Cresterea preturilor metalelor rare precum litiu, cobalt si nichel ar putea insemna ca va dura mai mult timp ca vehiculele electrice sa atinga paritatea costurilor cu motoarele cu ardere interna.

Sursa: euronews.com

O crestere a preturilor bateriilor metalice inseamna ca ar putea dura cativa ani mai mult pentru ca vehiculele electrice sa devina la fel de accesibile ca si masinile conventionale, potrivit BloombergNEF.

Preturile metalelor rare, litiului, cobaltului si nichelului au crescut vertiginos in ultimul an, consumand marjele producatorilor de vehicule electrice intr-un moment crucial in dezvoltarea industriei in plina dezvoltare.

Inainte, preturile bateriilor se apropiau de niveluri care ar fi putut duce costurile initiale ale vehiculelor electrice sa fie competitive cu masinile traditionale fara subventii de stat, a spus BNEF intr-un raport de miercuri. Dar asta incepe acum sa se schimbe. Preturile bateriilor sunt programate sa creasca anul acesta pentru prima data in mai bine de un deceniu.

Agentia Internationala pentru Energie a exprimat ingrijorari in prognoza anuala a grupului de vehicule electrice luna trecuta.

CEO-ul Stellantis, Carlos Tavares, se numara printre cei care au avertizat ca pretul materiilor prime ar putea incetini dorinta pentru vehiculele electrice. Tavares a spus luna trecuta ca ar putea anticipa ca industria ar putea suferi probleme de aprovizionare cu baterii in jurul anului 2025 sau 2026.

Sursa: bbc.com

Un caz relativ extrem il reprezinta pretul litiului, care a crescut de peste cinci ori in ultimul an, in timp ce preturile la cobalt si nichel au crescut si ele.

Exista totusi cateva semne de usurare pentru producatorii de masini deoarece preturile la litiu, cobalt si nichel s-au diminuat sau s-au stabilizat in ultimele saptamani. Si in timp ce perspectivele pe termen lung raman pronuntate, Goldman Sachs se asteapta ca pretul acestor trei metale cruciale sa scada in urmatorii doi ani, pe masura ce producatorii se intrec pentru a aduce noi metode de aprovizionare.

„Cresterea costului bateriilor si a metalelor rare nu impiedica adoptarea detinerii vehiculelor electrice”, au spus analistii BNEF. „Unii dintre factorii care determina costurile ridicate ale materiilor prime pentru baterii  precum razboi, inflatie, frictiuni comerciale, stimuleaza, de asemenea, pretul benzinei si diesel la cote record.”