Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Jeep Compass I ( 2006 – 2016 )

Jeep Compass I. O masina americana, construita pe o platforma Mitsubishi, cu motoare Mercedes si VW si cutii automate de la Hyundai. Dar stai sa vezi ce au in comun Jeep Compass si Renault Laguna. Jeep Compass I – masina oficiala „Mr. Worldwide”.



Jeep Compass I sta la jumatatea drumului dintre Caliber si Patriot, prins de radiatii sau strans ca un Libresse. Lansat in 2006 in perioada in care Jeep inca mai avea vise si sperante prin Europa, la fel cum aveam si noi pana sa ne loveasca realitatea la fel cum a lovit-o acel agent periculos pe Catalina Domnui, si a lansat ofensiva segmentelor de dreapta populare de atunci. Dodge Avenger era pentru cei care vroiau o berlina clasica pentru ca in 2006 masina trebuia sa fie masina, masa sa fie masa, alcoolul sa fie alcool si femeia sa fie femeie. Patru porti si un portbagaj. Apoi venea Caliber care era un fel de Avenger cu picioroange si mai urat si mai monovolum, urmat apoi de Compass care era versiunea mai cross-over a lui Caliber dar nu era nici chiar portia completa de burgeri, cola, semi-automate si libertate precum Jeep Patriot. Asa ca daca vroiai un cross-over de teren dar nu vroiai ca lumea sa creada ca bei dintr-o sticla fara eticheta pe care scrie doar „XXX” si ca sa nu creada nici sora ta ca in noaptea asta esti al ei, Jeep Compass I era compromisul.


Si cu asta trebuie sa ma chinui sa iti mai irosesc timpul si banda de internet si sa scriu acelasi articol de patru ori, pentru ca intre Avenger si Caliber si Compass si Patriot difera doar caroseria. De fapt, nu trebuie sa scriu acelasi articol de patru ori, pentru ca masinile astea au fost construite la comun cu Mitsubishi Outlander, Citroen C-Crosser, Peugeot 4007, Mitsubishi ASX, Mitsubishi Lancer, Mitsubishi Eclipse Cross, Dodge Journey, Fiat Freemont si cine stie ce alte masini au mai folosit aceeasi platforma. Ceea ce nu stiu despre tine, dar mie mi se pare comic ca americanul a batut palma cu japonezul, ca sa ia cu asalt piata auto din Europa.


Dar stai, ca incrucisarea nu se termina aici, pentru ca vreau neaparat sa spun ca Jeep Compass I foloseste aceeasi cutie automata CVT pentru motoarele pe benzina ca si Renault pe al sau Fluence, Mitsubishi Colt, Nissan X Trail (tot benzina cu tractiune fata) si cine stie cine a mai folosit cutia asta. Jatco JF011E e numele de cod, fa-ti de cap, arunca microfonul si danseaza la bara. Ce fac, cum fac, e treaba mea, plini de invidie pe mine, chiar si garda, mareste spaga, ia foc, cand imi conduc masina beat mort. Bagabontii ma ajuta sa fac dintr-o piesa hit, tot ei il fac pe Dan Popi fericit. Traim un stil de viata diferit, despre care la radio nu auzi nimic, asta-i viata buna, așa cum ințelegem noi, chiar daca-i interzis nu dam înapoi.


 


Jeep Compass I facelift front side aproapemasini


Motoare Jeep Compass I


Benzina



  • 2.0 MPI World de 158 cai – Incepem in fortz cu motorul universal, care in versiunea de baza de 2 litri si 158 de cai vine doar cu tractiunea fata si mai ai o sansa sa il gasesti ocazional prin anunturi dar nu ma incanta la fel cum nu ma incanta ideea de munci in weekend. Sau oricand. Inclusiv acuma. Dar macar e bine ca ceea ce fac eu aici intra la categoria tamplarie si cofetarie, nu munca.

  • 2.4 MPI World de 170 cai – Dar sa trecem la treaba si sa facem rezumatul. Motor zgomotos, nu foarte rapid sau economic dar il ai pe viata. Un motor de veche, care sacrifica tot in numele fiabilitatii. Doar sa ai in vedere sa schimbi distributia variatoarelor, pentru ca e un motor VVT-i cu variatoare si o sa te coste. Dar per total e un motor american get-beget. Va tine mai mult decat restul masinii si posibil chiar mai mult decat tine.


Diesel



  • 2.0 TDI E188 de 140 cai – Ca restul grupului, versiunea non-facelift pana in 2011 folosesc clasicul, vesnicul 2.0 TDI de la VW dar care e un derivat din motorul 2.0 TDI de pe Golf si Octavia si e un motor decent, nu e motorul cu injectoare prajite de pe Passat si Audi. Mai ramane doar volanta cu masa dubla care iti va rupe picioarele financiare, dar per total ramane un motor decent.

  • 2.2 CDi OM651 de 136 si 163 cai – 2011 vine cu un nou concept, o noua frizura si vesnicul 2.2 diesel cumparat sub licenta de la Mercedes. Grija la injectoare si la pierderile de ulei, dar per total e un motor Mercedes get-beget care va fi supracalificat pentru ce ai tu nevoie si ce asteptari de munca ai tu de la un Compass.


 


Jeep Compass I front side aproapemasini


Probleme Generale Jeep Compass I



  • Am vorbit despre cutia automata JATCO de tip CVT care e pusa pe motoarele pe benzina cu tractiune fata si de care nu sunt convins, dar mai ai o cutie automata in 6 trepte cu convertizor de cuplu de la Hyundai, pentru restul motorizarilor cat si pentru versiunile 4×4, cutie fiabila dar trebuie sa ii schimbi uleiul la fiecare 4 ani sau 60,000 km.

  • Cutia de transfer care de fapt nu e chiar cutie de transfer dar „Unitate de Transfer a Puterii” pentru ca Jeep si pentru ca americani. Unitate / cutie care e un punct slab pentru Compass, dar numai daca iti pasa de valentele de off-road ale lui Compass, pentru ca un Compass ma duce cu gandul la off-road la fel cum ma duce Irinel Columbeanu cu gandul la responsabilitate financiara sau cum ma duce Iliescu cu gandul la animale.

  • E un Jeep din perioada lor de ofensiva si trebuie sa vina si momentul complementar in care trebuie sa vorbesc despre rugina pe dedesubt. Jeep Compass I nu e un campion pe sate la rugina, dar e bine de verificat.

  • E un Jeep din perioada lor de ofensiva si trebuie sa vina si momentul complementar despre plasticele ieftine de la interior. Nu e nu stiu ce Touareg sau X5 la interior, dar nici departe de Logan nu e. Dar macar nu e Jeep Libery, care e mai aproape de Supernova decat de Logan.


Jeep Compass I facelift front aproapemasini


Verdict Jeep Compass I


Daca esti prea masculin pentru un Caliber dar prea femeie pentru un Patriot, Jeep Compass I ramane o alegere decenta. Si de ce nu ar fi? Are un motor de 2 litri de la VW, se descurca in off-road mediu, arata diferit. Nu este o masina pentru pretentiosi, dar daca vrei o masina fiabila si simpla cu care sa iti faci treaba si nu vrei sa aderi la vechea zicala „Nu e doamna in tot satul cum e la romani Passat-ul” si vrei ceva diferit de Passat-ul vecinului, atunci Jeep Compass I categoric merita banii.


Ce motoare recomand? Pentru benzina recomand ambele versiuni ale motorului World dar as prefera versiunea 2.4 pentru ca macar stii o treaba, dar realistic piata se imparte intre 2.0 TDI-ul de la VW si 2.2 CDI-ul de la Mercedes.


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA