Panasonic prevede o crestere cu 20% a densitatii bateriei pana in 2030, folosind un nou amestec de aditivi pentru a permite celulelor individuale sa functioneze la o tensiune mai mare.

Sursa: teslarati.com

Panasonic, un furnizor important Tesla, lucreaza la o noua tehnologie pentru a creste densitatea energiei bateriei cu o cincime pana in 2030, a declarat pentru Reuters directorul de tehnologie al companiei japoneze, Shoichiro Watanabe.

Acest castig, daca este atins, ar putea creste autonomia unui Model Y, de exemplu, cu peste 100 km (62 mile), folosind un acumulator de aceeasi dimensiune. Alternativ ar putea permite producatorilor sa creeze vehicule electrice mai incapatoare si eventual mai usoare, pastrand in acelasi timp autonomia de rulare neschimbata.

„Cursa dintre producatorii de baterii a fost aceea de a veni cu aditivi mai puternici si mai eficienti”, a declarat Shoichiro Watanabe.

Comentariile sale subliniaza pentru prima data activitatea din culise a companiei pentru imbunatatirea eficientei bateriei dincolo de cea mai de ultima tehnologie a bateriei pe care Panasonic a pus-o la dispozitie astazi pentru Tesla.

Watanabe a spus ca Panasonic planuieste sa obtina acest castig pe parcursul mai multor ani, dar nu a spus cand va incepe sa lanseze noua substanta chimica.

O noua baterie 4680 de format mai mare, care este deja produsa de Tesla, este de asteptat sa scada costurile de productie si sa imbunatateasca autonomia in comparatie cu generatia actuala a bateriei 2170, a spus producatorul auto.

Panasonic, primul furnizor de baterii de la Tesla, intentioneaza sa inceapa productia in masa de 4680 de baterii in Japonia incepand cu aprilie 2023 si examineaza potentialele locatii pentru productie din Statele Unite. Tesla intentioneaza sa foloseasca baterii 4680 pentru a alimenta noile masini Model Y construite in Texas.

Panasonic a dezvoltat o modalitate de a incetini degradarea unei baterii la o tensiune mai mare, care include utilizarea unor aditivi noi, mai puternici, la electrolitul bateriei, a declarat Watanabe, care este si vicepresedintele executiv al Panasonic Energy.

Sursa: ingeniovirtual.com

Celula actuala a bateriei Panasonic pentru Tesla foloseste o tensiune de 4,2 volti, iar Watanabe a spus ca este posibila o crestere la 4,3 sau 4,4 volti cu un nou amestec de aditivi pentru electrolit, supa chimica care separa electrozii incarcati negativ si pozitiv.

„Daca putem ajunge la 4,5 sau 4,6 volti, cred ca intreaga viziune asupra lumii in ceea ce priveste ceea ce este posibil pentru vehiculele electrice s-ar schimba”, a spus Watanabe.

Panasonic a dezvoltat, de asemenea, modalitati de a preveni ceea ce inginerii numesc „microcracking”, mici fisuri care se dezvolta in electrodul pozitiv atunci cand o baterie este incarcata si descarcata, scurtand durata de viata a acesteia. O masura de protectie include utilizarea asa-numitelor „materiale cu un singur cristal” pentru electrodul pozitiv al bateriei, a spus el.

In plus, Panasonic lucreaza pentru a inlocui mai mult din grafitul folosit in electrozii negativi ai bateriei cu materiale pe baza de siliciu pentru a imbunatati acea parte a celulei, desi compromisul este costul mai mare al siliciului, a spus Watanabe.

„Este dificil de echilibrat, dar cresterea densitatii energetice a bateriilor necesita cresterea potentialului ambilor electrozi”, a spus el.