Noul sistem high-tech de directie prin cablu al volanului Lexus va fi optional in viitorul crossover integral electric RZ si va fi oferit soferilor europeni.

Sursa: ev-database.org

Dar marca japoneza premium intentioneaza sa avanseze tehnologia combinand aspectul jet-age cu un sistem avansat si ultraprecis de directie prin cablu in viitorul crossover integral electric RZ.

Configuratia de inalta tehnologie, testata de Automotive News in iunie la terenul de proba Lexus, imbunatateste de asemenea sistemul de directie implementat de Tesla, rezolvand una dintre problemele confuze ale acelui sistem. Designul fluture al lui Tesla, care aminteste de controlul unui avion sau volan de Formula 1, a primit recenzii slabe atunci cand a debutat pe Model S si Model X.
Tesla a modificat si tija indicatorului de viraj al rotii si a mutat acea functie la butoanele de pe fata volanului. Asta insemna ca butoanele pot ajunge in mod confuz pe partea opusa a controlului directiei atunci cand volanul este cu susul in jos.

Lexus a abordat aceste probleme adoptand o configuratie steer-by-wire sau directie prin cablu.
Miscarea directiei de la sofer este trimisa electronic si controlata de software care regleaza intrarea.

Configuratia permite volanului Lexus, care va fi optional in RZ, sa ofere un unghi de virare de 150 de grade intre pozitiile de blocare din dreapta si din stanga. Soferul nu trebuie sa roteasca volanul pana la capat sau sa schimbe manerele in timp ce face manevre precum intoarcerea sau parcarea in garaj.

Sursa: evmagz.com

Lexus nu va spune exact cand va oferi noul volan pe piata. Inginerii spun ca inca mai regleaza sistemul pentru ca RZ isi face debutul global spre sfarsitul acestui an.
Lexus se asteapta ca in cele din urma aproximativ un sfert dintre clientii RZ sa opteze pentru noul volan. Avand in vedere costul suplimentar al componentelor electronice ale sistemului, acesta va fi probabil oferit doar in clase superioare.

Lexus este optimist in ceea ce priveste directia prin cablu, deoarece o considera o tehnologie cheie pentru electrificare. Scopul marcii este sa se transforme intr-un brand exclusiv electric in Europa, SUA si China pana in 2030, cand se asteapta sa vanda 1 milion de vehicule electrice pe an. Pana in 2035, marca isi propune sa fie pregatita sa vanda numai vehicule complet electrice in intreaga lume.

Rivalul japonez Infiniti a fost de fapt primul producator de automobile care a introdus un sistem de directie cu fir intr-o masina de productie in masa, in berlina Q50 in 2013. Dar Infiniti a instalat un arbore de directie mecanic ca un sistem de siguranta in cazul in care software-ul si cipurile computerului functionau defectuos.

Volanul Lexus a avut nevoie de ceva timp pentru a se obisnui la un test de rulare recent la terenul de proba Shimoyama al producatorului auto. Directia este mult mai sensibila decat la un volan traditional. Are nevoie doar de miscari usoare ale mainii pentru a executa manevre. Pe termen lung, volanul ar parea sa aiba avantajul suplimentar de a reduce oboseala soferului.