Planurile Envision China pentru o fabrica de baterii urmeaza decizia VW de a construi o fabrica de 40 de gigawati/ora langa Valencia.

Sursa: valenciagrid.com

Spania a semnat un acord de parteneriat cu compania chineza, Envision Group pentru a se angaja in patru proiecte, inclusiv o fabrica de baterii pentru vehicule electrice cu investitii totale de 3,8 miliarde de euro (3,9 miliarde de dolari), finantate partial din ajutorul Uniunii Europene.

Jose Dominguez, seful Envision Spania, a fost citat intr-o declaratie a guvernului spaniol  care spunea ca proiectele vor fi dezvoltate in comun cu compania spaniola de energie regenerabila Acciona Energia. Fabrica din Navalmoral de la Mata, in regiunea central-vestica a Extremadura, va necesita investitii de 2,5 miliarde de euro si ar putea crea pana la 3.000 de locuri de munca, se arata in comunicat.

Extramadura este una dintre cele mai sarace regiuni din Spania, unde exista si rezerve mari de litiu. Acesta ar putea fi al doilea proiect de baterii de masini electrice din Spania, aceasta tara fiind al doilea mare producator de masini din Europa.

Grupul Volkswagen a declarat ca impreuna cu partenerii sai, vor investi 10 miliarde de euro pentru a produce vehicule electrice si baterii in Spania.

VW isi propune sa inceapa construirea fabricii de 40 de gigawati/ora din Sagunto, langa Valencia, care necesita investitii de 3 miliarde de euro, in primul trimestru al anului 2023, productia de serie urmand sa inceapa pana in 2026.

Sursa: renewablesnow.com

Acordul de parteneriat Envision include, de asemenea, o centrala de hidrogen regenerabila cu un cost de pana la 900 de milioane de euro, care va furniza energie pentru un proiect cu emisii nete zero, precum si un parc de energie eoliana cu o fabrica de asamblare de turbine.

Acestea vor fi construite in orasele mici Alcazar de San Juan si Navas del Marques din centrul Spaniei. De asemenea, este planificat un centru de dezvoltare a produselor digitale in valoare de 300 de milioane de euro.

Spania va contribui la finantarea investitiei cu fonduri de ajutorare a pandemiei din Uniunea Europeana, dupa declaratiile guvernului, subliniind ca nu numai ca va promova tranzitia energetica, ci va sprijini si municipalitatile mici care sufera de depopulare.