Franta spune ca UE ar trebui sa urmeze exemplul SUA in legatura cu subventiile pentru vehiculele electrice.

Sursa: electrive.com

Ministrul francez de Finante Bruno Le Maire a declarat ca Uniunea Europeana ar trebui sa ia in considerare aplicarea subventiilor pentru vehiculele electrice dupa ce SUA si-a limitat sprijinul pentru vehiculele fabricate in America de Nord.

„Ar putea fi timpul sa rezervam bonusuri pentru vehiculele electrice fie pentru masinile produse pe teritoriul european, fie pentru vehiculele care indeplinesc strict si riguros noile standarde de mediu”, a declarat Le Maire reporterilor in cadrul unei conferinte privind bugetul 2023. „Trebuie sa jucam cu aceleasi reguli daca vrem sa ne aparam industriile, locurile de munca si tehnologia noastra.”

Franta si Germania, unde revolutia electrica determina mii de locuri de munca invechite in domenii precum fabricarea motoarelor si a transmisiilor, au condus impulsul politic in ultimii ani pentru dezvoltarea unei industrie locale a celulelor bateriei in incercarea de a prelua controlul asupra unei piese auto parte care poate reprezenta 40% din valoarea unui vehicul electric.

Guvernul francez a oferit subventii de pana la 6.000 de euro (5.800 de dolari) pentru achizitionarea de vehicule electrice care costa mai putin de 47.000 de euro, cu posibil ajutor suplimentar in cadrul unui program de casare a vehiculelor vechi cu motor cu combustie.

Vehiculele electrice au reprezentat 12% din vanzarile de masini noi in Franta in primele sapte luni ale anului 2022.

Bonusul pentru vehiculele electrice din Franta va fi redus la 5.000 de euro de la 6.000 de euro incepand cu anul viitor, „dar ramane substantial”, a spus Le Maire in timpul conferintei.

Sursa: insideevs.com

SUA s-a confruntat cu critici din cauza unei noi legi care ofera scutiri de taxe pentru vehiculele electrice, care spune ca masinile nu vor fi eligibile pentru subventii de pana la 7.500 de dolari daca componentele esentiale ale bateriei provin din China, Rusia si alte „entitati straine de ingrijorare”.

Pentru a ajuta consumatorii, administratia americana a publicat o lista de modele de vehicule 2022 si 2023 despre care spune ca ar putea indeplini cerintele facturii pentru „asamblarea finala” in America de Nord.

„Cred ca este timpul sa incepem sa ne gandim la aceasta idee in Europa”, a spus Le Maire.