Foarte rar vorbesc despre o masina care inca este in productie pentru ca nu ii stim inca toate problemele. Doar ca Hyundai Tucson IV s-a vandut atat de bine si a venit cu majoritatea problemelor inca de la inceput, incat putem vorbi lejer despre el.

Primul Tucson era o roaba utilitara si cu asta a reusit sa ne fure ochii si banii. A venit continuarea dubioasa care are personalitate multipla, apoi a venit familistul convins de Tucson III, iar acum a venit ultima fitza si anume Hyundai Tucson IV.

Hyundai Tucson IV cu siguranta este o deviere grava de la reteta clasica de masina ieftina de familie sau de roaba utilitara. Nu am cum sa nu vorbesc despre piesa de rezistenta a lui Tucson si anume parbrizul…stai, nu asta…aspectul. Sa vina Hyundai cu un asemenea design, venind de la Tucson III, este ca si cum ai face un salt de la Ilinca Obadescu la Simona Patruleasa. Avem acea grila si acele LED-uri care atunci cand pornesc se face din noapte zi. Avem aspectul demn de 3020. Avem un interior nou care aduce a premium si materiale care nu mai sunt reminiscente de primele Hyundai-uri gen Elantra.

Ce nu avem in schimb?

In primul rand nu mai avem motoare diesel. Dap, Tucson IV vine doar cu un benzinar si un hibrid. Probabil ca dieselul a ramas pentru Santa Fe, ca sa se respecta media generala de emisii per producator, impusa de catre UE. In al doilea rand nu mai avem accesibilitate. Hyundai Tucson IV nu mai este o masina accesibila. Daca inainte Tucson era comparat la modul real cu Duster, astazi Tucson a lasat in praf Duster-ul (te-ai prins? lasat in praf? Duster? Nu? Ma conduc singur afara? Ok) si se bate mai degraba cu Tiguan-ul mai ceva decat Zani cu Gheboasa.

 

Motoare Hyundai Tucson IV

Benzina

1.6 Turbo de 150 cai – Avem vechiul 1.6 MPI de pe vremea primului i30, la care s-a legat o turbina. Sigur, e acelasi motor 1.6 T-GDI de pe Tucson III doar ca adus la normele de poluare actuale si in consecinta puterea a scazut de la 177 la 150 de cai. Avantaj in schimb burlacul...asta, faptul ca nu mai sunt problemele de pe generatia anterioara si e un model fiabil.

 

Hibrid

1.6 Turbo Hibrid de 180, 230 si 265 cai – Cel de 180 e mild hibrid, cel de 230 e hibrid si cel de 265 e plug-in hibrid si singurul cu cutia automata cu convertizor 6AT. Si care primeste si reducerea de la stat de 4000 de euro spre deosebire de 2300 euro la celelalte. Celelalte hibride difera doar prin puterea motorului electric. Atentie in schimb ca si problema generala avem baia de ulei care e facuta din visele si sperantele mele deci se sparge imediat. A doua problema este ca benzina nearsa poate intra pe firul uleiului si asta poate duce la distrugerea motorului. In final avem si cureaua de accesorii care se rupe la fiecare a 2-a pornire.

 

Probleme Generale Hyundai Tucson IV

  • Una din cele frecvente si scumpe probleme la Tucson IV este ca parbrizul este si el facut din visele si sperantele mele iar asta inseamna ca va crapa la cea mai mica adiere de vant. Daca mergi pe drumuri proaste poti schimba parbrizul saptamanal. Dar bine ca traim in Romanistan si avem drumuri bune si nu traim undeva intr-o cocina gen Germanezia.
  • Tapiteria din piele se umfla pe marginile sezutului de la scaun. La unii s-a dezumflat la loc, la altii a ramas umflata.
  • Nu stiu cum sa-ti spun, dar un Tucson manual are un interior de zici ca e primul Sharan. Poate ca sunt eu hater, poate ca nu, dar parca te obliga sa mergi pe mana unei cutii automate. Care in majoritatea cazurilor este 7DCT cu dublu ambreiaj, care nu este un monument de fiabilitate. Singurul care scapa de tirania 7DCT este plug-in hibridul care are clasicul 6AT cu convertizor.

 

Verdict Hyundai Tucson IV

Nu mai este spiritul vechi Hyundai care a consacrat Coreea in Europa. Nu mai este o masina ieftina si buna. Este o jucarie scumpa care arata bine. S-a pus peste Arkana, peste Kadjar, T-Roc si alte chestii pentru saraci. Si asta s-a vazut si in vanzari, Tucson IV fiind un succes real si lumea sta si 20 de ani la rand ca sa le vina masina. Dar oare este o directie buna pentru Hyundai, sa iasa din zona low-medium cost si sa mearga spre zona de premium? Vom afla in curand. Tot ce stiu este ca trebuie sa beau o bere.

 

Ce motoare recomand? Ironia face ca Tucson sa fie genul de masina unde merita sa o cumperi ori varianta Benone Sinulescu ori varianta full full. Ori cumperi benzinarul aspirat de 1.6 si 150 de cai si cutie manuala, ori cumperi versiunea plug-in hibrid de 265 cai si cutie automata 6AT. Doar ca acolo ajungi lejer in zona 45000 de euro, stratosferic pentru clasa asta de masini. Sau sunt doar eu invidios, ca si lucrator pe minimul pe economie.