea majoritatea sunt taxi-uri, iar cele care nu au fost taxi cel mai probabil au fost asaltate de catre 40-45 de copii in acelasi timp. Dar totusi exista cateva motive pentru care inca mai merita batranul Galaxy.


Si totusi, lucrurile incep sa isi revina la fel cum si-a revenit Fakirul din coma dupa ce a tras lapte pe nas ca sa il scoata pe ochi, pentru ca sunt cateva motive pentru care merita sa cumperi un Galaxy.



  • Prima ar fi ca la pretul pe care il cere Galaxy, singurii rivali reali sunt in continuare Espace si Sharan / Alhambra. Sigur, exista si alte monovolume cu 7 locuri in gama asta de pret (Grand Scenic, S-Max) doar ca in cazul lor ramai fara portbagaj in momentul in care ridici si cele 2 scaune din spate, iar acei 2 nefericiti pasageri vor fi primii la luat tabla masinii care va intra violent in fundul masinii tale si uite asa am copil mic a-mi omori copilu a-mi faci atata puscarie. Doar ca Galaxy si Espace au cu aproximativ 20 cm in plus lungime si asta inseamna ca ai si un portbagaj pe bune chiar si cu toate cele 7 locuri in pozitie. Nu mai zic ca 20 de cm pot face diferenta intre victorie si a-ti ridica pantalonii si a pleca in RUSINE!!!

  • Ford Galaxy mereu a fost cel mai agil dintre toate autobuzele private, pentru ca asta e cam toata ideea la Ford. Sigur, un Ford Galaxy IV in teorie e la fel de agil ca Fakiru dupa ce si-a revenit din lesin dupa ce a bagat lapte pe nas ca sa il scoata pe ochi. Totusi, Ford Galaxy e cel mai usor de condus dintre toate, dar ramane in continuare 9,3 metri patrati de masina.


 


Ford Galaxy IV rear 2 aproapemasini


Motoare Ford Galaxy IV


Benzina



  • 1.5 EcoBoost Dragon de 150 cai – Motorul asta pe Galaxy e ca o propunere indecenta facute unei tipe pe care o placi. Tentant, dar insuficient. Ca si in cazul degeneratiei anterioare, motorul este decent pentru Focus si poate il poti intinde ca guma pe Mondeo, dar pentru cele 12 tone si 9,3 metri patrati ai lui Galaxy e mult prea mic. Nu are probleme specifice, dar consumul si performantele vor fi sub asteptarile fetei careia i-ai promis o noapte de neuitat si tu de fapt o sa o freci acolo intre picioare de parca incerci sa cureti petele de pe covor.

  • 2.0 EcoBoost de 204 si 240 cai – Asa ca da, daca vrei neaparat si insisti pentru un Galaxy pe benzina, atunci 2.0 EcoBoost-ul e singurul motor rezonabil. Sigur, o sa consume pe masura si nici nu o sa livreze pe cat te astepti, dar macar o sa fie distractiv. Dar doar daca ii schimbi conducta de antigel.


Diesel


2.0 TDCi DW10 de 120, 150, 180, 190, 210 si 240 cai – Avem acelasi 2.0 TDCi si 2.0 EcoBlue, in versiunile cu una si doua turbine. Probabil singurul motor care face sens si merita doar versiunea cu o turbina pentru ca versiunea bi-turbo are probleme la turbine, ca la orice producator care a incercat un 2.0 diesel bi-turbo. In rest, ca orice diesel modern trebuie ferit de mediul urban la fel cum si eu trebuiesc ferit de munca, iar pentru cele 14 tone ale lui Galaxy recomandarea este sa te uiti la o versiune cu minim 180 de cai putere.


Hibrid


2.5 Benzina Hibrid de 190 cai – Pe final de 2021 a fost singurul motor disponibil pentru Galaxy si are un record de 2 tone goala. Dar macar stii ca nu are cutia automata PowerShift ci un CVT. Doar ca mananca din spatiu, dar macar ai spatiu la fel cum au partidele bani in anii electorali – pentru toata lumea. Si in momentul acesta, cel mai ieftin Galaxy hibrid costa 40,000 euro, un model din 20-22. Ceea ce nu stiu ce sa zic despre acest pret. Cel mai probabil le-au mai ramas niste caroserii de Galaxy pe stoc si au vrut sa scape de ele cumva, vanzandu-le la pret de Touareg. Pentru ca Ford.


 


Ford Galaxy IV rear aproapemasini


Probleme Generale Ford Galaxy IV



  • Am sa incep cu cea mai evidenta si anume dimensiunea. Cei 9,3 metri patrati de masina vor fi un cosmar in oras dar stiai asta deja.

  • Sistemul de infotainment nu este cel mai avansat sau performant posibil.

  • Cutia automata PowerShift e un invitat permanent in platoul emisiunii „Un show pacatos – cu Ford” si Ford Galaxy IV are cutie automata PowerShift pentru toate motorizarile, exceptand hibridul.

  • E o masina rara deci multe piese specifice se vor gasi doar pe original asa ca ai grija ce faci, cu cine te bagi. Si vezi cum poti, sa fii peste tot.


 


Ford Galaxy IV front aproapemasini


Verdict Ford Galaxy IV


Ultima strigare, ultima plimbare pentru monovolum. Espace s-a reprofilat intr-un SUV, Zamfira a fost pensionat in anonimat iar Galaxy s-a retras in 2023 si a pus punct unei istorii de mii de ani. Dar ramane una din cele mai bune optiuni auto daca nu ai un buget la fel de mare ca fanii lui Fuego de peste Prut si totusi ai nevoie de 7 locuri si sa iti ramana si portbagaj cand sunt toate scaunele puse la treaba. A fost o masina legendara, iar Ford Galaxy IV incheie in glorie acest capitol auto care a dominat anii 2000.


Ce motoare recomand? Pentru benzina clar 2.0 EcoBoost de 204 cai pentru ca versiunea de 240 cai e prea scumpa, iar pentru diesel 2.0 TDCi de 180, 190 sau 210 cai. La revedere domnule prim ministru!


 


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA