Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Sfat achizitie – SUV de weekend, buget 25,000 euro

Astazi ii raspundem lui Stefan si o ardem pe relaxare, pentru ca are nevoie de un SUV de weekend si plimbari ocazionale. Dar mai are si alte cateva cerinte.




Buna ziua,

va rog sa-mi recomandati un SUV de weekend SH (am nevoie de o masina cu garda mai inalta decat o berlina/hatchback)  din clasa compacta sau subcompacta (mai mare), cu cutie automata, fiabila, silentioasa si confortabila la drum. Rulez aproximativ 8000 pana la max.10000 de km anual si in general mergem eu si sotia (suntem pensionari) si nepotelul pe bancheta din spate. Rulaj aprox 80% in oras si diferenta in concedii si weekenduri. Buget 20000-25000 euro. In prezent detin o Skoda Kamiq 1.5 TSI 150 CP din 2020, am rulat 24000 de km cu ea, dar are cutie manuala si medicul ortoped mi-a recomandat recent o automata pentru problemele de la coloana vertebrala. Nu am luat DSG datorita faptului ca nu este recomandata pentru rulare preponderent in oras si pentru faptul ca se uzeaza cam repede ambreaiajele uscate la cutiile automate cu dublu ambreiaj de la grupul WAG (si nu numai de la Wag ci si de la alte branduri)


Cu respect,

Stefan




Kia Niro I front aproapemasini

Raspuns



Salutare Stefan,



Din pacate in ziua de azi norma este ori cutia cu dublu ambreiaj, ori cutia CVT. Avantajul este ca nu toti producatorii fac cutii automate cu dublu ambreiaj din carton, cum sunt VW si Hyundai / Kia, dar iata cam care ar fi optiunile tale.



  • Mercedes GLC250 4Matic 9G-Tronic – Asa bifeaza cam toate cerintele tale, mai ramane doar intretinerea premium pentru ca Mercedes.

  • Mini Countryman ALL4 1.5 benzina de 125 cai – Asta e un BMW recarosat si e decent pentru off-road lejer, iar cutia automata cu 8 viteze e folosita intens de catre Toyota, Lexus si BMWC. Mai exista si o cutie cu dublu ambreiaj si 7 trepte, pentru versiunile fara 4×4, pe aia as evita-o oricum.

  • Toyota Yaris Cross – Daca nu aveti nevoie de ceva de fite si nici nu aveti de gand sa luati prea multe bagaje cu voi, si nu aveti nevoie neaparat de 4×4, atunci Yaris Cross e ce trebuie. O puteti lua de noua in bugetul vostru, mai ales daca faceti buy back la Kamiq sau o vindeti separat. Consuma putin, e fiabila, e inaltuta. Singurele probleme ar fi ca portierele din spate nu se deschid 100% dar daca aveti un nepotel se descura, cat si portbagajul usor modest. Dar consumul de benzina e neglijabil iar fiabilitatea si garantia Toyota ar trebui sa va convinga. Cutia automata este CVT dar si-a demonstrat fiabilitatea pentru ca e de 320 de ani printre noi.

  • Dacia Duster / Renault Kadjar / Renault Arkana 1.3 TCe 140 cai EDC – Da, au cutii cu dublu ambreiaj si cele pana in 2017 musca din ambreiaje la fel cum a muscat Diana Sosoaca din cloaca, dar la bugetul vostru va permiteti un model 2018+, care vine cu cutia EDC2 si care nu mai musca din ambreiaj la fel cum a muscat Luis Tuturiga Lazarus din Diana Sosoaca, la dush. Daca nu ai vomitat inca si ai puterea de a citi mai departe, respect!

  • Ssangyong Korando 1.5 TSI 163 cai – O alta masina pe care v-o permiteti de noua si atata timp cat aveti garantie 7 ani, puteti dormi linistiti pentru ca FNI vegheaza pentru voi. Pe logica asta voi pune si Ssangyong Tivoli Grand in lista, care costa undeva la 21-22,000 euro nou.

  • Lexus UX250h 180 cai – Deprecierea i-a tras un sut in testicule proprietarului de noua, dar lucreaza in favoarea urmatorului cumparator. In esenta un Toyota C-HR de lux, mai comod, mai luxos si ceva mai inalt. Doar ca in momentul in care o cumperi, deprecierea va continua sa lucreze si va lucra in defavoarea ta acum. Daca ai de gand sa o tii mai multi ani, nu e neaparat relevant.

  • Kia Sportage si Hyundai Tucson 1.6 Hybrid 6AT – Foarte important aici pentru ca versiunile normale au cutia automata 7DCT cu dublu ambreiaj de carton, dar hibridele inca au vechea cutie cu convertizor de cuplu, in 6 trepte. Recomand! A da, aici intra si Kia Niro 1.6 GDI MHEV 105 cai.

  • Mazda CX-3 si CX-5 2.0 benzina automat – Preferatele mele din lista. Nu se strica nimic in afara de compresorul de clima ocazional, iar vopseaua e la fel de subtire ca hainele Mamei Natura de la Ciao Darwin!, dar nu vei baga prea multi bani in intretinere. Fiabile, sportive. Recomand!

  • Suzuki Vitara si S Cross 1.4 Turbo benzina – Daca nu stii nimic despre masini si nici nu vrei sa stii, astea doua sunt pentru tine. Nu sunt cele mai confortabile sau dotate, dar macar sunt noi. Si fiabile. Si decente dpdv mecanic. Mai exista si un 1.5 Strong Hybrid, care e ok in sinea lui, atata timp cat nu te grabesti nicaieri.

  • Alfa Romeo Stelvio 2.0 Turbo de 200 si 280 cai – Foarte probabil sa te uiti la asa ceva, dar Cristian Tantareanu a zis candva ca „o viata avem, si o gaura in cur”.

  • Toyota Rav4 si Lexus NX 2.5 benzina hybrid – Nu mai am prea multe de povestit despre astea doua masini, Lexus NX e una din masinile mele preferate. Doar portbagajul modest poate fi un impediment real in cazul lui NX, dar Rav4 e o alegere foarte buna.




Ce as alege din toate astea?

Toyota Yaris Cross, Ssangyong Tivoli Grand si Suzuki S Cross daca as vrea masini noi, pe care sa le las zestre la nepot. Efectiv. Altfel m-as orienta spre Mazda CX5 2.0 sau 2.5 benzina, Toyota Rav4 2.5 hybrid si Kia Niro 1.6 GDI Hybrid. In ordinea asta. Per total as alege Mazda CX-5.


Daca mai ai intrebari, poti sa imi scrii oricand!


Succes!






*Intrebat de catre Stefan in data de 29 Iunie 2024

**Daca ai vreodata intrebari, poti sa imi scrii pe [email protected]




Scrie un raspuns
  • Cristi

    2024-07-14 10:52:27

    Bai nene….dupa ce ca vorbesti doar din wikipedia, brosuri si sondaje sau statistici irelevante, te gasesti in postura de a oferii sfaturi de achizitie. Lasa treaba cu masinile pt altii.

  • AproapeMasini

    2024-07-09 10:17:00

    Salutare Adrian, Tehnic se poate repara cutia multimodala dar e mai ieftin sa o inlocuiesti. Momentan cutia este prea noua ca sa ne putem da cu parerea despre aceasta cutie si nici nu s-a vandut in numere suficient de mari ca sa ne facem o parere. Succes!

  • Adrian

    2024-07-08 20:47:46

    Apreciez recomandarile tale. Observ, totusi, ca in zona Renault/Dacia, eviti hibridele E-Tech. Probabil pentru ca folosesc o transmisie atipica, care nu se repara ci se inlocuieste. Dar este una fiabila si nici macar nu mai exista problema discurilor de ambreiaj – pentru ca, literalmente, nu exista. Eu nu am experienta altor cutii de transmisie automate dar sunt foarte multumit de aceasta.


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA