Prima generatie de masini autonome ,,hands-free, eyes-off” a conglomeratului Stellantis va folosi sistemele Lidar Scala de provenienta Valeo.

Sursa: Valeo.com

Valeo va furniza catre Stellantis a treia generatie de Lidar Scala pentru a permite conducerea autonoma SAE Nivel 3 la modelele producatorului de automobile, incepand cu 2024 .

Sistemul Scala de a doua generatie este utilizat in Mercedes S Class, primul automobil care a castigat aprobarea pentru conducerea de Nivel 3 pe autostrazile europene.

In SAE Level 3, soferii isi pot scade nivelul de atentie de a conduce pentru a face alte activitati, cum ar fi verificarea e-mailurilor sau vizionarea unui film, dar trebuie sa fie pregatiti sa preia controlul atunci cand masina le cere sa faca acest lucru.

Majoritatea sistemelor de conducere autonoma folosesc o combinatie de radare, camere si lidar. Lidar, care inseamna detectia si masurarea luminii, trimite impulsuri de lumina de la un laser, cu milioane pe secunda, care sar de obiecte si revin la senzor. Calculatoarele de bord pot folosi aceste impulsuri pentru a crea o harta 3D a imprejurimilor unui vehicul.

Are anumite avantaje fata de camere, si anume viteza de procesare, iar spre deosebire de camere nu este afectata de compozitia suprafetei, umbre sau lumina soarelui, sau farurile care se apropie.

Sursa: iot-automotive.news

Dupa anuntul facut de Mercedes in decembrie anul trecut, BMW intentioneaza sa ofere autonomie de Nivel 3 incepand cu sfarsitul acestui an cu urmatoarea generatie de Seria 7 berlina. Colaborarea Stellantis cu BMW continua un parteneriat intre Fiat Chrysler Automobiles (acum parte a Stellantis), Mobileye, Intel si BMW.

Valeo spune ca este cel mai mare jucator in sistemele Lidar de scanare 3D auto, avand pana acum produs si vandut 170.000 de unitati integrate. Acesta va construi sistemul Scala de a treia generatie in fabrica sa din Wemding, Germania, langa Munchen. Valeo produce hardware, software si AI asociata pentru sistem.

Valeo spune ca noua generatie de Lidar Scala, care va fi comercializata incepand cu 2024, ofera o rezolutie de 12 ori mai buna, o raza de actiune de trei ori mai mare, capabila sa vizualizeze obiecte la mai mult de 200 de metri distanta  si un unghi de vizualizare care este de 2,5 ori mai larg decat generatia actuala.

Furnizorul francez se asteapta la un boom al sistemelor avansate de asistenta pentru sofer (ADAS) si al conducerii autonome in urmatorii ani si spune ca piata Lidar auto se va multiplica de patru ori intre 2025 si 2030.