Volkswagen si alti producatori de automobile risca reclamatii potential costisitoare ale consumatorilor dupa ce Instanta Suprema a Uniunii Europene a declarat ca utilizarea unui software menit sa protejeze componentele masinii de deteriorarea la anumite temperaturi ar putea fi ilegala.

Sursa: bloomberg.com

VW a spus ca utilizarea asa-ziselor ,,plaje termice de functionare” este in conformitate cu legea, dar decizia ar putea deschide usa proceselor pentru despagubiri.

Intr-o disputa care a rezultat in urma scandalului diesel care a tulburat gigantul auto german, Curtea de Justitie a UE a declarat joi ca nu exista nicio derogare de la reglementari pentru utilizarea software-ului care modifica emisiile de gaze poluante din masini in functie de temperatura exterioara. Practic, acest soft are anumite intervale termice prin care isi modifica parametrii de functionare ai motorului pentru a proteja motorul dar si pentru a scadea emisiile, doar ca VW a setat aceste interval fix in plaja de temperaturi folosite in timpul testelor de emisii, pentru a mentine emisiile la un nivel mai jos decat ar fi in realitate. 

In timp ce VW insista ca utilizarea asa-ziselor ,,ferestre termice” este in conformitate cu legea, decizia ar putea deschide usa proceselor pentru despagubiri pentru contractele de vanzare pentru masinile afectate.

„Software-ul din vehiculele diesel care reduce eficacitatea sistemului de control al emisiilor la temperaturi normale in cea mai mare parte a anului constituie un „dispozitiv de trisare interzis”, a spus instanta UE. „Intrucat o astfel de neindeplinire a obligatiilor vehiculului nu este minora, rezilierea contractului de vanzare a vehiculului nu este, in principiu, exclusa”.

In 2020, instanta a emis o hotarare cheie intr-o disputa ca urmare a scandalului diesel care a cuprins VW, care spunea ca utilizarea dispozitivelor, care l-au ajutat pe producatorul de automobile sa ocoleasca testele de poluare a motorului diesel, nu poate fi justificata in conformitate cu regulile blocului UE.

Hotararea a ridicat semne de intrebare pentru producatorii de masini in general cu privire la utilizarea altor software-uri, deoarece functiile motorului cunoscute sub numele de,,geamuri termice”, care reduc controlul poluarii atunci cand temperaturile sunt scazute pentru a proteja componentele, sunt utilizate in intreaga industrie.

In ciuda deciziei de joi, Volkswagen continua sa sustina ca software-ul sau ramane legal in modul in care este utilizat in vehiculele sale.

Sursa: Motor1.com

Compania sustine ca recircularea gazelor de esapament in vehiculele sale EA189 este activa „cea mai mare parte a anului”, deoarece este oprita doar daca temperatura exterioara scade sub 10 grade Celsius.

Cu toate acestea, instanta a spus ca dispozitivul in cauza opreste mecanismul de curatare la temperaturi sub 15 grade Celsius, facandu-l ilegal deoarece nu functioneaza „majoritatea anului”.

„Chiar daca masinile au fost considerate compatibile din cauza unei modernizari, ele nu corespund cu ceea ce consumatorilor li s-a promis si pentru care au platit bani buni”, a spus grupul european de campanie pentru consumatori BEUC. „Organizatiile de consumatori din UE sunt inca in instanta impotriva Volkswagen, iar aceasta hotarare ar trebui sa ajute consumatorii sa obtina despagubiri”.